Ylijäämäruokaa jakelevan Prikkakeskuksen toiminta vakinaistuu

Prikkakeskuksen toiminta siirtyy osaksi Oulun kaupungin palveluja ja muuttuu vakinaiseksi. Oulun seurakunnat jatkavat mukana Prikkakeskuksen toimintaverkostossa.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti vakinaistaa ylijäämäruuan jakeluun keskittyvän Prikkakeskuksen toiminnan osaksi kaupungin palveluja vuoden 2026 alusta. Keskus toimii Kaukovainiolla.

Ylijäämäruuan jakeluun keskittyvän Prikkakeskuksen toiminta vakinaistuu ensi vuoden alussa.

Tähän asti määräaikaisella hankerahoituksella toimineen Prikkakeskuksen toiminta siirtyy osaksi Oulun kaupungin palveluja.

Vuonna 2021 alkanut Prikka kiertoon -hanke päättyy, mutta ylijäämäruoan tehokas jakelu, vapaaehtoistoiminnan ja työllisyyden edistäminen sekä osallisuuden tukeminen jatkuvat.

– Hienoa, että päättäjät tekivät viisaan päätöksen, iloitsee Prikka kiertoon -hankkeen projektikoordinaattorina Oulun seurakuntayhtymässä toimiva Tiina Jakonen.

Prikkakeskuksen toimintaverkosto säilyy ennallaan: mukana kaupungin kanssa jatkavat Oulun seurakunnat, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, ruoka-aputoimijat sekä lahjoittajat.

– Lahjoittajat ovat esimerkiksi ruokakauppoja, tukkuja, leipomoita, ruuantuotantolaitoksia, kouluja ja päiväkoteja. Niitä saamme tietysti kiittää siitä, että meillä on mitä jakaa.

Prikkakeskus välittää 9000 kiloa ruoka-apua viikossa

Neljässä vuodessa Prikkakeskus on välittänyt yli 1,5 miljoonaa kiloa ylijäämäruokaa alueen toimijoille ja kotitalouksille.

Viikoittain keskuksen kautta kulkee noin 9000 kiloa ruokaa yhteensä 47 ruoka-aputoimijalle. Ne jakavat ruuan eteenpäin ruoka-avuksi noin 3000 henkilölle.

Prikkakeskus on lisäksi tarjonnut työmahdollisuuksia osatyökykyisille, nuorille työnhakijoille sekä pidempään työttömänä olleille; työmahdollisuuden on saanut tähän mennessä noin 200 oululaista.

Vapaaehtoisia Prikkakeskuksen toiminnassa on ollut mukana noin sata.

Lisäksi hävikkiruokajakeluiden yhteydessä on kehitetty toimintamalleja, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä, vähentävät syrjäytymistä ja tukevat heikoimmassa asemassa olevia.

Kohtaamisia ja huolenpitoa yhteisen pöydän ympärillä

Suurimpaan osaan Oulun seurakuntia hävikkiruokaa tulee joka viikko, Tiina Jakonen kertoo.

– Prikkakeskuksesta lähtee hävikkiruokaa seurakuntien järjestämille diakonian aamupaloille ja diakonian lounaille. Oulun seurakuntien verkkosivuilta katsomalla voi todeta, että seurakunnilla on runsaasti ruokailutilaisuuksia.

Aamupaloilla on ollut aiemminkin tarjolla puuroa, kahvia, leipää ja juustoa.

– Asiakkaat ovat kokeneet, että Prikkakeskuksesta saatavat jogurtit, kiisselit ja kasvikset ovat tuoneet aamupaloihin lisää värikkyyttä.

– Ja se, että aamupalalla on enemmän tuotteita, on mahdollistanut myös tekemistä entistä useammille vapaaehtoisille. Esimerkiksi Karjasillalla torstaiaamujen aamupalaa on valmistamassa seurakunnan vapaaehtoisia ja heillä apuna kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvia.

Hävikkiruoasta valmistetuissa ruokailuissa tarjotaan kohtaamisia yhteisen pöydän ympärillä, mutta ei yksistään syömään tuleville – yhteisöllisyyttä saavat kokea myös vapaaehtoiset ruoka-avun toimijat, Jakonen muistuttaa.

Asiakkaat eivät Jakosen mukaan ole kokeneet seurakunnan järjestämiä ruokailuja pelkästään ruoka-avuksi vaan nimenomaan seurakunnan toiminnaksi.

– Seurakuntien toiminnan ydintähän on pitää ihmisistä huolta.

Hävikkiruokatoimijoilla voisi olla rooli huoltovarmuudessa

Oulun Prikkakeskus on osa Suomen muilla paikkakunnilla toimivien hävikkiruokaterminaalien verkostoa.

– Olemme ruuan varastoinnin, kuljetuksen ja jakelun ammattilaisia, siksi hävikkiruokatoimijoiden merkitys huoltovarmuuden ketjussa olisi hyvä huomioida. Poikkeusoloissa meidät saisi ketterästi valjastettua ruuan jakeluun. Olen tätä huoltovarmuusteemaa koettanut omalta osaltani pitää esillä.

Verkkosivustolla ruoka-apu.fi näkyvät kaikki tilaisuudet, joissa tarjotaan ruokaa tai jaetaan ruokaa kotiin vietäväksi.

– Jokaisena arkipäivänä lomataukoja lukuun ottamatta jossakin päin Oulua on tarjolla maksuton aamupala tai lounas, Tiina Jakonen sanoo.

Verkkosivustolla ruoka-apu.fi näkyvät kaikki tilaisuudet, joissa tarjotaan ruokaa tai jaetaan ruokaa kotiin vietäväksi.

Prikkakeskuksella on toiminnassaan vain lyhyt joulutauko. Myös välipäivät ollaan töissä ja hävikkiruuan jakaminen eteenpäin aloitetaan jälleen tammikuussa viikolla 2.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää