Kolumni: Mitä asiaa Johanneksella on viestijöille?

”Kun Johannes Kastaja kastoi ihmisiä, hän kommunikoi suoraan heidän kanssaan. Hänen viestinsä kuului toisinaan yhdelle ihmiselle kerrallaan, toisinaan hän julisti Jumalan sanaa suurille ihmisjoukoille. Nämä molemmat viestintätavat ovat edelleen voimissaan”, muistuttaa Harriet Urponen.

Uuden testamentin henkilöistä Jeesus on kaikkein tunnetuin ja keskeisin hahmo. Luonnollisesti, hänen elämänsä muodostaa koko kristinuskomme perustan.

Jeesus ei kuitenkaan yksin luo kristillistä perinnettä eikä hän syntynyt mihinkään tyhjiöön. Yksi merkittävä henkilö, joka valmisti tietä Jeesukselle, oli Johannes Kastaja. Hänen mukaansa on nimetty ihana keskikesän juhla, juhannus. Johanneksesta puhutaan Jeesuksen edelläkävijänä.

Vaikka Johanneksesta kerrotaan, että hän viihtyi yksikseen ja kasvoi erämaassa, hän oli silti vahva viestijä. Johannes kastoi ihmisiä julistaen, että vielä tulee ”se, joka on minua väkevämpi”. Ja kun Jeesus sitten tuli, Johannes sai kastaa hänet.

 

Johannekselle oli alusta saakka selvää, että hän vie Jeesuksen julistusta eteenpäin.

 

Johannekselle oli alusta saakka selvää, että hän vie Jeesuksen julistusta eteenpäin. Hän oli sanansaattaja. Aika vahva yhteys viestintään, eikö?

Kun Johannes Kastaja kastoi ihmisiä, hän kommunikoi suoraan heidän kanssaan. Hänen viestinsä kuului toisinaan yhdelle ihmiselle kerrallaan, toisinaan hän julisti Jumalan sanaa suurille ihmisjoukoille. Nämä molemmat viestintätavat ovat edelleen voimissaan, eikä niitä tule väheksyä. Nykyään meillä on viestintään lukuisia muitakin kanavia, joita kaikkia voimme hyödyntää evankeliumin levittämiseen.

Johanneksen usko oli syvä ja hän kunnioitti suuresti Jeesusta. Hän osoitti suurta viisautta toteamalla Jeesuksesta, että ”Hänen täytyy kasvaa, mutta minun täytyy vähetä”. Tässä hän linjasi sitä, miten meidänkin, tämän päivän viestijöiden tulisi toimia. Ei niin, että korotamme itseämme, vaan niin, että kerromme kaikesta siitä hyvästä, jota kirkossamme tapahtuu.

 

Johanneksen tavoitteena oli pyrkiä vaikuttamaan ihmisiin ja heidän ajatteluunsa.

 

Johanneksen tavoitteena oli pyrkiä vaikuttamaan ihmisiin ja heidän ajatteluunsa. Niin viestinnänkin kautta pyritään tekemään; vaikuttamaan asenteisiin, käyttäytymiseen ja mielikuviin. Näitä kaikkia ihmisillä on, vaikkei niihin vaikutettaisikaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää