Kolumni: Johdatusta vailla?

”Olen toisinaan pysähtynyt pohtimaan rukousta ja kysynyt, vähän suoraviivaisesti, toimiiko se. Onko siitä tosiaan hyötyä? Vai onko se vain mielen psyykkausta”, pohtii Joonas Vapaavuori.

Sodan läheisyys on jo viikkojen ajan kuormittanut suomalaistenkin mieliä. Juuri kun kuvittelimme elämän hiukan helpottavan, alkoi maailma näyttää yhä traagisemmalta.

Epävarmoina aikoina nousee rukous aiempaa herkemmin kristityn huulille. Ihmisten kärsimys melkeinpä pakottaa polvilleen pyytämään, että tuhoava kehityskulku pysähtyisi.

Olen toisinaan pysähtynyt pohtimaan rukousta ja kysynyt, vähän suoraviivaisesti, toimiiko se. Onko siitä tosiaan hyötyä? Vai onko se vain mielen psyykkausta?

Heikon uskon päivinä olen mielessäni hymähdellyt tässä meidän kirkkotodellisuudessamme viljellyille fraaseille, kuten ”Jumala ei aina vastaa rukouksiin siten kuin odotamme.” tai ”Jumalan johdatuksen näkee sitten jälkikäteen omaa elämänpolkua tarkastellessa”. Tällaiset lauseet ovat kaikuneet päässäni joko lohdullisina tai vilpillisinä, vähän riippuen siitä, kummalla jalalla olen sattunut sängystä nousemaan.

Mutta nyt ollaan kuitenkin totisten kysymysten äärellä. Kaikuuko meidän esirukouksemme sotatantereella? Johdattaako Jumala tätä maailmaa ollenkaan?

 

Johdattaako Jumala tätä maailmaa ollenkaan?

 

Yöpöydälläni on Barack Obaman vaiheista kertova kirja. Massiivisten haasteiden keskellä taiteillut entinen valtionpäämies turvautui elämässään Jumalaan, mutta suhtautui skeptisesti kohtaloon. Kirjassaan hän pohtii: Onpa Jumalan suunnitelma mikä hyvänsä, arvelen sen mittakaavan olevan niin suuri, että se ei näy meidän kuolevaisten koettelemuksissa.

Obaman yhdistelmä uskoa ja realismia resonoi minussa tiettyyn rajaan asti. Meidän täytyy toimia maailmassa ja pyrkiä rakentamaan sitä paremmaksi.

Mutta en voi sittenkään sivuuttaa niitä kokemuksia, joita minulla on ollut johdatuksesta arjen keskellä, elämän käännekohdissa ja merkityksellisissä kohtaamisissa, jotka tuntuvat olevan suuremman suunnittelemia.

Rukoiluakin jatkan. Antakoon se voimaa myös toimia toistemme hyväksi. Ja rukoilihan Obamakin.

Kirjoittaja on pappi, rukoukseen ja johdatukseen taipuvainen


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää