Kolumni: Mitä kaiken tämän jälkeen?

Olemme siirtymässä vauhdilla tietoyhteiskunnasta vuorovaikutusyhteiskuntaan, pohtii Kalle Pyky.

Viime kuukausien suurin puheenaihe on ollut koronavirus, ja aivan syystäkin. Virus on muuttanut arkeamme niin suuresti, että se tulee aiheuttamaan pysyviä muutoksia myös tulevaisuudessa elämäämme.

Vaikka elämmekin epidemian pahimman vaiheen keskellä, ajatukseni siirtyvät jo tulevaisuuteen. Minkälaisessa maailmassa elämme koronan jälkeen?

Fakta on, että maailma, jossa elimme vielä pari kuukautta sitten ei ole tulossa takaisin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tulevaisuutemme olisi musta.

 

Fakta on, että maailma, jossa elimme vielä pari kuukautta sitten ei ole tulossa takaisin.

 

Nyt jo näemme esimerkiksi, miten koulu- ja työelämä muuttuu viruksen myötä. Työelämässä pystytään tulevaisuudessa hoitamaan asioita yhä enemmän etäyhteyksin. Etäyhteydet tulevat muuttamaan työelämän positiivisessa mielessä.

Yhteiskunnan kannalta tärkeiden alojen arvostus tulee toivottavasti kasvamaan. Näemme myös, kuinka koronavirus aiheuttaa positiivisia vaikutuksia ilmastoon. Suurten kaupunkien päästöt ovat romahtaneet ja luonto on herännyt uudestaan. Toivottavasti tämä kehitys ilmaston suhteen jatkuu myös selätettyämme viruksen.

Ihmiset ovat heränneet auttamaan toisiaan ja lähimmäisenrakkaus on saanut uudet mittasuhteet.

Toivon todellakin, että kaikki tämä hyvä jää elämään tämän kauheuden jälkeen. Pystymme yhä enemmän keskittymään toisiimme ja toisistamme huolehtimiseen.

Olemme siirtymässä vauhdilla tietoyhteiskunnasta vuorovaikutusyhteiskuntaan. Viruksen jyllätessä voimme keskittyä kotona olemiseen ja oppia nauttimaan pienistä arkisista asioista.

Pidetään yhteyttä etäyhteyksin ja tavataan heti, kun se on turvallista. Vastuu on meidän.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien kirkkovaltuutettu


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää