Kolumni: Mäenlaskun kultainen sääntö

”Demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä, mutta rakentavasti ja kunnioittavasti. Pitää myös muistaa, että poliitikkoja ja muita aikuisia ihmisiä seuraavat lapset ja nuoret”, kirjoittaa Hannaleena Enbuska.

Lapsena mielikuvani laskiaisesta oli yhtä kuin mäenlasku. Vanhempana opin, että sanan laskiainen takana on muita merkityksiä, kuten esimerkiksi paastoon laskeutuminen. Alkaa pääsiäisen odotus.

Tänä vuonna laskiaissunnuntai 11.2. jäi myös mieleen presidentinvaalien toisen kierroksen vaalipäivänä. Suomi sai 13. presidenttinsä aikana, jolloin Euroopassa ja Euroopan lähialueilla soditaan, epävarmuus on kasvanut.

Kotimaassa soditaan sanoilla ja loukkauksilla erilaisilla somealustoilla, joissa tuntuu, että kaikki on sallittua.

Kotimaassa soditaan sanoilla ja loukkauksilla erilaisilla somealustoilla, joissa tuntuu, että kaikki on sallittua. Kuitenkin niin haukkujat kuin kohteet ovat toisia ihmisiä, lähimmäisiä. Jeesus opetti rakastamaan lähimmäistä kuin itseään. Usein tuntuu unohtuvan, että lähimmäinen on myös sen oman ”kuplan” ulkopuolinen ihminen.

Vaali-iltana tuntui suorastaan lohduttavalta oppia Ylen uutislähetyksessä, että ortodoksit kutsuvat laskiaissunnuntaita sovintosunnuntaiksi. Sen lähtökohta on sovinto ja anteeksi pyytäminen.

Presidenttiehdokkaiden vaalikampanjassa huokui sovinnollisuus, eteenkin toisella kierroksella. Kummankin ehdokkaan kampanjatiimissä oli päätetty toisiaan kunnioittavasta suhtautumisesta. Tämä huomioitiin myös ulkomailla.

Demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä, mutta rakentavasti ja kunnioittavasti.

Demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä, mutta rakentavasti ja kunnioittavasti. Pitää myös muistaa, että poliitikkoja ja muita aikuisia ihmisiä seuraavat lapset ja nuoret. Usein vielä somealustoilla, mutta myös ruokapöydissä.

Empatian taito on itsensä asettamista toisen ihmisen asemaan. Jeesus opetti vuorisaarnassaan: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. (Matt. 7:12) Myös muissa uskonnoissa on samansuuntaisia ohjeita ihmiselämään. Me kristityt kutsumme tätä Kultaiseksi säännöksi.

Ohje on hyvä pitää mielessä kaikessa ihmisten välisessä kohtaamisessa. Vaikka ennen seuraavaa postausta. Ja myös siinä mäenlaskussa.

Kirjoittaja on oululainen opettaja ja seurakuntavaltuutettu


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää