Kolumni: Puhu äänellä, jonka kuulen
”Jokaisella saa olla mielipide ja mielipiteen ääneen sanominen on jokaisen oikeus. Asioista pitää voida olla eri mieltä ja asioista pitää saada keskustella turvallisesti ja avoimesti”, muistuttaa Miia Seppänen.
Suomussalmella oleva Hiljainen kansa- taideteos kuuluu jokakesäiseen lomaani. Hiljaisen kansan keskellä on vaikuttavaa kävellä. Tuntuu, että siellä on paljon ajatuksia herättävä sanomaa. Kuinka nämä hiljaiset turvepäät voivatkaan puhua ja viestiä niin selvästi?
Nykypäivän keskustelussa on ollut keskiössä se, miten me viestimme ja puhumme. Eniten tilaa saavat ne, jotka pitävät kovinta ääntä itsestään ja asiastaan. Nettikirjoittelu saa paljon näkyvyyttä ja viestit leviävät nopeasti.
Varsinkin mahdollisuus nimettömän mielipiteen ilmaisuun antaa monelle mahdollisuuden tuoda esille sellaistakin, mitä ei omalla nimellä ja äänellä uskallettaisi sanoa. Tuntuu, että jopa vihapuhe on nykyään paljon hyväksyttävämpää kuin ennen. Moni loukkaavakin puheenvuoro naamioidaan sananvapauden piikkiin.
Moni loukkaavakin puheenvuoro naamioidaan sananvapauden piikkiin.
Kuitenkin suurin osa ihmisistä lukeutuu niihin, jotka pysyvät hiljaa. He eivät kirjoittele lehtiin tai nettiin mielipiteitään. He eivät vetäydy nimettömyyden turviin loukatakseen toista. Usein tämä saattaa johtaa ajatteluun, että hiljaisilla ei ole mielipidettä. Hiljaiset jäävät tärkeine asioineen äänekkäiden jalkoihin.
Hiljaisilla on mielipide. Heillä on asiaa! Uskallan väittää, että hiljaisuudessa asuu suurin viisaus. Hiljaiset eivät kuitenkaan halua lähteä kilpailemaan äänekkäiden kanssa. He ovat kokeneet sen, että se ei kannata. Moni on oppinut hiljaiseksi, koska he eivät näe mahdollisuutta saada aikaan hyvää osallistumalla keskusteluun, jossa valta on sillä, jolla on terävin kieli.
Moni on oppinut hiljaiseksi, koska he eivät näe mahdollisuutta saada aikaan hyvää osallistumalla keskusteluun.
Kirkossa ja seurakunnissa asia ei saa olla näin. Jokaisella saa olla mielipide ja mielipiteen ääneen sanominen on jokaisen oikeus. Asioista pitää voida olla eri mieltä ja asioista pitää saada keskustella turvallisesti ja avoimesti.
Oma mielipide ei saa olla lyöntiase lähimmäistä kohtaan ja ketään ei saa syrjiä mielipiteensä vuoksi. Kaiken lähtökohtana tulee olla lähimmäisenrakkaus ja se, ettei ketään kirkossa jyrätä äänekkäimpien mielipiteiden alle.
Kirjoittaja on Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtaja ja kolmannella vaalisijalla Karjasillan seurakunnan kirkkoherranvaalissa
- Tiedoksi: Karjasillan kirkkoherranvaalissa ensimmäiselle vaalisijalle asetettu Petri Satomaa kirjoitti kolumnin 7.9. ilmestyneeseen lehteen ja toiselle vaalisijalle asetettu Jaakko Tuisku 14.9. ilmestyneeseen lehteen.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.