Kolumni: Niin kaunis on hiljaisuus

Harriet Urponen kertoo haaveilevansa viikonlopusta hiljaisuudessa. ”Olen saanut esimakua tästä hiljaisuuden illassa. Säikähdän sitä, miltä hiljaisuus tuntuu. En ensin päästä sitä lähelleni, vaan kuuntelen ympärillä olevia ääniä. Niitä on hiljaisuudessa yllättävän paljon”

Hiljaisuus on kuin tyhjä nuottipaperi odottamassa säveltäjänsä luomistyötä. Se on tila täynnä mahdollisuuksia.

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulta vaadittaisiin sitoutumista hiljaisuuteen vaikkapa viikonlopun ajaksi. Vetäytyisit äänimaailmoista, kiireisestä elämänrytmistä, arjen vaatimuksista ja vuorovaikutuksesta muiden kanssa.

Minä haaveilen tuollaisesta viikonlopusta. Ajatus siitä, että voisin olla yksin ja hiljaa, tuntuu yhtä aikaa kiehtovalta ja vaativalta.

Olen saanut esimakua tästä hiljaisuuden illassa. Ei ole helppoa olla hiljaa. Ajatukset sinkoilevat päässä ja mieleen pulpahtelee toinen toistaan erikoisempia juttuja. Säikähdän sitä, miltä hiljaisuus tuntuu. En ensin päästä sitä lähelleni, vaan kuuntelen ympärillä olevia ääniä. Niitä on hiljaisuudessa yllättävän paljon.

 

Säikähdän sitä, miltä hiljaisuus tuntuu.

 

Hiljaisuus tuo minulle kokemuksen siitä, että saan levätä ajattomuudessa. Aika hoitaa minua lempeästi, kiire väistyy ja lopulta ajatuskoneisto rauhoittuu.

Emmekö me kaikki kaipaa juuri tätä? Kyllä kaipaamme, ainakin mikäli modernia aivotutkimusta on uskominen. Silloin, kun aivot eivät kuormitu lukuisista ärsykkeistä, jää tilaa myös muuhun. Hiljaisuus takaa mahdollisuuden keskittyä tärkeään asiaan, mutta milloin saamme olla hiljaa?

Kirkossa meillä on ihan oma hiljainen viikko, joka kuuluu pääsiäiseen. Mikä vahvuus! Tarjoamme lukuisia mahdollisuuksia vetäytyä irti arjesta ja siitä, mikä vie voimavaroja. Hiljaisen viikon kirkkohetket ovat kertakaikkisen puhuttelevia. Kokeile vaikka.

Hiljaisella viikolla saa olla hiljaa. Vaikka hiljaisesta viikosta käytetään myös nimeä kärsimysviikko tai piinaviikko, ei hiljaisuus ole piinaa tai kärsimystä. Päinvastoin. Säikähdän sitä, miltä hiljaisuus tuntuu.

Arvelen, että pääsiäisen salaisuus piilee juuri hiljaisuudessa. Jos sydämesi kaipaa jotakin, saattaa vastaus löytyä pääsiäisen salaisuudesta. Uskotko?

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän viestintäjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää