Kolumni: Miehet ja naisistuva kirkko
On hyvä asia, että kirkko vetoaa naisiin, mutta sen tulisi vedota myös miehiin. Ongelmaksi kirkon naisistuminen muodostuu, kun miehet muuttuvat hengellisesti passiivisiksi, kirjoittaa Ilkka Kurjenmäki.
Väitetään, että kirkko naisistuu. Väittämässä on perää. Naisten osuus työntekijöistä ja toimintaan osallistujista on yhä suurempi.
Kehitys ei ole naisten vika. Kirkko naisistuu, jos siitä tulee instituutio, joka vetoaa ensisijaisesti naisiin. On hyvä asia, että kirkko vetoaa naisiin, mutta sen tulisi vedota myös miehiin.
Naisistunut kirkko on omaksunut entistä enemmän naisille luonteenomaisesta herkkyydestä nousevan, tunteita ja ihmissuhteita korostavan tavan puhua hengellisistä asioista.
Tätä on alettu pitää normina kirkossa. Tälle on vastineensa parisuhteissa, joissa naisten odotukset usein näyttävät suunnan, joihin miesten on mukauduttava.
Naisten odotukset usein näyttävät suunnan, joihin miesten on mukauduttava.
Terapeuttinen hengellisyyden muoto palvelee enemmän naisia kuin miehiä. Osa miehistä tuntee, ettei kirkko osaa puhua heille eikä kuuntele heidän kokemuksiaan. Monille miehille Raamatusta suoraan nousevat hengellisyyden muodot ovat läheisimpiä ja tutuimpia.
Miesten ei tarvitse kokea hengellisiä asioita samalla tavoin kuin naisen eikä tulla naisten kaltaisiksi. Jumala kutsuu kutakin sukupuolta kuuntelemaan toista eikä anna lopulta etuoikeutta kummallekaan.
Ongelmaksi kirkon naisistuminen muodostuu, kun miehet muuttuvat hengellisesti passiivisiksi, tulevat vastahakoisesti seurakunnan tilaisuuksiin ja tuntevat olonsa epämukavaksi sen vuoksi, että miesten ominaispiirteet unohdetaan – tai niitä aletaan pitämään epäilyttävinä.
Silloin miesten kiinnostus kirpoaa ja kirkko lakkaa kutsumasta miehiä toteuttamaan Jumalan antamaa kutsumusta.
Kirkko lakkaa kutsumasta miehiä toteuttamaan Jumalan antamaa kutsumusta.
Ratkaisu nykykehitykseen ei löydy macho-miehisyyden omaksumisesta tai mies-brändeistä. Ratkaisu löytyy sellaisen seurakunnan rakentamisesta, jossa me kaikki opettelemme luomaan tilaa toisen sukupuolen erilaisuudelle, kunnioittamiselle ja kukoistukselle.
Kirjoittaja on Oulun seurakuntien johtava perheneuvoja
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.