Vihille sukupuolesta riippumatta
Seurakuntaneuvoston äänin 10-7 tehdyn päätöksen mukaan Tuiran kirkkoja voi käyttää samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä ja avioliiton siunaamisessa. Kolme valtuutettua kertoo perustelut omalle äänestyspäätökselleen.
Tuiran seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan viime viikolla, että seurakunnan tilat ovat käytössä myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin ja siunaamiseen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.
Kun ratkaisu kokouksessa oli tehty, Pirjo Pyörälä (valitsijayhdistys Katse) oli tyytyväinen. Hän toivoi asiassa juuri tällaista lopputulosta.
– Ajattelen, että en voi asettua väliin, jos kristitty ihminen haluaa liitolleen Jumalan siunauksen.
Pyörälän jaa-ääni tilojen avaamiselle perustuu haluun kohdella seurakuntalaisia yhdenvertaisesti.
Pyörälä kuvailee seurakuntaneuvoston tilakeskustelua harvinaiseksi hänen luottamushenkilöurallaan, joka on kestänyt Oulun seurakunnissa 16 vuotta.
– Tällaista omantunnon kysymystä en ole puinut muistini mukaan aiemmin.
Tilaratkaisu on kytköksessä kirkon viralliseen opetukseen
Seurakuntaneuvoston jäsen Juhani Liukkonen (valitsijayhdistys Kristillisten perusarvojen puolesta) antoi kokouksessa ei-ääneen esitykselle avata kirkkosalit ja muut tilat kaikkien kihla- tai hääparien käyttöön kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamista varten.
– Meillä oli kokouksessa hyvä keskustelu asiasta. Mutta kantani on, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.
– Kirkon tilojen luovuttaminen samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen ei ole erillinen asia kirkon virallisesta avioliitto-opetuksesta.
Liukkonen sanoo olevansa pettynyt seurakuntaneuvoston ratkaisuun, mutta toteaa, ettei se, miltä hänestä tuntuu, ole asiassa olennaista.
– Äänestin omantuntoni mukaisesti ”ei”, koska sillä tavalla ajoin oman ymmärrykseni mukaan kirkon parasta.
Homoseksuaalisuudesta ei pitäisi enää puhua syntinä
Ulla Puistolan (valitsijayhdistys ESLI Elävä seurakunta – Lähellä ihmistä) mukaan tilojen avaaminen yhdenvertaisesti kaikkien käyttöön on hänelle niin tärkeä asia, että toisenlainen äänestystulos olisi saanut hänet kokemaan häpeää ja harkitsemaan myös luottamustehtävien lopettamista kesken vaalikauden.
– Homoseksuaalisuus ei ole rikoslaissa eikä sairausluokituksessa. Siksi minulla kulkee kylmät väreet, kun kuulen, että homoseksuaalisuudesta puhutaan syntinä ja sen nähdään rikkovan kymmentä käskyä vastaan.
– Kyllä silmät pitää kirkossakin olla auki nykymaailman tietämykselle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöstä.
Puistola antaa kiitosta Tuiran kirkkoherralle Niilo Pesoselle, joka painottaa seurakuntalaisten tasavertaista kohtelua tilaratkaisussa.
Äänestystulos oli 10 jaa-ääntä ja 7 ei-ääntä
Päätös kirkkotilojen avaamisesta syntyi Tuirassa äänestyksen jälkeen. Kymmenen neuvoston jäsentä kannatti esitystä ja seitsemän vastusti.
Avaamista vastustivat Juhani Liukkosen lisäksi samasta valitsijayhdistyksestä Viljo Juntunen, Jari Heikkilä sekä Saara Penttilä.
Heidän lisäkseen ei-äänen antoivat Toimivat seurakuntalaiset -valitsijayhdistyksestä Säde Pokka, Kirsti Fiskaali ja Juhani Seppänen.
Kirkkojärjestyksen mukaan kirkkoherra päättää seurakuntansa tilojen käytöstä yhdessä kirkko- tai seurakuntaneuvoston kanssa.
Samanlaisia ratkaisuja muuallakin
Tuiran seurakunnan lisäksi osa luterilaisista seurakunnista on päätynyt samaan ratkaisuun tilojen avaamisesta. Näin on tapahtunut muun muassa Helsingissä ja Turussa. Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa vastaava päätös tehtiin helmikuussa.
Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että vähintään toinen puolisoista on ev.-lut. kirkon jäsen tai molemmat ovat muun kristillisen kirkkokunnan jäseniä. Kirkon avioliittonäkemyksestä päättää kirkolliskokous.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.