Villan Pojat ovat kotonaan jalkapallokentällä

Oululaisen nelosdivarin jalkapallojoukkue Villan Poikien pelaajat ovat maailman eri laidoilta, mutta joukkueena he pelaavat yhteisen tavoitteen puolesta.

|Jalkapallojoukkue harjoittelee

Ilta-aurinko paistaa lämpimästi, vaikkakin jo matalalta. Jalkapallokentän vihreällä tekonurmella liikkuvat pelaajien varjot. Kentän laidalla seisoessa kuulee pelaajien puuskutuksen. Sieltä täältä kaikuu huutoja niin suomeksi kuin englanniksi.

Suurinta ääntä pitää kentän laidalla kädet puuskassa rinnan päällä seisova roteva mies.

– Muistakaa syöttää, mies huutaa murteellisella suomella. Ja sama päälle englanniksi.

Kädet viuhtovat mukana ja välittävät samaa viestiä.

Jonay Gonzalez on ollut mukana Villan Pojat OTP:n toiminnassa neljän vuoden ajan, ensin pelaajana ja vuoden alusta valmentajana. Menossa ovat joukkueen harjoitukset Castrenin kentällä Oulun Välivainiolla.

 

Valmentaja Jonay Gonzalez antaa ohjeita kentän reunalta.

 

Gonzalez muutti Suomeen Teneriffalta kahdeksan vuotta sitten rakkauden perässä.

Jalkapallo on kuulunut Gonzalezin elämään aina. Nuorena hän haaveili ammattilaisurasta ja pelasi Englannissa muun muassa liigajoukkue West Hamin junioreissa. 18-vuotiaana hän oli kolarissa, jonka jälkeen ammattilaishaaveista oli luovuttava. Nykyisin jalkapallo on harrastus.

Tavoitteena kotouttaa maahanmuuttajia

Jonay Gonzalez on yksi joukkueen alkuperäisistä jäsenistä. Suuri osa pelaajista on ulkomaalaistaustaisia, on aina ollut. Villan Pojat perustettiin Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorissa, osana I Love Sport -hanketta. Sen päämääränä oli maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla.

Idea jalkapallojoukkueesta tuli Villa Victorin tuolloiselta esimieheltä Pasi Laukalta, lajin innokkaalta harrastajalta. Hän oli huomannut, että moni maahantulija on nuori mies, ja jalkapallo saattoi olla usealle heistä ainoa juttu, joka kiinnosti.

– Jalkapallo on universaali kieli, ja toimii hyvin kotouttamisen apuna. Villan Pojissa halusimme ja haluamme tarjota pojille mahdollisuuden löytää oma paikkansa.

Laukka otti yhteyttä AC Ouluun ja toimitusjohtaja Juho Meriläiseen, joka innostui heti yhteistyöstä. Viime kaudella emoseuraksi vaihtui OTP.

Sittemmin Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päälliköksi siirtynyt Laukka toimii yhä joukkueen managerina eli joukkueenjohtajana. Enää hän ei ole mukana työn puolesta.

– Tämä on harrastus, joka on mennyt veriin.

 

Jalkapallojoukkue harjoittelee, yksi pelaajista potkaisee pallon maaliin maalivahdin ohi

Tiistai-iltaisin joukkue harjoittelee Castrenin kentällä Oulun Välivainiolla.

Kulttuurierot ovat hioutuneet, ennakkoasenteita näkyy kentällä

Kantasuomalaisten lisäksi joukkueessa on pelaajia esimerkiksi Irakista, Kanadasta, Libanonista, Armeniasta, Togosta ja Englannista. Ikähaarukka on 18-vuotiaista päälle kolmekymppisiin. Vanhemmat pelaajat toimivat nuoremmille samalla miehen malleina.

– Ensimmäisenä vuonna joukkueessa törmättiin kulttuurieroihin, ja eri maanosien edustajien välillä oli välillä tiukkaa sananvaihtoa siitä, miten pelataan. Kaikilla oli jo tuolloin äärettömän kova halu voittaa, manageri muistelee.

Kotoutuminen on edistynyt ja huutelu jäänyt pois. Joukkueen maahanmuuttajapelaajien suuri määrä näkyy managerin mukaan toisinaan vastapuolen asenteissa.

– Ehkä en katso asiaa objektiivisesti, mutta tuntuu, että aika kovaa meitä vastaan pelataan.

Villan Poikien alku on ollut kuitenkin nousujohteinen. Ensimmäisen kauden jälkeen joukkue nousi viitosdivarista neloseen, ja toisen kauden lopussa melkein kolmosdivariin. Pettymys oi kova, kun taival jatkui nelosessa.

– Viime vuosi oli raskas, mutta lopulta siinäkin päästiin voittoputkeen. Ehkä se on niin, että pitää nähdä vaikea kausi, niin toista sellaista ei tule, Laukka pohtii.

 

Viisi miestä kävelee kohti kameraa jalkapallokentällä

Valtteri Impola, Ville Määttä, Mohammed Rahimi, Allaliatifi Soulaimane ja Heikki Havana valmistautuvat lämmittelyyn perjantai-illan treeneissä Raatissa.

Pelaajia yhdistää voitontahto

Tälle kaudelle yli puolet pelaajista vaihtui. Kaikki eivät löytäneet paikkaansa Villan Pojissa. Kemiat eivät aina kohtaa, se on tosiasia.

– Nyt meillä on paras kokoonpano koko aikana, Laukka sanoo varman kuuloisesti.

Kauden tavoite on luonnollisesti sarjanousussa. Tavoitteena on voittaa jokainen peli.

Uusin joukkueen jäsen on 18-vuotias Mohammad Rahimi. Viisi vuotta sitten Afganistanista Suomeen saapunut Rahimi on käynyt treeneissä muutaman viikon ajan.

Ennen harjoitusten alkua hän kertoo suomeksi kuulleensa joukkueessa pelaavalta kaveriltaan, että Villan Pojat on kova porukka. Niinpä hyökkääjän paikkaa pelaava Rahimi halusi mukaan.

Ensimmäistä kautta joukkueessa pelaa myös Souleimani Allatialifi. Suomessa pari vuotta asunut marokkolainen löysi joukkueen Instagramin kautta ja kysyi, pääsisikö mukaan.

– Olemme kuin veljeksiä, ja meillä on tahto voittaa, hän kertoo englanniksi.

 

Miikka Koivuniemi, yksi joukkueen kapteeneista, käy läpi seuraavaksi harjoiteltavaa kuviota.

Joukkueessa jaetaan vastuuta

Kun aurinko on venyttänyt varjoja nurmella vielä hieman pidemmiksi, harjoituksissa on tauon paikka. Miehet juoksevat kentän reunaan ja kaivavat vesipullonsa esiin.

– Hyvin pelattu, Gonzalez kannustaa ja käy taputtamassa pelaajia olalle.

Toimittajalle valmentaja toteaa, ettei halua olla diktaattori.

– Jokainen saa ehdottaa, mitä harjoitellaan. Mikki ja Miikka on mun luottomiehiä, hän sanoo viitaten joukkueen kokeneisiin kapteeneihin Mikko Lapinniemeen ja Miikka Koivuniemeen.

Ja kuin käskystä Koivuniemi nostaa esiin magneettitaulun, ja alkaa eri väristen nappuloiden avulla hahmotella seuraavaa hyökkäyskuviota. Aurinko paistaa suoraan tauluun. Selostus tapahtuu pääasiassa englanniksi, osin suomeksi.

Kun kuviot ovat selvillä, joukkue kirmaa takaisin kentälle. Menestyksen eteen on tehtävä töitä.

 

Villan Poikien logon luonut Heikki Nuutinen kertoo tunnuksen kuvaavan pohjoispohjalaista peltoa, jossa 11 kyntöuraa johtaa kohti yhtenäisyyttä kuvaavaa 11-sakaraista tähteä. Tunnuslause In commune bonum tarkoittaa yhteisen hyvän puolesta.

 

Haastattelujen teon jälkeen Villan Pojat on pelannut nelosdivisioonassa kaksi ottelua. Tuloksena on kaksi voittoa. Villan Poikia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää