Kolumni: Sivustakatsojia oli jo ennen kriisiä

On olemassa monia ihmisryhmiä, joille sivussa oleminen ei ole uutta vaan yksinäisyys ja ulkopuolella oleminen ovat jokapäiväisiä kokemuksia, muistuttaa Minna Rautio.

Vaikeisiin elämänvaiheisiin liittyy sivussa olemisen tunne ja hattuhyllyllä olemisen kokemus. Tuntuu kuin elämä olisi jossakin muualla, mutta itse ei ole siinä aktiivisesti mukana. Tuntuu kuin olisi vuoristoradassa, jossa meno vaan jatkuu ja jatkuu.

Nyt meistä moni on joutunut omassa elämässään koronakriisin vuoksi sivustakatsojan rooliin ja elämä tuntuu menneen tauolle. Kalenterit ovat tyhjenneet, aikaa on liikaa ja tulevaisuus ehkä täynnä pimeää tai sitä ei tunnu olevan.

Muutos, kuten kriisikin, on siitä viheliäinen, että se ei kysy meiltä lupaa milloin voisi tulla. Se tulee silloin kun huvittaa ja vetää maton jalkojemme alta.

 

Muutos, kuten kriisikin, on siitä viheliäinen, että se ei kysy meiltä lupaa milloin voisi tulla.

 

On olemassa monia ihmisryhmiä, joille sivussa oleminen ei ole uutta vaan yksinäisyys ja ulkopuolella oleminen ovat jokapäiväisiä kokemuksia.
Nämä ihmiset eivät ole ”inessä” eikä heitä mietitytä tällä hetkellä se, miten voisi tehdä kuntosalitreenin kotona ja kuinka kestää karanteenissa ilman pään hajoamista.

Heille tämä kaikki on arkipäivää. Heidän kulkemisensa kun on rajoittunut muutoinkin pelkkiin kaupassa ja apteekissa käynteihin.

Lohdullista on kuitenkin se, että myös Jumalamme tekee tätä matkaa kanssamme. Hän on rinnallamme silloinkin kun emme ole ihmisten silmissä päteviä, onnistuneita, menestyneitä, tai terveitä.

Jumala on läsnä rujoudessa ja epätoivossa, kun kysymme Häneltä: Miksi meidät hylkäsit.

Jumala on ollut elämässäni läsnä, kun olen kahdesti elämässäni käynyt kuoleman porteilla, mutta tämän ymmärsin vasta jälkeenpäin. Sinäkään et ole nyt yksin. Sinuakaan ei jätetä.

Katsotaan yhdessä pääsiäisaamuna auringon tanssia!

Kirjoittaja on diakoni, kriisityöntekijä ja seslonkifilosofi


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää