Kolumni: Kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä

Eero Hyytinen pohtii sitä, kuinka ajankohtainen Kari Suomalaisen liki 70 vuoden takainen pilapiirros yhä onkaan.

Kävellessäni Aleksin joulukadun kirkkaiden valojen alla tuli mieleeni vuonna 1954 Helsingin sanomissa julkaistu pilapiirtäjä Kari Suomalaisen piirros, jossa Jeesus-hahmoinen mies seisoo käsi kerjäysasennossa joulukadun vilinässä, ohi kulkevien hyvinvoivien ihmisten ihmettelevien katseiden kohteena. Piirros oli Karin lopullinen läpimurto ja edelleen hänen tunnetuin teoksensa.

Sodanjälkeinen Suomi oli päässyt vähitellen jaloilleen. Sotakorvaukset oli maksettu ja säännöstely päättynyt. Päästiin maistamaan orastavia hyvinvoinnin hedelmiä. Itse asiassa Suomen talousihme oli juuri silloin iduillaan. Kari havaitsi terävästi sen, että aineellisen hyvinvoinnin kasvu ruokki myös ahneutta ja itsekkyyttä. Sotavuosien yhteisymmärrys ja yhteisvastuu joutuivat pikkuhiljaa väistymään.

Seitsemänkymmenen vuoden takainen hyvinvointi oli varsin vaatimatonta tämän päivän yltäkylläisyyteen verrattuna.

Seitsemänkymmenen vuoden takainen hyvinvointi oli varsin vaatimatonta tämän päivän yltäkylläisyyteen verrattuna. Tuntuu kuitenkin siltä, että valmius auttaa ja tinkiä omista eduista ei ole tämän kehityksen myötä ainakaan lisääntynyt. Tuleva joulu ja alkanut talvi on monissa suomalaiskodeissa niukempi kuin pitkiin aikoihin. Yhä useampi kärsii suoranaisesta köyhyydestä. Apua tarvitaan kotimaan lisäksi ympäri maailmaa. Nyt on tarpeen huomata ojentuva käsi. Siinä on meidän lähimmäisemme.

Ihmiskunnan hädän keskellä voimme tuntea ahdistusta ja voimattomuutta. Siksi nyt jos koskaan on tarve kokoontua yhdessä kuulemaan joulun sanomaa, iloitsemaan joulun lapsesta sekä rukoilemaan rauhaa ja sovintoa.

Nyt jos koskaan on tarve kokoontua yhdessä kuulemaan joulun sanomaa, iloitsemaan joulun lapsesta sekä rukoilemaan rauhaa ja sovintoa.

Jouluaamun sanoma vie meidät seimen äärelle, juhlimaan syntymäpäiväsankaria. Mutta samalla se vie meidät kristinuskon kaikkein tärkeimmän viestin jäljille, muistamaan kärsivää Kristusta, joka ylösnousemuksellaan voitti kuoleman vallan. Vanha joululaulu kuvaa tätä kauniisti Maria-äidin ajatuksin:
”Kaukainen risti varjonsa luo, sieluhun äidin kivun se tuo. Pääsiäisaamu tuskan kerran poistaa, riemu täyttää ylösnousemuksen maan. Rauhainen mieli rukousta toistaa, Maariainen tuutii seimen pienoistaan”.

Siunattua Vapahtajan syntymäpäivää!

Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkovaltuutettu


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää