Kolumni: Kuka kokoaa rauhan rippeet?
”Jos juurisyitä ei korjata ja löydetä oikeudenmukaista ratkaisua israelilaisten ja palestiinalaisten yhteiseloon, jatkuu väkivalta loputtomiin”, pohtii Satu Haapanen.
On kulunut kuukausi siitä, kun Hamasin terroristit pääsivät yllättämään Israelin. Hyökkäys oli raa’an sodan alku, jonka loppumista jokainen toivoo ja rukoilee.
Miksi tämä sota? Pitkään jatkunut epäsymmetrinen valta-asetelma israelilaisten ja palestiinalaisten välillä loi pohjaa ja antoi vallanhaluisille terroristeille syyn aloittaa sota. Samalla osoittautui, että Israelin kontrollilla ja väkivallalla ylläpidetty rauha ei ole kestävä, eikä todellinen.
Israelin valtion perustaminen vuonna 1948 ajoi 800 000 palestiinalaista pakolaisiksi. Heitä edustaa myös suuri osa Gazan väestöstä. Pakolaiskriisin juuret syntyivät jo yli sata vuotta sitten, kun Britannian ulkoministeri Balfour kirjoitti kirjeen, jossa tuettiin Euroopassa syntynyttä sionistista liikettä ja luvattiin kaikki tuki juutalaisvaltion synnylle Palestiinaan.
Tuohon aikaan Palestiinan väestöstä 88 prosenttia oli muslimeja ja kristittyjä. Kolonialistinen Eurooppa antoi tukensa holokaustin kokeneiden juutalaisten valtion synnylle, mutta jätti huomiotta, mitä tapahtuu palestiinalaisille.
Länsimaiden tukema siirtomaapolitiikka on jatkunut tähän päivään asti. Israel jatkaa siirtokuntien eli kaupunkien ja kylien rakentamista Länsirannalle.
Viljelijät ajetaan pois mailtaan ja palestiinalaisten vapaa liikkuminen on estetty tarkastuspisteillä. Länsimaiden riippuvuus muun muassa Israelin aseteknologiasta sitoo kädet asettaa Israelille talouspakotteita tai suhtautua kriittisesti sen miehityspolitiikkaan, joka synnyttää vihaa, katkeruutta ja väkivaltaa.
Maailman saamattomuus Israel–Palestiina-konfliktin ratkaisemisessa jättää valtatyhjiön terroristien täytettäväksi. Jos juurisyitä ei korjata ja löydetä oikeudenmukaista ratkaisua israelilaisten ja palestiinalaisten yhteiseloon, jatkuu väkivalta loputtomiin. Presidentti Ahtisaarta mukaillen, jos tahtoa löytyy, ovat kaikki konfliktit ratkaistavissa – myös tämä pitkään jatkunut ja verinen konflikti.
Kirjoittaja on työskennellyt kaksi vuotta Jerusalemissa Suomen lähetysseuran Felm-keskuksen johtajana ja palannut kotimaahan tänä syksynä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.