Yleisötapahtumissa vaanii yllättäviä vaaroja
Erilaisissa tapahtumissa käytettävät siirreltävät teltat aiheuttavat paljon vaaratilanteita. Kun tuuli yltyy tarpeeksi kovaksi, telttaa eivät pidä paikoillaan edes vaaditun kokoiset vastapainot.
Kiiminkipäivillä toissa viikonloppuna koettiin hengenvaarallinen tilanne, kun ravintolayrittäjän iso telttakatos lähti irti kovassa tuulessa. Katos nousi ilmaan ja ruhjoi alas tullessaan muutamaa ihmistä, mutta vakavammilta henkilövahingoilta säästyttiin.
Pudasjärvellä kesäkuun lopussa pidetyillä Suviseuroilla sen sijaan kuoli yksi henkilö, kun antennimasto katkesi rajuilmassa ja kaatui yleisön joukkoon.
Tapaukset herättävät pohtimaan, kuinka turvallista yleisötapahtumiin osallistuminen on ja kenellä on vastuu turvallisuudesta.
Molemmat tapaukset ovat tutkinnassa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilla.
– Tänä kesänä on ollut paljon vastaavia tilanteita. Ongelma on vakava ja laaja, toteaa yleisötilaisuuksien ja moottoriurheilutapahtumien turvallisuudesta vastaava ylitarkastaja Kari Erkko Tukesista.
Siirreltävien telttojen painoissa on usein puutteita
Kari Erkon mukaan vaaratilanteita syntyy erityisesti kevyt-, pika- ja pop up -telttojen kanssa. Useimmiten puutteita on teltan maassa pitävissä painoissa tai niiden käytössä.
Kolme vuotta sitten Tukesin ja pelastuslaitosten kumppanuusverkoston yhteistyönä ilmestyi 14-sivuinen ohjeistus tapahtumissa käytettävistä siirreltävistä teltoista. Se on suunnattu niin telttojen valmistajille, maahantuojille, myyjille, vuokraajille kuin kaikille käyttäjille.
Vastuuta on niin teltan pystyttäjällä kuin tapahtuman järjestäjällä
Tukes käyttää 1,5 henkilötyövuotta vuodessa niin sisä- kuin ulkotiloissa pidettävien tapahtumien turvallisuuden valvontaan. Tällöin tarkkailussa ovat myös väliaikaisten rakennelmien turvallisuus.
Erkon mukaan vastuuta on niin telttojen pystyttäjällä, käyttäjällä sekä tapahtuman järjestäjällä.
– Jokainen teltan pystyttäjä ja käyttäjä on vastuussa siitä, että heidän rakenteensa on turvallinen. Järjestäjillä on velvollisuus valvoa, että näin myös on.
– Teltan käyttäjä, esimerkiksi yrittäjä, voi olla myös henkilökohtaisesti vastuussa vahingoista, hän huomauttaa.
Vaaraa aiheuttavat rakenteet on purettava välittömästi
Erkko vinkkaa, että tapahtumajärjestäjien olisi hyvä laittaa sopimuksiin pykälä, jossa selkeästi todetaan, että heillä on oikeus evätä osallistuminen tapahtumaan, mikäli he havaitsevat puutteita väliaikaisissa rakenteissa. Tällöin myöskään jo maksettuja paikkamaksuja ei palautettaisi.
Kiiminkipäiviä järjestävän Kiimingin yrittäjät ry:n puheenjohtaja Sirpa Runtti kertoo, että irti lähteneen teltan yrittäjän myyntipiste suljettiin järjestysmiesten toimesta pian onnettomuuden jälkeen.
Tapaus on Runtin mukaan viranomaisten selvitettävänä. Vaaratilanteeseen liittyviä kyselyjä tai palautetta tapahtumakävijöiltä ei ole hänen tietoonsa tullut.
Runtti ei myöskään muista, että tapahtuman historiassa olisi aiemmin tapahtunut vastaavaa.
– Vaarallisia nämä luonnonilmiöt.
Kari Erkon kokemuksen mukaan ääriolosuhteet ovat lisääntyneet myös Suomessa. Tämä on huomioitava yhä tarkemmin myös yleisötapahtumien järjestelyissä.
– Tuulen nostovoima pienessäkin telttakatoksessa voi olla tuhannen kilon verran, Erkko painottaa.
Jutun kirjoittaja on toinen tapahtumaa todistaneista ja teltan kolhimista Rauhan Tervehdys ry:n työntekijöistä.
Näin Pelastustoimi ohjeistaa telttojen kokoajia:
- Teltan rungon osat kytketään toisiinsa lukittavilla liittimillä.
- Irtopainoja käytettäessä pienten telttojen jokaisessa kulmassa tulisi olla vähintään seuraavat painot: 2×2 metrin teltta 15 kg/tolppa, 4×4 m teltta 62 kg/tolppa, 5×5 m teltta 96 kg/tolppa ja 6×6 . teltta 139 kg/tolppa.
- Minimipainot koskevat telttoja, joissa on kattopressu ja tuulen nopeus on enintään 15 metriä sekunnissa. Voimakkaammalla tuulella on poistettava kattopressu tai lisättävä painoja.
- Teltat kiinnitetään maa-ankkureihin tai irtopainoihin kuormaliinoilla, joiden vetolujuus on vähintään 1000 kg. Narut tai vastaavat eivät ole luotettavia kiinnityksiä.
- Tämän ohjeen mukaisesti kiinnitetyt teltat eivät välttämättä pysy kiinnitettyinä rajuilman sattuessa. Tällöin noudatetaan pelastussuunnitelmaan kirjattuja toimintaohjeita.
Lähde: https://pelastustoimi.fi/asiointi/yleisotilaisuuden-valvonta/tilapaiset-rakenteet
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.