Kolumni: Yhteisössä on voimaa

”Jos sinäkin olet huolissasi, peloissaan, ahdistunut tai vihainen, älä jää yksin. Jumala loi ihmisen toisia varten”, kirjoittaa Jenna Valtonen.

Minun lapsuudessani puissa kiipeily oli vielä liki jokapäiväinen harrastus. Tiheään kuuseen kiivennyt voi kätkeytyä oksien suojaan, mutta ylhäältä on kuitenkin hyvä tarkkailla maailmaa.

Joulun sanoma on lohdullinen – on syntynyt Vapahtaja, joka tulee pelastamaan meidät. Elämää ei tarvitse pelätä, vaan elää Jumalan antamien ohjeiden mukaan, tehdä parhaansa, rakastaa ja auttaa toista.

Mutta entä jos silti pelottaa? Pelko on inhimillistä ja elämme kaoottista aikaa. Ensin oli korona ja sitten syttyi Eurooppaan sota. Kriisin perään tuli kriisi. Ongelmat nousivat vauhdilla: polttoainekriisi, energiakriisi, inflaatio. Ukrainan sota oli kuin läpsäisy avokämmenellä naamaan koronan jälkeen, kun kaksi vuotta odotimme vihdoin kaiken palaavan normaaliksi.

Jos sinäkin olet huolissasi, peloissaan, ahdistunut tai vihainen, älä jää yksin. Jumala loi ihmisen toisia varten, ja toistuvasti Raamatussa kehottaa meitä olemaan yhdessä ja hakeutumaan yhteen – rakastamaan toista lähimmäistä pyyteettömästi. Ei ole häpeä myöntää, jos nyt menee huonosti, koska useimmilla meistä on tiukkaa. Et ole yksin.

Yhteisöjä ja kokoontumismuotoja on tarjolla monia erilaisia. Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta löytyy erilaisia vertaistukiryhmiä. Monet järjestöt tarjoavat erilaisia ryhmäkokoontumisen muotoja. Sekä yksilöapua että yhteisöllistä kohtaamista tarjoaa tietenkin myös seurakunta.

Kirkon tarjoamissa yhteisöissä tai avun muodoissa sinulle ei tarjota sääliä. Sinulle tarjotaan myötätuntoa, vertaistukea, kuulevia korvia, konkreettista apua. Aina ei tarvitse edes keskustella ongelmista, voi tulla ihan vain huokaisemaan ja ajattelemaan välillä muuta. Toimintaa on tarjolla monen ikäiselle.

Voi myös tuntua kurjalta valittaa, kun tietää, että jollakulla asiat ovat huonommin. Tämä ei ole kuitenkaan kurjuuskilpailu. Lisäksi voi tuntea häpeää siitä, että pärjääkin hyvin. Kuitenkin ne, jotka ovat voimissaan ja varoissaan jaksavat auttaa muita. Kristillisen periaatteen mukaan pidämme huolta toisistamme. Tuetaan ja kuunnellaan pyyteettömästi.

Älä jää yksin. Puhuminen auttaa ja johtaa yleensä hyviin asioihin.

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää