Kolumni: Viivästyksiä viimeisellä matkalla

”Kirkkohallitus ohjeisti alkuvuodesta hautajaisiin liittyvistä aikatauluista. Se kehotti seurakuntia tarkastelemaan ja tarvittaessa muuttamaan toimintatapojaan. Emme todellakaan viivyttele”, vastaa Timo Liikanen.

Kirkkohallitus ohjeisti alkuvuodesta hautajaisiin liittyvistä aikatauluista. Se kehotti seurakuntia tarkastelemaan ja tarvittaessa muuttamaan toimintatapojaan.
Hautajaisten järjestämisen tavoiteaikana tulisi pitää kahdesta kolmeen viikkoa kuolemasta tai viikosta kahteen hautausluvan saamisesta. Ylipäätään hautaus on toimitettava ilman tarpeetonta viivytystä.

Tiedän, että tämä sinällään hyvää tarkoittava ohje on aiheuttanut ihmetystä kollegoiden keskuudessa. Kun luin kirjeen, mietin millainen on kirkkohallituksen asiantuntijoiden tietämys seurakuntien arjesta?

Emme todellakaan viivyttele. Teemme kaikkemme, jotta hautajaiset saataisiin järjestettyä mahdollisimman nopeasti. On sovitettava yhteen monien osapuolten toiveet ja aikataulut: omaisten, hautaustoimiston, seurakunnan, pitopalveluiden ja tilavuokraajien ynnä muiden. Joskus kuolintodistuskin voi viipyä.

Yleensä hautajaiset pidetään lauantaina, mutta perjantaikin on entistä suositumpi siunauspäivä. Jos hautajaiset jakautuisivat tasaisesti pitkin vuotta, meillä Pudasjärvellä se tekisi kolme siunausta viikkoa kohti. Realismia on, että matemaattisen tasaiseen jakautumaan ei päästä ja ruuhkia tulee ajoittain. Kuolema kun ei katso aikaa.

 

Realismia on, että matemaattisen tasaiseen jakautumaan ei päästä ja ruuhkia tulee ajoittain. Kuolema kun ei katso aikaa.

 

Kirkkohallituksen ohjeen mukaan seurakunnasta johtuvaa syytä siunaamisen viivästymiselle ei tulisi olla. Seurakunnat vastaavat kuitenkin paljon muustakin. Messuja toimitetaan, lapsia kastetaan, avioliittoon vihitään, rippikouluja pidetään, eri työaloilla on tapahtumansa ja lomakaudella henkilöresurssi on rajallinen.

Tätä kirjoittaessani seurakunnassamme sovittiin kolme siunausta, yksi reilun kahden viikon ja kaksi reilun kolmen viikon päähän. Ajanjaksoon sattuvat talviloma sekä rippikoulutyön tarpeet yhden leirin ja opetuspäivän muodossa. Nämä seurakunnan perustehtäviin kuuluvat velvollisuudet on yhtä lailla sovitettava kalentereihin.

Hautaustavasta johtuvat kysymykset ovat oma lukunsa. Viimeinen matka ilman tarpeetonta viivytystä on kaikkien toive ja tavoite.

Kirjoittaja on Pudasjärven kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää