Kolumni | Joonas Vapaavuori: Jumalan synttärit?

”Monien kristittyjen mielissä usko Jumalaan sopii huonosti yhteen tieteellisen tutkimuksen kanssa: haastaako Jumalan tutkiminen koko Jumalan olemassaolon?” pohtii Joonas Vapaavuori.

”Kirja: Jumala syntyi 2 600 vuotta sitten, virkamiestyönä ja voimapolitiikan seurauksena”
”Tutkijat julkaisivat niin pöyristyttävän tietokirjan, että se poltettiin jo takassa”

Yle ja Iltalehti huomioivat tuoreen tietokirjajulkaisun otsikoilla, jotka houkuttelevat selailijaa klikkaamaan. Onkin ilahduttavaa, kuinka paljon kiinnostusta ja keskustelua historian- ja raamatuntutkimuksen ammattilaisten kirjoittama kirja on herättänyt.

Ville Mäkipellon, Juha Pakkalan ja Raimo Hakolan teos Jumalan synty – Isän ja Pojan kätketty historia valottaa lukijoille juutalais-kristillisen jumalakäsityksen taustoja: mitkä historialliset tapahtumat ja oivallukset vaikuttivat siirtymään monijumalaisuudesta yksijumalaisuuteen.

Millaisia vaikutteita Vanhan testamentin kuvaama Israelin kansa sai ympäröiviltä kulttuureilta? Mikä sai varhaiset Jeesuksen seuraajat samastamaan Mestarinsa Isä-jumalan kanssa? Mitä kirjoitusten ja niiden kerrostumien perkaaminen paljastaa?

Kirjaa voi varmasti suositella jokaiselle, joka on kiinnostunut kristinuskon ja juutalaisuuden historiasta ja niiden jumalakuvista. Vaan pitäisikö opukseen sittenkin liittää jonkinlainen sisältövaroitus?

Jumalan synty -teos on kuumentanut tunteita ja saanut monet kristityt takajaloilleen.

Jumalan synty -teos on kuumentanut tunteita ja saanut monet kristityt takajaloilleen. Tämä on sikäli yllättävää, että esimerkiksi kriittistä raamatuntutkimusta on harjoitettu jo 1800-luvulta lähtien, eivätkä tämänkään kirjan esittelemät havainnot sinänsä ole ennenkuulumattomia, vaikkakin ne olisikin otsikoitu hiukan provokatiiviseen tyyliin.

Taitaa kuitenkin olla niin, että monien kristittyjen mielissä usko Jumalaan sopii huonosti yhteen tieteellisen tutkimuksen kanssa: haastaako Jumalan tutkiminen koko Jumalan olemassaolon? Itse en näe tässä huolenaihetta. Sillä eihän Jumalaa voi tutkia. Ainoastaan eri aikoina ilmeneviä käsityksiä Jumalasta voi.

Itse en näe tässä huolenaihetta. Sillä eihän Jumalaa voi tutkia. Ainoastaan eri aikoina ilmeneviä käsityksiä Jumalasta voi.

Tutkimus voi paikallistaa varhaisimpia löydettävissä olevia käsityksiä jumalallisesta todellisuudesta ja jumaluuksista, mutta kristillisen uskon näkökulmasta Jumalan synttäreille ei edelleenkään löydy päivämäärää. Sillä Jumalahan oli jo ennen kuin mitään muuta olikaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää