Nukkemiitti keräsi nukkeharrastajia Pateniemeen

Nuket ovat monelle rakkaita niin leluina, lapsuusmuistoina, keräilyesineinä kuin tuunauskohteina. Nukke voi olla myös oman minän pienoismalli.

Mini Diakonilla on vaatekaapissaan myös kirkon diakoniatyöntekijän vihreä virkapaita sekä esimerkiksi jumalanpalvelusten avustajan tehtävässä käytettävä asukokonaisuus. Tässä malleina ovat nukketoverit, Mini Diakoni istuu oikeassa kulmassa.

Pöytä on täynnä nukkeja. On vintage-tyyliin pukeutuneita barbeja, sairaanhoitajia, lännenasuisia myös kirkon diakoniatyöntekijän paitaan sonnustettuja nukkeja. Diakoniatyöntekijän asuihin pukeutuneet nuket kuuluvat Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Pirita Satomaalle.

Satomaa innostui miniminä-ajatuksella esiintyvästä nukkehahmosta noin vuosi sitten nähtyään vastaavia Instagramissa.

– Työhöni liittyvä instagram-tilini @piritadiakoni alkoi hiipua, ja päivitysten määrä väheni, hän kertaa tilannetta Pateniemenrannan seurakuntakoti Ankkuriin kokoontuneille nukkeharrastajille.

Satomaan kaksoisolennoksi puettu Mini Diakoni pelasti tilanteen, ja päivityksiä alkoi syntyä.

Mini Diakoni kertoo diakonintyöstä

Mini Diakonilla on samanlaisia asukokonaisuuksia kuin omistajallaan, ja myös Ankkurissa he ”mätsäsivät” toisiinsa valkoisessa neulepaidassa ja avainkaulanauhassa.

– Nuken hiukset värjäsin tummemmiksi ihan tussilla. Lyhyemmiksi hiukset oli kynitty jo aiemmin, hän muistelee.

Silmälasit Mini Diakonille teki ammattilainen, Satomaan entinen työtoveri, joka on aiemmalta ammatiltaan koruseppä.

Alustuksessaan Satomaa näyttää kuvia Instagram-tililtään, jossa hän jakaa tietoa ja tunnelmia omasta työstään.

Kuvissa Mini Diakoni ajaa autolla kotikäynnille, hoitaa taloudellisen avun vastaanottoa, osallistuu rippikouluryhmän kokoontumiseen, tarjoaa lyhytterapiaa ja ohjaa ryhmiä – kaikkea mahdollista, mitä diakoniatyöntekijän työhön kuuluu.

Satomaa ei ole itse taiteillut asusteita mini-itselleen, vaan virka-asut on tehnyt oululainen Anna-Liisa Lämsä. Hän pyörittää harrastuksenaan Alisa Designs -nimistä yritystä, joka myy tilausasuja nukeille ympäri maailmaa.

Verkkokauppa syntyi koronan aikana ja myyntiä on erityisesti Yhdysvaltojen eri osavaltioihin.

– Jos kaikki Amerikan Yhdysvaltojen osavaltiot lasketaan omiksi maikseen, olen tehnyt asuja 48 maahan.

Lämsä esitteli Nukkemiitin osallistujille amerikkalaisille vakioasiakkailleen tekemiään asuja. Mukana oli niin ilta-asuja entisaikojen barbeja muodokkaammille nykymalleille, teho-osaston hoitajan asukokonaisuutta kuin takavuosien televisiosarja Bonanzan koko veljessarjan asut.

– Eniten menee sairaanhoitajan ja cowboyn asuja, hän kertoi.

Pirita Satomaa kertoo, että kesäksikin on toivottu tapaamista. Suunnitelmat ovat vielä auki, mutta varmaa on, että nukkeharrastajat saadaan yhteen vielä toistamiseenkin.

Ostetaan, myydään, vaihdetaan

Nukkemiitissä oli kaupan niin nukkien osia, vaatteita kuin asusteitakin. Kaupankäynnin lisäksi vaihdettiin vilkkaasti vinkkejä niin pesuun, korjaukseen kuin hiustenvaihtoon.

Osallistujien ikäjakauma ulottui teini-ikäisistä senioreihin, joten voi todeta harrastuksen yhdistävän monen ikäisiä.

Yksi harrastajista on Jenny Toivonen, jolla on myös pinkkitukkainen miniversio itsestään. Malli on moderneja barbeja, joilla on aiempaa luonnollisemmat naisenmuodot.
Toivosen kotoa nukkeja löytyy ”kolmenumeroinen luku”. Mukana on muun muassa barbeja, OMG LOL -nukkeja ja Harry Potter -elokuvien hahmoja.
– Kaksio käy kieltämättä ahtaaksi, hän myöntää nauraen.
  • Oletko nukkeharrastaja? Lähetä kuva ja tarina omasta nukestasi, jos haluat. Voit lähettää kuvan ja viestin Rauhan Tervehdyksen toimitukselle numeroon 044 5626 450 tai sähköpostilla toimitus@rauhantervehdys.fi

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää