Kolumni: Tasapaino suorituksen ja hyvinvoinnin välillä

”Kouluissa nuorilta usein odotetaan parhaita arvosanoja ja tarkkaa tietämystä haaveista ja omasta tulevaisuudenkuvasta”, kirjoittaa Kirsikka Kujanpää.

On tullut minun aikani nousta lavalle pitämään esitelmää. Voin jo tuntea, kuinka valahdan kalpeaksi ja olen hyvin jännittynyt.
Käteni hikoavat, vaikka olen tutun opiskelijaryhmän seurassa. Pelkään ja yritän käydä mielessäni läpi, onhan suoritukseni hyvä ja riittävä.

Suorituspaineet ovat ajoittain läsnä jokaisen elämässä ja saattavat aiheuttaa ahdistusta. Nykypäivänä yhteiskunnassamme korostuvat menestys ja hyvin suoriutuminen, jotka näemme korkealle arvostettuina ominaisuuksina.

Nämä ominaisuudet luovat etenkin nuorille paineita pärjätä erinomaisesti töissä, harrastuksissa, opinnoissa ja sosiaalisissa suhteissa. Voimme kohdata suorituspaineita myös monilla muilla eri osa-alueilla elämässämme, ja suorituspaineet voivat kaapata yöunemme.

Kouluissa nuorilta usein odotetaan parhaita arvosanoja ja tarkkaa tietämystä haaveista ja omasta tulevaisuudenkuvasta. Monen nuoren kohdalla oman tulevaisuuden suunnittelu saattaa kuitenkin tuntua vaikealta ja ahdistavalta.

Sosiaalinen media voi myös voimistaa nuorten suorituspaineita. Se mahdollistaa käsiimme liimattuihin näyttöihin värähtävät videot ja kuvat, joissa esitellään epärealistisia näkemyksiä menestyksestä ja luodaan paineita täydellisyydestä.

Suorituspaineet onnistuvat ujuttamaan pitkät lonkeronsa myös valintoihimme, saaden päätöksentekomme taustalla olevat motiivit ja itsetuntomme huojumaan. Tällainen saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä tulevaisuudessa, kun huomaamme olevamme väärällä polulla elämässämme.

Onkin tärkeää, että jokainen löytää tasapainoa omassa elämässään – jotta voimme epäonnistua turvallisesti ja arvostaa itseämme matkan varrella. Lopulta meillä on valta päättää, milloin kuuntelemme itseämme ja otamme aikaa levolle.

Kirjoittaja on lepäämään opetteleva oululaisnuori


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää