Yhteisöllisyyttä ja tukea Poikien Talolta

Poikien Talo on toiminut kymmenen vuotta Oulussa paikkana, jossa voi kuulua porukkaan, harjoitella sosiaalisia taitoja ja saada tukea elämän haasteisiin.

Joukko oululaisia nuoria leireili vastikään kolme päivää Pikku-Syötteellä. Ohjelmassa oli muun muassa erätaitoharjoituksia, seinäkiipeilyä, jousiammuntaa ja ruoanlaittoa. Leiri on yksi esimerkki Poikien Talon tarjoamasta ryhmätoiminnasta.

– Erilaiset ryhmämme ovat olleet suosittuja, mutta kyllä Poikien Talon sydän on avoin yhteisötoiminta, sanoo ohjaaja Joonas Koskela.

Poikien Talo tarjoaa yhteisön, johon kuulua

Avoimessa viikkotoiminnassa tavataan toisia nuoria, pelaillaan, kahvitellaan, kokataan yhdessä. Kävijä päättää itse, mitä tekee, miten osallistuu ja kauanko viipyy.

– Me haluamme tarjota yhteisön, jota nuorella ei ehkä muutoin ole. Tarve kasvokkain tapahtuvaan yhdessä olemiseen ei ole kadonnut minnekään.

Jos nuoren elämässä on jokin akuutti kriisi tai hän muuten vain kaipaa luotettavaa ihmistä, jolle puhua omista asioistaan, Poikien Talolla on mahdollisuus myös kahdenkeskiseen jutteluun ohjaajan kanssa.

Oulun Poikien Talon tilat sijaitsevat Isokatu 41:ssä. Joonas Koskela ja Olli-Pekka Kallunki toimivat Talolla ohjaajina.

 

Talolla järjestetään myös erilaisia vertaisryhmiä. Esimerkiksi omaa sukupuoli-identiteettiään pohtivien ryhmä alkaa marraskuussa.

Poikien Talo tarjoaa myös tunnekasvatusta.

– Olemme havainneet, että pojat ja nuoret miehet kaipaavat opastusta tunteiden käsittelyyn: siihen, miten ilmaista omia tunteita rakentavasti ja miten puhua vaikeistakin asioista.

Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemus on yleistä

Kävijäjoukko on laaja ja moninainen. Osalla on haastavia elämäntilanteita.

– Osalla haasteet saattavat olla luonteeltaan sosiaalisia, osalla ne voivat liittyä elämänhallinnallisiin teemoihin, kuten vuorokausirytmiin.

– Yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokemus ovat yksi iso teema, johon Poikien Talo voi tarjota tukea. Me tarjoamme mahdollisuuden löytää elämään uusia ihmisiä ja mielekästä tekemistä.

 

Me haluamme tarjota yhteisön, jota nuorella ei ehkä muutoin ole.

-Joonas Koskela

– Poikien Talo mahdollistaa positiiviset kohtaamiset toisten nuorten kanssa. Tämä on usein korjaava kokemus aiemmille negatiivisille kokemuksille, kuten kiusaamiselle.

Poikien Talon toimintaan tullaan mukaan henkilökohtaisen tutustumiskäynnin kautta. Aika varataan etukäteen työntekijältä.

Valtaosa kävijöistä tulee jonkin ohjaavan tahon – esimerkiksi opettajan, kouluterveydenhuollon, terapiatahon, etsivä nuorisotyön tai asumispalveluyksikön – suosituksesta. Osalle Poikien Talosta on vinkannut oma vanhempi tai kaveri.

Epäkunnioittava käytös pitäisi kitkeä pois heti alkuunsa

Nuorten kanssa toimivat Poikien Talon työntekijät ovat perillä nuorten parissa esille nousevista ilmiöistä.  Viime aikoina kouluilta on tullut yhteydenottoja nuorten keskinäisestä häiriökäyttäytymisestä.

Poikien Talon työntekijät ovat vetäneet kaveritaitoryhmiä, joissa ohjataan pois toisten epäkunnioittavasta kohtaamisesta.

– Nuoret pitää saada hoksaamaan, että toiselle ei voi puhua miten sattuu eikä toista kohtaan voi käyttäytyä miten sattuu.

Koskela arvioi, että koventuneen käytöksen taustalla on sosiaalisesta mediasta saatuja vaikutteita ja malleja.

– Mutta tietenkään kaikki ole somesta peräisin. Ihmisten välinen vuorovaikutus on muuttunut, yhteisöjä ei ole samalla tavalla kuin ennen.  Ihmisten luontainen vuorovaikutus ja lähelläolo on vähäisempää kuin aiemmin. Taustalla voi olla myös pelkoja ja ennakkoluuluja. Saatamme herkästi lokeroida ihmisiä ja sellainenkin voi ruokkia kovuutta, Koskela miettii.

Keskusteluissa Poikien Talon kävijöiden kanssa nousevat usein esiin mielenterveyteen liittyvät asiat.

– Maailmassa eletään epävarmoja aikoja: pandemia, ilmastonmuutos, Ukrainan sota, nyt Lähi-idän tilanne… Moni nuori kertoo, että on vaikea kantaa kaikkea mitä maailmassa tapahtuu.

Vapaaehtoinen voi tarjota miehen mallia

 Poikien Talon toiminnassa on mukana myös vapaaehtoisia.

– Kaikilla nuorilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Näitä kohtaamisia vapaehtoiset voivat olla tarjoamassa työntekijöiden rinnalla esimerkiksi pelaillen tai jutellen.

Toisinaan vapaaehtoinen antaa käyttöönsä jonkin erityistaitonsa. Esimerkiksi elokuussa yksi vapaaehtoinen opetti perhonsidontaa ja hänen johdollaan käytiin perhokalastamassa Sanginjoella.

– Poikien Talon kävijät kaipaavan miehen mallia ja eräänlaista peiliä siihen, millä tavalla he voisivat toteuttaa omaa poikana tai miehenä olemistaan.

 

Poikien Talolla avoimet ovet

  • Poikien Talo on tarkoitettu 12–29-vuotiaille pojille ja nuorille miehille sukupuolen moninaisuus huomioiden
  • Kohtaamispaikkaa, yhteisöllisyyttä ja tukea on kymmenen toimintavuoden aikana hakenut yli 1100 oululaista nuorta.
  • Poikien Talo on osa Vuolle Setlementin sosiaalista nuorisotyötä.
  • Poikien Talon toimintaa rahoittavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA sekä Oulun kaupunki.
  • Juhlavuotta viettävällä Poikien Talolla on 7.11. kello 14–17 avoimet ovet (Isokatu 41 A 13). Tutustumaan kutsutaan toiminnasta kiinnostuneita nuoria ja heidän vanhempiaan.

 

Miesten viikon teemana yksinäisyys

Miesten viikkoa vietetään 6.–12. marraskuuta. Teemaviikko nostaa esiin miehiä koskevia yhteiskunnallisia teemoja sekä tarjoaa miesten hyvinvointia tukevaa toimintaa ja tapahtumia. Tämänvuotinen teema on yksinäisyys.

Oulussa on tarjolla miesten viikolla muun muassa tällaista ohjelmaa:

  • Miehet kuulolla ”leirinuotiolla” 11. kello 12–19: Pekurin kirjastossa on mahdollisuus keskustella päivystävien työntekijöiden kanssa miehen elämään liittyvistä asioista.
  • Perhepiknikki 11. kello 16–18 Ainolan puistossa. Hyvän mielen talon Opastavan perhetyön perhepiknikillä tarjotaan muurikkalettuja, makkaraa ja lämmintä mehua, ohjelmassa myös leikkimielistä lapset vastaan vanhemmat -kisailua.
  • Puolisona ja isänä parisuhteessa -verkkotapahtumassa11. kello 17–18.30 keskustellaan siitä, millaista on olla puolisona ja isänä muuttuvien roolien, työelämän sekä vanhemmuuden odotusten ja kysymysten keskellä. Ilmoittautuminen verkossa: https://link.webropol.com/s/puolisonajaisanaparisuhteessa.
  • Poikien Talon 10-vuotisjuhlaseminaari 11. kello 12–16 Keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17). Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja on kävijöiltä, yhteistyökumppaneilta, vapaaehtoisilta sekä entisiltä ja nykyisiltä työntekijöiltä.
  • Aamupala isille ja lapsille Hiuskassa (Paraatikatu 8) 11. kello 8.30–11.
  • Petri Lusikan konsertti 11. kello 19.30–20.30 Nuorten Bysiksessä (Hallituskatu 5 a)

Konsertin jälkeen mahdollisuus jäädä tunniksi keskustelemaan laulujen sisältämistä teemoista.

  • Kenneth Bambergin valokuvanäyttely ”Johan” –12.11. (Pohjoinen valokuvakeskus, Hallituskatu 7) käsittelee miesten kokemaa väkivaltaa parisuhteissa.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää