Kolumni: Lumen, valon ja pyhän kaipuu

Yhtä paljon kuin lunta ja valon pilkahduksia, surullinen ihminen kaipaa lohdun sanoja tuomion sijaan. Eikä vain korulauseita, kliseitä ja menneitten aikojen fraaseja, kirjoittaa Maarit Peltoniemi.

Tänään töihin kävellessä lankesi kylmä, suorastaan jäätävä tammisade kasvoille. Olisi suonut sen satavan Australian palomaille, eikä tänne pohjolaan, jossa maa paistaa paljaana, vaikka olisi jo lumen aika. Lumenikävä on kova.

Ja valon.

Joku lohduttaa alakuloista sanomalla, että tänäänhän päivä on jo muutamaa minuuttia pidempi kuin eilen. Valon nälkäistä masentunutta ei kukonaskel paljon lohduta.
Eikä lohduta sekään, kun kirkossa julistettiin alakuloisuus synniksi. Arvata saattaa, että se lisää taakkaa taakan päälle.

Yhtä paljon kuin lunta ja valon pilkahduksia, surullinen ihminen kaipaa lohdun sanoja tuomion sijaan. Eikä vain korulauseita, kliseitä ja menneitten aikojen fraaseja, kuten joskus kuulee kirkossa saarnattavan.

Vaan Sanaa, jota on mietitty pohjia myöten ja jossa kuuluu eletty elämä. Se on kohti käypää ja koskettavaa puhetta, joka inspiroi kuulijansa.

Sillä ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia sanoja käytämme – niin kirkossa kuin muuallakin. Yhdellä sanalla voi rakentaa tai hajottaa. Sana voi kantaa armon viestiä tai tuomita.

Yhdellä sanalla voi hylätä tai kutsua. Oikea sana oikeaan aikaan voi merkitä paljon; ehkä se on kuulijalle ensimmäinen kannustuksen ja hyväksynnän sana hänen elämässään.

”Kieli on yhteisön ääni”, suomentaja Kersti Juva sanoo oivaltavasti. Millainen ääni kuuluu kirkkoyhteisöstä tällä hetkellä?

 

Millainen ääni kuuluu kirkkoyhteisöstä tällä hetkellä?

 

Toisaalta: puheesta viis! Kirkossa kaikuvat virren kauniin sanat, urkujen sydäntä pakahduttava sointi, hiljaisuus, jossa voi levätä. Kaikki se kertoo vallankumouksellisesta sanomasta, joka meille on annettu ja jota myös kaipaamme.

Sen todistaa viime viikkojen tungos kirkkojen käytävillä ja seimen äärellä.

Kirjoittaja on Oulun Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen (NNKY) toiminnanjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää