Kolumni: Pappeja moneen lähtöön

”Olen kohdannut ennakkoluuloja ja syrjintääkin, mutta aidolla arvostamisella ja kunnioituksella olen saanut myönteisiä mielenmuutoksia aikaan – myös itsessäni”, kirjoittaa Petri Satomaa.

Olen lestadiolainen pappi. Olen syntynyt lestadiolaiseen perheeseen ja se on ollut taustayhteisöni koko ikäni. Se on osa minua.

Lestadiolaisuus aiheuttaa sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita. Olen kohdannut ennakkoluuloja ja syrjintääkin, mutta aidolla arvostamisella ja kunnioituksella olen saanut myönteisiä mielenmuutoksia aikaan – myös itsessäni.

Herätysliiketausta ja papin sukupuoli ovat monelle seurakuntalaiselle merkittäviä asioita. On tärkeä, että seurakuntalaisilla on mahdollisuus valita sellainen pappi, joka vastaa omaa arvomaailmaa. Lestadiolaiset toivovat mielellään lestadiolaisen papin toimituksiin. Joillekin on tärkeä, että toimituksen toimittaa naispappi. Joskus toive esitetään siinä muodossa, millaista pappia ei toivota.

Pappien rekrytoinnissa onkin tärkeä huolehtia siitä, että tällaiseen monipuoliseen kysyntään voidaan vastata seurakunnissa. Monilla on tietty perhepappi, joka on toimittanut useampia toimituksia saman perheen piirissä. Työtehtäviä jaettaessa tärkeimpänä asiana on mahdollistaa perhepapin saatavuus toimitukseen, jos sellainen on toiveena.

 

Välillä on avartavaa olla tekemisissä jonkun vähemmän toivotun papin kanssa.

 

Välillä on avartavaa olla tekemisissä jonkun vähemmän toivotun papin kanssa. Pyytämällä tällaisen esimerkiksi toimittamaan kotikaste on sekä papille että perheelle mieleenpainuva kokemus. Mahdolliset ennakkoluulot karisevat ja molemminpuolinen kunnioitus lisääntyy.

Kaukovainion soppatykkitapahtumassa kohtasin monia ihmisiä. Yksi aloitti keskustelun toteamalla, että en ole uskossa ja vihaan lestadiolaisia. Hän ei tiennyt taustaani, eikä se tullut esille koko aikana. Juttelimme pitkän tovin ja hän totesi lopuksi, että sinun kanssasi oli mukava jutella.

Jokaisella on omat taustayhteisöt ja sosiaaliset viitekehykset. Annetaan niiden olla taustalla eikä tehdä niistä muuria ihmisten välille. Tutustutaan avoimin mielin toisiimme ja kilpaillaan toistemme kunnioittamisessa. Siitä seuraa pelkkää hyvää.

Kirjoittaja on Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra ja ensimmäisellä vaalisijalla Karjasillan seurakunnan kirkkoherranvaalissa.

 

  • Tulossa: Karjasillan kirkkoherranvaalissa toiselle vaalisijalle asetettu Jaakko Tuisku kirjoittaa 14.9. ilmestyvässä lehdessä ja kolmannella vaalisijalla oleva Miia Seppänen 21.9. ilmestyvässä lehdessä.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää