Kolumni: Jumalanpalvelus tavoittaa

”Hiljaisena kesäsunnuntaina kirkossa saattaa olla parikymmentä henkeä, verkossa parisataa. Olisiko aika tehdä ajattelutavan muutos, kuten media-alalla?”, haastaa Timo Liikanen.

Hiljattain on julkaistu Jumalanpalvelusbarometri 2023. Siitä on uutisoitu sekä kirkon omassa viestinnässä että kristillisissä lehdissä.

Barometrin sisältöä selatessani kiinnitin huomiota siihen, että tutkimuksissa käsitellään vähän verkon kautta jumalanpalvelukseen osallistumista. Näkökulma toki mainitaan muutamassa artikkelissa, mutta tämä olisi kyllä ansainnut oman, syvällisen tarkastelun. Tunnistaahan kirkon tilastokäytäntökin osallistujat paikalla ja verkossa.

Viimeistään korona-aika sysäsi seurakunnat toteuttamaan striimattuja jumalanpalveluksia. Pudasjärvellä kehityskulun voi nähdä YouTube-kanavan tilaajamäärissä. Rajoitusajan alkaessa heitä oli 137, nyt yli tuhat.

Vuosien varrella olemme investoineet tekniikkaan ja äänentoistoon. Tämä on osaltaan kasvattanut katsojamääriä. Hiljaisena kesäsunnuntaina kirkossa saattaa olla parikymmentä henkeä, verkossa parisataa.

Joku voi kysyä, ovatko striimatut tilaisuudet pois paikan päällä osallistumisesta? En missään tapauksessa halua asettaa näitä vastakkain. Pääasia on, että jumalanpalveluksiin osallistutaan.

Kohtaan viikoittain seurakuntalaisia, jotka käyvät harvemmin kirkossa, mutta osallistuvat lähes joka sunnuntai jumalanpalvelukseen verkossa. Pinta-alaltaan laajassa ja harvaan asutussa seurakunnassa laadukkaan messustriimin tarjoaminen on strateginen valinta.

Totta on, että paikan päällä jumalanpalvelukseen osallistuminen on korona-ajan jäljiltä vähentynyt. Me kirkon työntekijöinä ja viestinnässä haemme tähän aika ajoin syitä, ja samalla tulemme huomaamatta osoittaneeksi sormella seurakuntalaisia.

Olisiko aika tehdä ajattelutavan muutos, kuten media-alalla? Lehtitalot eivät enää juurikaan puhu levikistä, vaan kokonaistavoittavuudesta eri kanavien kautta. Tätä voidaan soveltaa jumalanpalveluksiin.

Uskallan väittää, että jumalanpalvelusten kokonaistavoittavuus on barometrin tutkimusaikana kasvanut. Kaikesta siitä, mikä koetaan tärkeäksi uskon ja hengellisyyden vahvistamisessa, on syytä iloita!

Kirjoittaja on Pudasjärven kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää