Kolumni: Hengellisyyden renessanssi
”Hengellisyydellä on myönteinen vaikutus sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Hengellisyys on läsnä ihmisten arjessa – myös työssä”, muistuttaa Saila Luukkonen.
Toistuvasti kuulemme, kuinka pahoinvointi on lisääntynyt maailmassa. Sota ja väkivalta täyttävät uutiset. Usko hyvään huomiseen on koetuksella.
Rutger Bregmanin kirjan Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa mukaan ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja kykenevä toimimaan yhdessä toisten kanssa oikein. Uutiskynnyksen ylittävät pahat ja ikävät asiat. Bergman sanoo uutisten olevan yhtä vahingollisia mielellemme kuin sokeri keholle.
Kultaisessa säännössä meitä kehotetaan tekemään toisille sitä hyvää mitä toivoisimme itsellemme tehtävän.
Kultaisessa säännössä meitä kehotetaan tekemään toisille sitä hyvää mitä toivoisimme itsellemme tehtävän. Psykiatri Ben Furmanin mielestä ihmisen hyvinvointi ilmenee yhteydessä toiseen ihmiseen. Enemmän kuin mielen hyvinvoinnista hän puhuisi mieluummin yhteisöjen hyvinvoinnista.
Hengellisyydellä on myönteinen vaikutus sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaiseman artikkelikokoelman mukaan uskonnollisuus lisää suomalaisten hyvinvointia. Suomalaisessa yhteiskunnassa vakaumus koetaan yksityisenä. Hengellisyys on kuitenkin läsnä ihmisten arjessa henkilökohtaisena mielen sisäisenä todellisuutena, myös työssä.
Marjaana Kanerva ja Juha Tanska toteavat kirjassaan Työ ja henki, että ihmisessä on osaamisensa, taitojensa ja kykyjensä lisäksi mieli, sielu ja henki. Hengellisyys ilmenee suhteessa toiseen ihmiseen myötätuntoisena kohtaamisena, huolenpitona ja pyrkimyksenä eettisesti korkeatasoiseen toimintaan. Hengellisyys vaikuttaa yhteisön toimintakulttuurissa ja jaettuina arvoina. Arvoperustainen johtaminen yhteisöissä tuo turvallisuutta, mielekkyyttä, innostusta ja parempaa tulosta.
Arvoperustainen johtaminen yhteisöissä tuo turvallisuutta, mielekkyyttä, innostusta ja parempaa tulosta.
Kirkko kutsuu meitä hiljentymään messuun, retriittiin tai hartauteen. Risti tai ikoni kodissa tai työpaikalla viestii Pyhästä. Kirkko järjestää mahdollisuuksia hengellisyyden toteuttamiseen myös työyhteisöille. Sairaalasielunhoidon tai oppilaitostyön järjestämät retriitit ovat valtavan suosittuja. Hengellisyys lisää hyvinvointia tänäänkin.
Kirjoittaja on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.