Artikkelit avainsanalla: kolumni
1.10.2024
Kolumni: Media-ajan yksinäisyys
"Mutta miten silloin, jos siellä WhatsAppin, Teamsin, Zoomin tai Snapchatin toisessa päässä ei olekaan ketään? Jos ei kuulukaan ryhmään mihin “kaikki muut” kuuluvat", miettii Hannaleena Enbuska kolumnissaan.
19.9.2024
Kolumni: Arvonlisäveroa vai armonlisäveroa?
"Armolla on kysyntää, koska se vastaa ihmisyyden perimmäiseen tarpeeseen tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisena kuin on", Harriet Urponen kirjoittaa kolumnissaan.
2.9.2024
Kolumni: Digitaalinen ylikuormitus
On helppoa tuudittautua puhelimen tuomaan turvaan ja tarttua sen luomaan digitaaliseen kuplaan silloinkin, kun vietämme aikaa läheistemme kanssa, oululainen Kirsikka Kujanpää pohtii.
19.8.2024
Kolumni: Diakonia kuuluu myös sinulle
"Me diakoniatyöntekijät teemme diakoniatyötä virkamme puolesta, mutta diakoniaan on kutsuttu jokainen. Diakonia kuuluu kaikille, jokainen on kutsuttu auttamaan lähimmäistä", Katri Kanniainen kirjoittaa.
26.7.2024
Kolumni: Elämäni virsi
"Elämäni biisi -ohjelman ideaa voisi soveltaa myös seurakunnassa", Jouni Kurkela suunnittelee kolumnissaan.
11.7.2024
Kolumni: Älä hyvä ihminen kirkosta eroa
"Polarisaatio koskettaa kirkkoa yhtä lailla kuin yhteiskuntaakin. Tämä näkyy kirkon jäsenten mielipiteiden jakautumisena äärilaidoille ja ajattelun eroavaisuutena sukupolvien välillä", kirjoittaa Harriet Urponen kolumnissaan.
27.6.2024
Kolumni: Suviseurat – valtaisa ponnistus
"Suviseurojen valmistelu ja tapahtuman toteutus vaativat valtavasti työtä: on rakennettava alue ja sen palvelut. On hankittava työvoimaa ja huolehdittava siitä, että kaikki toimii seurojen ajan", Pauli Määttä kirjoittaa kolumnissaan.
14.6.2024
Kolumni: Turvassa kirkossa
"Seurakunta on konkreettinen turvapaikka päihdepiirien hierarkian ja velanperinnän kiemuroissa. Seurakunnan tiloissa kohdellaan jokaista tasavertaisena, edellytetään hyvää käytöstä ja asetetaan rajat toiminnalle", diakoniatyöntekijä Saila Luukkonen pohtii kolumnissaan.
29.5.2024
Kolumni: Oppia ikä kaikki
"Nyt opiskelu on paljon antoisampaa kuin nuorena, ja saattaa hyvinkin käydä niin, että jään ikuisesti opintielle kulkemaan", toteaa viisikymppinen Mari Liukkonen.
2.5.2024
Kolumni: Jeesus supersankarina
"Nykyajan kontekstissa Jeesus ei olekaan hassumpi sankari. Hän on kiltti, joka auttaa ja hyväksyy kaikki ihmiset. Hän ei arvota ihmisiä iän, sukupuolen, ammatin tai etnisyyden mukaan", kirjoittaa Hannaleena Enbuska.
25.4.2024
Kolumni: Elämää ennen kuolemaa?
Kumpi on tärkeämpää: opettaa kuinka päästä Kristuksen valtakuntaan kuoleman jälkeen vai miten elää Kristuksen valtakunnassa jo nyt, ennen kuolemaansa? kysyy Salla Autere.
18.4.2024
Kolumni: Seurakunta elää
"Seurakunta ei kuitenkaan ole vain työmuotojen laadukasta työtä, vaan jokainen seurakuntalainen on kutsuttu kirkon rakentajaksi", muistuttaa Haukiputaan kirkkoherraksi ehdolla oleva Lauri Kujala.
10.4.2024
Kolumni: Viinit omasta maasta
"Kristus ei tarvitse hienoa tuontiviiniä. Hänelle kelpaa samassa pellossa perunoiden ja porkkanoiden kanssa kasvanut maalaisviini ja kotona leivottu leipä", kirjoittaa Jouni Kurkela.
13.3.2024
Kolumni: Elämää ei voi tilastoida
"Jokaisella meistä on tarve tulla katsotuksi silmiin sekä kuunnelluksi, sillä niiden kautta vahvistuu kokemus olemassa olemisesta", kirjoittaa Johanna Juntunen.
9.3.2024
Kolumni: Paastota voi monella tavalla
"Paastonaika on puolivälissä. Mistä sinä olet paastonnut tänä vuonna? Vai onko paastonaika näkynyt elämässäsi lainkaan?" kysyy Mari Liukkonen.
29.2.2024
Kolumni: Tasapaino suorituksen ja hyvinvoinnin välillä
"Kouluissa nuorilta usein odotetaan parhaita arvosanoja ja tarkkaa tietämystä haaveista ja omasta tulevaisuudenkuvasta", kirjoittaa Kirsikka Kujanpää.
22.2.2024
Kolumni: Mäenlaskun kultainen sääntö
"Demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä, mutta rakentavasti ja kunnioittavasti. Pitää myös muistaa, että poliitikkoja ja muita aikuisia ihmisiä seuraavat lapset ja nuoret", kirjoittaa Hannaleena Enbuska.
8.2.2024
Kolumni: Tehdään yhdessä avusta totta
Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi kampanjoidaan yhdessä ja otetaan kaikki halukkaat mukaan – kuullaan seurakuntalaisten ideoita ja toteutetaan niitä, kertoo Pirita Satomaa.
1.2.2024
Kolumni: Sanan äärelle
Jouni Kurkela kirjoittaa kokemuksistaan niin saarnan laatijana kuin sen kuuntelijana.
23.1.2024
Kolumni: Keski-ikä – kukoistuksen huippu?
Mitä keski-ikä tarkoittaa? Onko se ikävaihe, jolloin ollaan tilastollisesti elämänjanan keskivaiheilla, matkalla kohti vääjäämätöntä loppua? Näitä kysymyksiä Harriet Urponen pohtii ja kutsuu samalla muitakin pohtimaan uuden keskustelusarjan myötä.
8.1.2024
Kolumni: Ydinminä, missä olet?
Usein uudenvuodenlupaukset ahdistavat jo valmiiksi. Ne tuntuvat tulevan jostakin itsen ulkopuolelta enemmän kuin omasta tahdosta, halusta tai tarpeesta, pohtii Rauhan Tervehdyksen toimituskuntaan vuodenvaihteessa palannut toimittaja Saara Pasanen.
22.12.2023
Kolumni: Kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä
Eero Hyytinen pohtii sitä, kuinka ajankohtainen Kari Suomalaisen liki 70 vuoden takainen pilapiirros yhä onkaan.
24.10.2023
Kolumn: Allhelgonadagen är saknadens dag
Kan det vara så att kärleken och omsorgen som vi har till en annan människa inte försvinner fast livet försvinner? tänker Juha Rauhala.
16.10.2023
Kolumni: Jumalanpalvelus tavoittaa
"Hiljaisena kesäsunnuntaina kirkossa saattaa olla parikymmentä henkeä, verkossa parisataa. Olisiko aika tehdä ajattelutavan muutos, kuten media-alalla?", haastaa Timo Liikanen.
5.10.2023
Kolumni: Elämän kallein asia
"Monet suomalaiset eivät usko kristinuskon sanomaan. Jumalaan tai korkeampaan voimaan ehkä uskotaan, mutta ”Jeesus menee yli lipan”, pohtii Salme Kinnunen.
27.9.2023
Kolumni: Kuka on kirkon kasvot ja ääni?
"Kirkon kasvot ja ääni ovat muuttuneet vuosien varrella. Kirkko on yhtä aikaa vanha ja perinteikäs, vaikka sen kasvoissa näkyy joidenkin ihmisten myötä nuoruuden intoa ja rohkeutta", kirjoittaa Harriet Urponen.
19.9.2023
Kolumni: Puhu äänellä, jonka kuulen
"Jokaisella saa olla mielipide ja mielipiteen ääneen sanominen on jokaisen oikeus. Asioista pitää voida olla eri mieltä ja asioista pitää saada keskustella turvallisesti ja avoimesti", muistuttaa Miia Seppänen.
12.9.2023
Kolumni: Hyvää ja pahaa hiljaisuutta
"Jos uskon näkemykset ovat toisenlaiset kuin omat, syntyy helposti vähättelyä. Se synnyttää vetäytymistä ja vaikenemista. Se hiljaisuus pitää rikkoa", kirjoittaa Jaakko Tuisku.
5.9.2023
Kolumni: Pappeja moneen lähtöön
"Olen kohdannut ennakkoluuloja ja syrjintääkin, mutta aidolla arvostamisella ja kunnioituksella olen saanut myönteisiä mielenmuutoksia aikaan – myös itsessäni", kirjoittaa Petri Satomaa.
3.7.2023
Kolumni: Vuoden suuret juhlat
"Suviseurojen kaltaiset valtavat massatapahtumat ovat ahdistaneet minua jossain määrin aina", kertoo Timo Liikanen.
22.6.2023
Kolumni: Mitä asiaa Johanneksella on viestijöille?
"Kun Johannes Kastaja kastoi ihmisiä, hän kommunikoi suoraan heidän kanssaan. Hänen viestinsä kuului toisinaan yhdelle ihmiselle kerrallaan, toisinaan hän julisti Jumalan sanaa suurille ihmisjoukoille. Nämä molemmat viestintätavat ovat edelleen voimissaan", muistuttaa Harriet Urponen.
11.5.2023
Kolumni: Alistunut vai valistunut?
Lasten kasvattaminen ei ole nykyään kovin korkeassa arvossa, kirjoittaa Eero Hyytinen kolumnissaan.
26.4.2023
Kolumni: Ennen tytöt olivat tyttöjä ja pojat poikia
Kouluissa on otettu käytäntöön termistöä, jossa tyttöjä ei kutsuta enää tytöiksi eikä poikia pojiksi, koska ei haluta vahingossa loukata nuoria, jotka kokevat itsensä muunsukupuoliseksi. Salme Kinnusen mielestä enemmistön ei tulisi muuttaa termistöään vähemmistön vuoksi.
3.4.2023
Kolumni: Niin kaunis on hiljaisuus
Harriet Urponen kertoo haaveilevansa viikonlopusta hiljaisuudessa. "Olen saanut esimakua tästä hiljaisuuden illassa. Säikähdän sitä, miltä hiljaisuus tuntuu. En ensin päästä sitä lähelleni, vaan kuuntelen ympärillä olevia ääniä. Niitä on hiljaisuudessa yllättävän paljon"
21.3.2023
Kolumni: Hengellisyyden renessanssi
"Hengellisyydellä on myönteinen vaikutus sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Hengellisyys on läsnä ihmisten arjessa - myös työssä", muistuttaa Saila Luukkonen.
15.3.2023
Kolumni: Viivästyksiä viimeisellä matkalla
"Kirkkohallitus ohjeisti alkuvuodesta hautajaisiin liittyvistä aikatauluista. Se kehotti seurakuntia tarkastelemaan ja tarvittaessa muuttamaan toimintatapojaan. Emme todellakaan viivyttele", vastaa Timo Liikanen.
10.3.2023
Kolumni: Jokainen ihminen on laulun arvoinen
"Lähisuvussani on kehitysvammaisia. He ovat arvostettuja suvun jäseniä, jotka ovat olleet kaikessa mukana ja opettaneet meille muille paljon pelkällä olemassaolollaan", kirjoittaa Tiina Saukkoriipi-Haapala.
28.2.2023
Kolumni: Läpällä vai tosissaan
"Vuonna 2021 kouluväkivaltaa koki Suomessa lähes 39 000 lasta ja nuorta viikoittain. Erittäin hälyttävää kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, jossa väkivaltaa kokeneiden osuus kasvoi 134 prosenttia", muistuttaa Mono Kuoppala.
22.2.2023
Kolumni: Kaukovainio sai lahjan
Karjasillan seurakunta kutsuu kaukovainiolaisia ideoimaan seurakunnan saaman testamentin varojen käyttöä alueen hyväksi.
- Kiitoksemme ei enää tavoita heitä, mutta kiitollisia saamme todellakin olla, Eero Hyytinen kirjoittaa.
8.2.2023
Kolumni: Teko on viesti
"Kiitos, äiti, että halusit minulle kasteen. Samalla halusit, että rakkaus kulkee minun mukanani ikuisesti", kiittää neljävuotiaana kastettu Harriet Urponen.
7.2.2023
Pääkirjoitus: Totuus tekee vapaaksi
"Totuuden etsiminen on aina ollut yksi uskontojen ja filosofian perustehtävistä. Totuuden äärimmäinen vastakohta on valhe. Joskus on sanottu, että luulokin asuu aivan valheen naapurina", muistuttaa Olli Lohi.
3.2.2023
Kolumni: Jooga leviää seurakunnissa
"Monet ovat joogan kautta ”hypänneet” muihinkin uushenkisyyden muotoihin, kuten mindfulness, meedioistunnot tai ennustajilla käynnit. Silloin ollaan kaukana Jumalan tahdon mukaisesta elämästä", pohtii Salme Kinnunen.
22.1.2023
Kolumni: Autiotalojen puolesta
"Ihmistaloa ei voi ajaa kumoon. Se on ajan armoilla – lahoaa entisestään tai remontoidaan, riippuen siitä, minkälainen toimijuus ihmisellä itsellään on ja saako hän apua toisilta. Pitää suostua toisten autettavaksi ja ponnistella itsekin", pohtii Jenni Siljander.
7.12.2022
Kolumni: Yhteisössä on voimaa
"Jos sinäkin olet huolissasi, peloissaan, ahdistunut tai vihainen, älä jää yksin. Jumala loi ihmisen toisia varten", kirjoittaa Jenna Valtonen.
17.11.2022
Kolumni: Taivaan pasuuna
"Taivaallisen pasunistin viimeisen päivän fanfaarin tulevat kuulemaan erotuksetta kaikki, myös kuurot ja kuolleet", kirjoittaa Juha Soranta.
10.11.2022
Kolumni: Taivaasta (ja sinne pääsemisestä)
"Taivas ja iankaikkinen elämä on todellakin ihmisen ja kristityn tärkein päämäärä. Mutta samalla puhe siitä voi olla melkoisen julmaa", pohtii Joonas Vapaavuori.
2.11.2022
Kolumni: Mistä tunnet sä ystävän?
"Nyt joudun piirtämään viivan yli ystäväni nimen. Hänen osoitteensa muuttui, hän sai kutsun taivaan kotiin. Luopuminen on vaikeaa", kirjoittaa haikeana Virpi Sillanpää-Posio.
26.10.2022
Kolumni: Unohtamisen armo
"On olemassa muistoja, yleensä kivuliaita, joita me emme haluaisi muistaa. Asioita, jotka haluaisimme painaa pois mielestämme, koska me emme oikein kestä niitä", kirjoittaa Juha Rauhala.
20.10.2022
Kolumni: Kun voimat hiipuvat
”Ajattelemme vain sinun parastasi” -puhe tarkoittaa pahimmillaan kontrollin lisäämistä ja yksilön minuuden syrjäyttämistä esineellistävällä huolipuheella, pohtii Satu Haapanen.
12.10.2022
Kolumni: Uskottu, toivottu, rakastettu nuori
"Suurin kirkosta eroamisen syy tuntuu olevan se kokemus, ettei seurakunta tarjoa mitään. On helppo äänestää jaloillaan, mutta se ei todellakaan ole tie muutokseen", kannustaa Jenna Valtonen.
13.9.2022
Kolumni: Pyhää demokratiaa
"Vaikka kirkollisten vaalien kampanjointi ei aina olisi kovin näkyvää ja värikästä, niin kyllähän meillä kirkossa silti osataan kättä vääntää", pohtii Joonas Vapaavuori.
8.9.2022
Kolumni: Auttamiseen sitoutuneet
"Moni meistä muisti, kuinka painavalta piispan käsi tuntui pään päällä. Jotenkin tuo konkreettinen painon tunne tuntui merkitykselliseltä", kirjoittaa Virpi Sillanpää-Posio tapaamisestaan muiden 31 vuotta sitten diakonissan vihkimyksen saaneiden kanssa.
23.8.2022
Kolumni: Liian hiljaista auttamista?
Diakoniatyö toimii usein arjessa ihmisten rinnalla hiljaisesti. Ja vaikka pitäisimme diakonian avusta ääntä, ei tieto antamastamme avusta välttämättä kosketa silloin kun oman elämän asiat ovat kunnossa, kirjoittaa Saila Luukkonen.
26.7.2022
Kolumni: Luomisen rieha
"Selkärankaisille on kehittynyt kuitenkin vahva dikotomia, sukupuolia on kaksi. Tämä ei tarkoita, etteikö sukupuolisia piirteitä tai kokemuksia olisi suuri kirjo, mutta lisääntymisen ja evoluution kannalta ihmisen kaksi sukupuolta ovat fakta", kirjoittaa Jussi Tuusa.
29.6.2022
Kolumni: Kaikella musiikkinsa
"Ilon ja rakkauden tunteesta nouseva musiikki soi aivan toisin kuin vihan ja raivon voimalla tuotettu. Kaikella on sointinsa, kaikella musiikkinsa", kirjoittaa Juha Soranta.
1.6.2022
Kolumni: Lämpimät rippikoulumuistot
"Rippileiri on yhteisö, jossa nuori kysymyksineen otetaan todesta. Liian herkkänahkainen ei auta olla ja vastaamatta ei saa jättää", kannustaa Virpi Sillanpää-Posio
3.5.2022
Kolumni: Silta aikuisen ja nuoren välillä
"Nuoren näkökulmasta vanhemmat sukupolvet ovat usein tottuneet vaikenemaan ja tuntemaan häpeää mieltä horjuttavista asioista, eivätkä kaikki aikuiset edes osaa tunnistaa näissä tilanteissa avun tarvetta", kirjoittaa Kirsikka Kujanpää.
16.4.2022
Kolumni: Kädet menevät ristiin
"Sanomme, että Jumala on kaikkivaltias, mutta lähes huomaamattamme asetamme Hänelle rajoja", pohtii Jussi Tuusa.
29.3.2022
Kolumni: Kuurokin kuulee
"Raamatun teksteissä ja sävellyksissä on merkittäviä yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat ensisijaisesti kuultaviksi tarkoitettuja", kirjoittaa Juha Soranta.
23.3.2022
Kolumni: Johdatusta vailla?
"Olen toisinaan pysähtynyt pohtimaan rukousta ja kysynyt, vähän suoraviivaisesti, toimiiko se. Onko siitä tosiaan hyötyä? Vai onko se vain mielen psyykkausta", pohtii Joonas Vapaavuori.
16.3.2022
Kolumni: Kokemustoimijaksi
"Tiedän miltä tuntuu olla se potilas, jonka kohdalla kaikki menee pieleen. Tiedän myös miltä tuntuu, kun leikkaus onnistuu ja hoitajalla on aikaa juuri minulle", kirjoittaa Virpi Sillanpää-Posio.
9.3.2022
Kolumni: Heräämisiä
"Jokin on liikahtanut ihmisten sydämissä. On herätty elämän varjelemiseen, heikomman puolustamiseen, rauhan arvokkuuteen ja totuuden puolesta taistelemiseen", pohtii Juha Rauhala.
4.3.2022
Kolumni: Jokaisen kirkko vai pysyvyyttä?
Oikeuttaako kirkkoon kuulumisen tai kuulumattomuuden vapaus sen, ettei kirkolla ole painetta vastata kaikkien jäsentensä tarpeisiin samalla tavalla kuin esimerkiksi valtiolla, pohtii Teemu Kangas.
18.2.2022
Kolumni: Minne menet Sofia Karppi?
Rikosjännäreiden päähenkilöissä on kylvettynä pieni toivon siemen, rakkauden kaipuu ja oikeudenmukaisuuden vaade, mutta löytyykö hyvää maata, jossa siemen voi itää, pohtii Jussi Tuusa.
10.2.2022
Kolumni: Ailin askelissa
Satu Haapanen kokee kulkevansa edeltäjänsä Aili Havaksen jalanjäljissä työssään Jerusalemissa. "Voimme auttaa ja se on ihme, jonka me jokainen voimme tehdä joka päivä", hän kirjoittaa.
7.2.2022
Kolumni: Alussa oli urut
Urut kehitettiin jo ennen kristinuskoa, mutta on syynsä, että niistä tuli kirkollinen soitin. "Urkujen pillistöt erilaisine pilleineen muistuttavat suurta kuoroa, seurakuntaa", kirjoittaa kanttori Juha Soranta.
26.1.2022
Kolumni: Kehittyy, ei kehity, kehittyy
"Jos ei ihmiskunnalla ollut kirkasta tavoitetta ennen koronaa, niin ehkei haittaa, jos ei sellaista ole nytkään näköpiirissä. Vai pitäisikö meidän ottaa mallia Ukko-Paavosta", pohtii Joonas Vapaavuori.
21.1.2022
Kolumni: Esteettömyys on ajattelutapa
Selkäydinvamman takia pyörätuoliin joutunut Virpi Sillanpää-Posio on huomannut, että kodin esteettömyyteen voi vaikuttaa itse, mutta ympäröivän yhteiskunnan esteettömyyteen ei voi.
29.12.2021
Kolumni: Rukoilija jäässä
"Haen sellaista aikuista kohtaamista, jossa uskalletaan puhua myös vaikeista asioista", kirjoittaa Satu Kreivi-Palosaari.
8.12.2021
Kolumni: Hän odottaa sinua
Kun on menettämässä läheisensä, on luonnollista surra. On luonnollista pelätä. On luonnollista itkeä. Mutta on hyvä myös nauraa, muistuttaa Karin Mariola.
26.11.2021
Kolumni: Kosto on suloinen
Kostoa hautovat voivat joutua jopa vuosiksi oman katkeruutensa ja vihamielisyytensä vangeiksi. Anteeksiannon kautta on kuitenkin mahdollista päästä vapaaksi, kirjoittaa Karin Mariola.
15.11.2021
Kolumni: Vanhemmuus on maratonmatka
"Vanhempien on tärkeää jaksaa olla läsnä. Eihän meistä varmaan kukaan onnistu siinä joka hetki, mutta tavoite on hyvä pitää mielessä", kirjoittaa Tuukka Myllymäki.
10.11.2021
Kolumni: Miehet ja naisistuva kirkko
On hyvä asia, että kirkko vetoaa naisiin, mutta sen tulisi vedota myös miehiin. Ongelmaksi kirkon naisistuminen muodostuu, kun miehet muuttuvat hengellisesti passiivisiksi, kirjoittaa Ilkka Kurjenmäki.
3.11.2021
Kolumni: #kuulunkirkkoonkoska
"Olisiko jo aika vaihtaa lähestymistapaa siten, että emme niinkään miettisi, mitä seurakunta voi antaa minulle, vaan sitä, mitä minä voin antaa seurakunnalle" kirjoittaa Marjukka Hamari.
26.10.2021
Kolumni: Mikä pysyy?
Kun ruumis uusiutuu jatkuvasti, ihmissuhteet ja ajatukset muuttuvat, onko mikään minussa tai elämässäni pysyvää? Tätä pohtii Satu Kreivi-Palosaari.
21.10.2021
Kolumni: Vuodenkiertoa ja elämänkiertoa
Kirkkoherranvirastossa Hannu Luukinen on mukana järjestämässä ihmisten isoja juhlia. Mehiläistenhoitajan roolissa elämää ryhmittävät vuodenajat.
16.10.2021
Kolumni: K on tehnyt myös hyvää
Oulujoen seurakunnan työntekijät heitettiin viime maaliskuussa mereen ja käskettiin uida. Vedimme suolavettä keuhkoihimme, räpiköimme ja haukoimme henkeämme, mutta pysyimme pinnalla. Kroolivedot ovat vahvistuneet kuukausi kuukaudelta, kirjoittaa kappalainen Satu Kreivi-Palosaari.
6.10.2021
Kolumni: Kaikki kivet syntipukin reppuun
Pahinta, mitä lauman jäsenelle voi tapahtua, on joutua eristetyksi ja jäädä yksin. Empatia on rohkeutta haastaa ryhmäpaine ja seistä syntipukin rinnalla, kirjoittaa Karin Mariola.
14.9.2021
Kolumni: Mitä Jeesus tekisi?
Mikä on oikea ja ennen kaikkea oikeudenmukainen toimintatapa auttaa? kysyy Marjukka Hamari.
1.9.2021
Kolumni: Älä ole tyly
Olen huomannut, että erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa äärettömän helposti livahtaa huuliltani valittava, moittiva tai kärttyinen sana, tunnustaa Satu Kreivi Palosaari.
17.8.2021
Kolumni: Sivustakatsojan hyvä osa
Papin ei tarvitse olla "siellä missä tapahtuu". Ehkä pappia tarvitaan juuri siellä, missä ei "tapahdu", pohtii Satu Kreivi-Palosaari.
12.8.2021
Kolumni: Koulut alkavat – ja kiusaaminen
"Kiusattukin voi nauraa nimittelijöiden mukana, vaikka oikeasti tekisi mieli itkeä. Niin pieni ekaluokkalainenkin teki. Kunnes opettaja puuttui asiaan." Kolumnistimme Karin Mariola toteaa, että kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja siihen puuttuminen on aikuisten vastuulla.
28.7.2021
Kolumni: Miksi ryhtyä isoseksi?
Isosena pääsee ”tuulettamaan” nuorten mahdollisesti pölyttynyttä kuvaa seurakunnasta ja osoittamaan, millainen paikka kirkko voisi heille olla, kirjoittaa Tuuli Kankaansyrjä.
29.6.2021
Kolumni: Yhteiseen työhön
Vapaaehtoistyöhön on kaipuuta, mutta voiko siihen osallistuva aidosti kokea olevansa täysivaltainen toimija? Vapaaehtoisen rooli on kirkossa edelleen monella tavoin rajattu, toteaa Marjukka Hamari.
16.6.2021
Kolumni: Papit netin maailmassa
Facebookin ja Twitterin keskustelutavat - väittelyt ja kiistelyt - ovat monille papeille hankalia. Kirkossa on aina suosittu keskustelutapoja, jotka painottavat voimakkaasti yksisuuntaisuutta ja samanmielisyyttä. Ei väitellä, vaan pyritään välttämään vastakkainasettelua sekä edistämään tasa-arvoista ja turvallista yhteisöä, kirjoittaa Ilkka Kurjenmäki kolumnissaan.
1.6.2021
Kolumni: Huumori, ironia ja överiys kuuluvat ihmisen elosta kertovaan musiikkiin
Satu Kreivi-Palosaari rakastaa virsiä, mutta ymmärtää myös niin kevyen musiikin, rockin ja hevin kertovan ihmisen kompuroinnista ja kaipauksesta tavalla, jota on syytä kuunnella.
19.5.2021
Kolumni: Aurinkorannikko hiljenee kesäksi
Fuengirolassa asuu yli sata kansallisuutta. Monikulttuurisuus näkyy ja kuuluu kaikkialla, kertoo Espanjan aurinkorannikolla asuva Marja Forsblom.
11.5.2021
Kolumni: Valon voima
Elämä voi heittää meistä jokaisen pimeään kellariin. Kaunein huomionosoitus, jonka toiselle voi antaa, on keskittyä häneen. Nähdä hänet. Sillä juuri pimeässä nähdyksi tulemisen tarve on suurin, toteaa Karin Mariola.
13.4.2021
Kolumni: Monialaista työtä ihmisten hyväksi
Kaikki eivät välttämättä tunne seurakuntien tarjoamia palveluita. Omaa toimintaa on tuotava aktiivisesti esille, kirjoittaa Tuukka Myllymäki.
30.3.2021
Kolumni: Rakastavassa yhteisössä
Koronaan sairastuminen antoi kokemuksen lähimmäisenrakkaudesta ja yhteisöllisyydestä, kirjoittaa Espanjassa asuva Marja Forsblom kolumnissaan.
24.3.2021
Kolumni: Viesti tekee pesää
Olen usein sanonut, että lähes kaikki ihmisten ongelmat johtuvat huonosta tiedottamisesta, toteaa Hannu Luukinen. Onneksi on yksi suunta, johon ainakin viestit menevät ja vastauksia tulee takaisinkin.
16.3.2021
Kolumni: Sanojen tuolla puolen
Murteella vietettäviä kirkonmenoja tarvitaan. Niissä nyanssit, ilmeet ja hoot saavat kiittää Jumalaa sillä lailla, joka justiinsa hoon päältä hakkaavassa syämmessä käsitethään, kirjoittaa kolumnistimme Satu Kreivi-Palosaari.
23.2.2021
Kolumni: Ihon evankeliumi
"Iho toimii kosketuspintana sisäisen ja ulkoisen puoleni välillä. Iho sulkee minut pois maailmasta ja se antaa minulle myös pääsyn maailmaan", muistuttaa Ilkka Kurjenmäki.
11.2.2021
Kolumni: Tuntoja Aurinkorannikolta
Isän kuolema on herättänyt Marja Forsblomissa viime kuukausina ikävän lisäksi kiitollisuutta. Hänen mukaansa kiitollisuuden aiheita olisikin hyvä muistaa joka päivä.
2.2.2021
Kolumni: Piste sanasodalle
Miksi mielipiteemme leimaavat meidät aina johonkin leiriin, ja miksi annamme näin tapahtua? pohtii Tuukka Myllymäki.
28.1.2021
Kolumni: Kuorman purkua
"Vähintäänkin öisinä valveen hetkinä nousee mieleen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. Ovatko ne kaikki niitä, jotka haluaa viedä mukana ajan rajan taa?" pohtii Hannu Luukinen.
19.1.2021
Kolumni: K on tehnyt myös hyvää
Oulujoen seurakunnan työntekijät heitettiin viime maaliskuussa mereen ja käskettiin uida. Vedimme suolavettä keuhkoihimme, räpiköimme ja haukoimme henkeämme, mutta pysyimme pinnalla. Kroolivedot ovat vahvistuneet kuukausi kuukaudelta, kirjoittaa kappalainen Satu Kreivi-Palosaari.
16.12.2020
Kolumni: Kun aktivistin ja piispan katseet kohtaavat
Yksi syy sille, miksi kirkko voi tuntua nuorista naisista etäiseltä, ovat miespiispojen epäasialliset kannanotot. - Mutta eikö aktivismia harrastava, avoliitossa elävä makean siiderin (nais)siemailija voi kantaa tässä(kin) ajassa Kristusta sydämessään yhtä väkevästi kuin suomalainen piispa, Olli Kohonen pohtii.
8.12.2020
Kolumni: "Voin olla tässä lähelläsi"
"Vieressäni olevan nuoren naisen äiti ja koko muu perhe on kadonnut pitkällä matkalla, leirien tungoksessa, väenpaljoudessa, loputtomassa ihmismeressä. Hänen puhelimensa varastettiin, ja siinä samalla hiipui viimeinenkin toivo tavoittaa koskaan enää ketään läheisistä." Koskettavan tarinan kertoo Maarit Peltoniemi.
1.12.2020
Kolumni: Edessämme on uusi huikea kirkkovuosi
Juuri tämän huikean kirkkovuoden aikana voi tapahtua paljon hyvää, sanoo toiveikkaasti kolumnisti Mikko Pyhtilä.
1.12.2020
Pääkirjoitus: Tiedolla, taidolla ja suomalaisella sisulla
Pohjoisen maan kehitys yhdeksi maailman parhaista paikoista elää on kunnioitettava saavutus, toteaa Rauhan Tervehdyksen hallituksen jäsen Kati Jurkko.
25.11.2020
Kolumni: Uuden alun haikeutta
Aina ennen uutta täytyy luopua jostain vanhasta. "Se aiheuttaa ristiriitaisia mylläköitä ihmisen sisälle", toteaa Marika Kamps, joka on aloittamassa uuden ajanjakson elämässään.
19.11.2020
Kolumni: Kirkko auttaa läpi kriisien
Kirkon on otettava paikkansa yhteiskunnassa ja profiloiduttava apua antavana yhteisönä, kirjoittaa Kalle Pyky.
12.11.2020
Kolumni: Voiko kuolema opettaa elämästä?
Miten eläisin tämän päivän, jos tietäisin, että se on viimeiseni? Sitä pohtiessa voi kirkastua, miten elää hyvää elämää, kirjoittaa Minna Rautio.
29.10.2020
Kolumni: Hyvä aika ajatella kuolemaa
Kautta aikojen ihmisellä on ollut tarve selittää kuolemaa ja keksiä tapoja kohdata se. Ei ole siis ihme, että juuri tähän pimeään aikaan sijoittuvat moninaiset kuolleiden muistojuhlat.
21.10.2020
Kolumni: Vastaat Jumalalle, jos äänestät väärin
Amerikan Yhdysvaltojen poliittiseen kulttuuriin kuuluva politiikan sekoittaminen uskontoon ei onneksi ole rantautunut Suomeen, toteaa Olli Kohonen.
12.10.2020
Kolumni: Omana itsenään omalla paikalla
Kaikilla maailman tytöillä on oikeus kasvaa rauhassa aikuiseksi ja olla sellainen kuin on, muistuttaa Maarit Peltoniemi.
1.10.2020
Kolumni: Joskus on lupa valittaa
Jokaisella on oikeus räytyä rauhassa peiton alla, kuunnella surullista musiikkia ja märistä hetken aikaa kaikkia maailman surkeuksia, muistuttaa Marika Kamps.
24.9.2020
Kolumni: Kirkon korkea katto ja leveät seinät
Pappien tulisi saada vihkiä saman sukupuolisia pareja, mutta myös kieltäytymiseen tulisi olla mahdollisuus, näkee Kalle Pyky.
11.9.2020
Kolumni: Kun nuoret kysyivät mielipidettäni elämästä
Merkityksettömyys tuntuu vaivaavan lähes kaikkia. Henkiseen tyhjyyteen tarvitaan kipeästi lääkkeitä, jotta elämän voi oivaltaa ihanaksi, toteaa Pekka Mustakallio.
9.9.2020
Kolumni: Esteistä selvitään
Oppilaitospastori Nuusa Niskalan mielestä ihmiset ovat halutessaan äärimmäisen kekseliäitä olentoja.
26.8.2020
Kohti yhteistä hyvää
Moni taho toivoo, ettei kirkko ottaisi kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirkko ei kuitenkaan saa koskaan vaieta yhteiskunnan epäkohdista. Sen on elettävä eniten päähänpotkittujen arjessa päivästä toiseen, kirjoittaa kolumnistimme Olli Kohonen.
19.8.2020
Kolumni: Lohtua ja toivoa, ei vaientamista
Kaipaan seurakuntalehdeltä ennen kaikkea lohdun sanoja. Varsinkin nyt, kun suru ja ikävä ovat asettuneet asumaan meille, kaipaan viestiä siitä, että Jumala katsoo edelleen puoleeni, eikä ole minua hylännyt, kirjoittaa Maarit Peltoniemi, joka pohtii odotuksiaan seurakuntalehteä kohtaan.
12.8.2020
Kolumni: Kolme kalastajaa
Mikko Pyhtilä kirjoittaa kalastuksen vetovoimasta ja kolmesta erilaisesta kalastusporukasta.
5.8.2020
Kolumni: Päivä kerrallaan
Onneksi me ihmiset emme aina tiedä mihin tiemme johtaa ja paljonko meiltä työtä vaaditaan. On helpotus, kun voi ajatella jaksavansa yhden päivän kerrallaan, kirjoittaa tuore luomutilallinen Marika Kamps.
27.7.2020
Kolumni: Odottavan aika on pitkä
Kalle Pykyn jännitys pääsykoetulosten kanssa päättyi hyvin, vaikka hän ehti jo luopua toivosta. - Tämä kokemus todistaa, että toivoa ei kannata koskaan menettää, hän kirjoittaa.
7.7.2020
Kolumni: Kyynelten kieli
Kyyneleet puhuvat omaa kieltään. Ne kertovat siitä, että jotain on muuttumassa eikä sille ole vielä sanoja. Jotain merkityksellistä tapahtuu ja jotain menettää, pohtii Minna Rautio.
13.6.2020
Kolumni: Usko mihin uskot, mutta älä ole ääliö
Kristitty henkilö ei automaattisesti ole parempi ihminen kuin ei-kristitty, kirjoittaa Meiju Kaakinen.
27.5.2020
Kolumni: Sinä, minä ja paavi
Paavi Franciscus on uskaltanut nousta ennen kaikkea vihan valtaa vastaan. Samaa päättäväisyyttä toivoisi maamme evankelis-luterilaisten kirkon piispoille, kirjoittaa Olli Kohonen.
15.5.2020
Kolumni: Luopumisharjoituksia
Näinä päivinä aiemmin itsestään selvinä pitämistä asioista on tullut tärkeitä. Tiedän, että maailma on joltisenkin mallillaan, kun sisävessa toimii ja jääkaapissa on ruokaa, kirjoittaa Maarit Peltoniemi.
7.5.2020
Kolumni: Mungu akipenda – outoa tuttuutta
Suomalaiseen arkeen on tullut Afrikassa tuttu ajatus, ettei asioita pidetä itsestäänselvyyksinä, kertoo Mikko Pyhtilä.
22.4.2020
Kolumni: Mitä kaiken tämän jälkeen?
Olemme siirtymässä vauhdilla tietoyhteiskunnasta vuorovaikutusyhteiskuntaan, pohtii Kalle Pyky.
10.4.2020
Kolumni: Sivustakatsojia oli jo ennen kriisiä
On olemassa monia ihmisryhmiä, joille sivussa oleminen ei ole uutta vaan yksinäisyys ja ulkopuolella oleminen ovat jokapäiväisiä kokemuksia, muistuttaa Minna Rautio.
31.3.2020
Kolumni: Vanhoja valokuvia ja muita esineitä
Muuttaakohan tuleva digitaalinen menneisyytemme jotenkin tapaamme tarkastella ylipäänsä koko maailmaa? Kuinka käy kaipuumme jonnekin utuiseen ja hämärään, pohtii Pekka Mustakallio.
26.3.2020
Kolumni: Keneen haluaisit tutustua?
Tutustumisen määritelmä on oppia tuntemaan joku henkilö tai asia. Oletko oppinut tuntemaan läheisesi? kysyy Meiju Kaakinen.
17.3.2020
Kolumni: Tasa-arvoisen rakkauden soisi olevan suurin kirkossakin
Toivottavasti kirkolliskokouksen riittävä enemmistö löytää pian sopivan kompromissin tässä asiassa, kirjoittaa Olli Kohonen.
10.3.2020
Kolumni: Kiltti ja kiukkuinen
Maarit Peltoniemi kirjoittaa opista, jota pitää sisäistää koko ikä: Tunne tulee, tunne menee. Minä en ole sama kuin tunteeni. Ja tunne on eri asia kuin teko.
4.3.2020
Kolumni: Missä on perinteisen lähetystyöntekijän paikka?
Kristinuskon painopiste on yhä lähempänä päiväntasaajaa ja lähetystyötä tehdään nykyisin kaikkialta kaikkialle, eikä enää vain pohjoisesta etelään, kirjoittaa Mikko Pyhtilä.
27.2.2020
Kolumni: Pikakuluttaja
Ihmisillä on nyt enemmän vapaa-aikaa kuin koskaan aiemmin ja silti koko ajan kiire ja kova stressi. Ymmärrän hyvin niitä, jotka haluavat pois tästä oravanpyörästä, kirjoittaa Marika Kamps.
12.2.2020
Kolumni: Better, faster, higher
Tavoitteena oli olla itselleen armollinen, mutta Minna Rautio huomasi astuneensa jälleen täydellisyyden tavoittelun ansaan.
5.2.2020
Kolumni: Osallisuus kirkossa 2020-luvulla
Nuorten vaikuttajaryhmissä nuorten ääni pääsee esiin. Mutta uskalletaanko ja halutaanko nuorten ideoita hyödyntää uudistettaessa kirkkoa, kysyy Kalle Pyky.
28.1.2020
Kolumni: Vanhemmuus ei ole aina mukavaa
Vanhemmuus ei murene siihen, että kulissin alta paljastuu ei-niin-supervanhempi, joka kaipaa apua ja tukea, painottaa Meiju Kaakinen.
23.1.2020
Kolumni: Viha on modernin ikiaikainen polttoaine
Natsit eivät ole enää haamuja Euroopan historiasta. Uhka väkivaltaisesta hyökkäyksestä synagogaan on realisoitunut jo Saksassa, muistuttaa Olli Kohonen.
14.1.2020
Kolumni: Lumen, valon ja pyhän kaipuu
Yhtä paljon kuin lunta ja valon pilkahduksia, surullinen ihminen kaipaa lohdun sanoja tuomion sijaan. Eikä vain korulauseita, kliseitä ja menneitten aikojen fraaseja, kirjoittaa Maarit Peltoniemi.