Kolumni: Suviseurat – valtaisa ponnistus

”Suviseurojen valmistelu ja tapahtuman toteutus vaativat valtavasti työtä: on rakennettava alue ja sen palvelut. On hankittava työvoimaa ja huolehdittava siitä, että kaikki toimii seurojen ajan”, Pauli Määttä kirjoittaa kolumnissaan.

Pudasjärven suviseurat kesä–heinäkuun vaihteessa ovat alkamassa. Lentokenttä odottaa majoittujia ja suviseurateltta sanankuulijoita.

Tarvittavat palvelut on viritetty kentän laidalle.

Mikä saa ihmiset lähtemään suviseuroihin yhä uudestaan? Tärkein syy on sanoma.

Seuroissa kuulee turvallista ja muuttumatonta Jumalan sanaa aamusta iltaan usean päivän ajan. Välillä voi laulaa sydämen kyllyydestä.

Lisämaustetta tuovat erilaiset kohtaamiset. Suviseuroissa muun muassa perhekunnat tapaavat toisiaan. Mekin olemme ottaneet joka seuroissa perhekuvan, yleensä juhlaportin luona.

Suviseuraväki kokoontuu kenttäolosuhteissa. Joskus sataa, joskus on kuuma ja toisinaan kylmä. Tuulikin voi olla jopa pelottavan myrskyisä.

Tällaiset asiat jäävät mieleen. Moni suviseuravieras tunteekin humoristiset käsitteet ”saviseurat” tai ”talviseurat”.

Monenlaisia kommelluksiakin seuraväelle on sattunut lähtötohinoissa ja matkan varrella.

Suviseurojen valmistelu ja tapahtuman toteutus vaativat valtavasti työtä: on rakennettava alue ja sen palvelut. On hankittava työvoimaa ja huolehdittava siitä, että kaikki toimii seurojen ajan.

Vuosien saatossa olen itsekin saanut olla monenlaisissa tehtävissä. Mieleenpainuvin vastuu oli liikennetoimikunnassa Hollolassa 40 vuotta sitten.

Työ oli niin jännittävää, että en malttanut olla työpisteeltä lainkaan poissa. Nukkuminenkin jäi.

Tehtäväni huipentui paluuliikenteen johtamiseen. Puhelimet soivat joka puolella, kunnes joku seurakentän purkaja vetäisi tärkeän piuhan irti. Sillä hetkellä alueelle laskeutui hiljaisuus ja yhteydet katkesivat. Tiettävästi kaikki kuitenkin selvisivät Hollolasta kotiin.

Kun astuin seurojen jälkeen kotiovesta sisään, nukahdin saman tien olohuoneen lattialle.

Tänä vuonna etupäässä koillismaalaiset ovat ahkeroineet, jotta suviseuroissa olisi mukavaa ja turvallista olla.

Pääsymaksuja seura-alueelle ei peritä keneltäkään. Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan puheita ja aistimaan suuren tapahtuman tunnelmia.

Kirjoittaja on kempeleläinen kirkkovaltuutettu ja pappa


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää