Kolumni: Jokaisen kirkko vai pysyvyyttä?

Oikeuttaako kirkkoon kuulumisen tai kuulumattomuuden vapaus sen, ettei kirkolla ole painetta vastata kaikkien jäsentensä tarpeisiin samalla tavalla kuin esimerkiksi valtiolla, pohtii Teemu Kangas.

Evankelisluterilainen kirkko on joutunut viime aikoina tasapainottelemaan julkisuudessa muun muassa erilaisten avioliittonäkemysten kanssa. Huomionarvoista on ollut kirkon sisäinen erimielisyys, joka epäilemättä heijastelee myös seurakuntalaisten ajatusmaailmaa.

Moni on huomannut median uutisoinneista Oulun tuomiokirkkoseurakunnan läpikäymän päätösprosessin liittyen samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tiloissaan. Miksi lähimmäisenrakkautta korostava uskomme kieltäisi samaa sukupuolta edustavien vihkimisen?

Kirkon tärkeimmäksi tehtäväksi voidaan nähdä seurakuntalaisten hengellisten tarpeiden palvelemisen. Hektisessä nykymaailmassa kirkko pitkine perinteineen, ideologioineen sekä traditioineen edustaa useille siihen kuuluville pysyvyyttä ja täten turvallisuutta. Tästä näkökulmasta katsoen onkin perusteltua kysyä, missä menee raja, kun halutaan muuttaa kirkkoa ja sen tulkintoja kristillisistä arvoista?

Oikeuttaako kirkkoon kuulumisen tai kuulumattomuuden vapaus sen, ettei kirkolla ole painetta vastata kaikkien jäsentensä tarpeisiin samalla tavalla kuin esimerkiksi valtiolla?

Tulevaisuutta ajatellen kirkko saattaa olla vaikean paikan edessä, jos se haluaa instituutiona säilyttää asemaansa. Ollako ihmisten näköinen ja vapaammin seurakuntalaistensa muovattavissa vai tarjotako vastaavasti perinteisiä ja muuttumattomia arvoja, joihin seurakuntalainen voi samaistua ja hakea tukea hengenelämälleen.

Vaikka kirkosta on tehty suuria eroamisryntäyksiä viime vuosikymmeninä, eikä sillä ole samanlaista otetta ihmisten arkielämästä kuin ennen vanhaan, potentiaalisten seurakuntalaisten määrä ei tule muuttumaan. Sillä niin kauan kuin on ihmisiä, on täällä tarve myös uskoa johonkin.

Kirjoittaja on oululainen historian opiskelija


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää