Kolumni: Lempeä katse
Satu Haapanen kirjoittaa, kuinka Lähetysseuran keskuksella Jerusalemissa kokoontuu ryhmiä, jotka käyvät vuoropuhelua joko keskustellen tai yhdessä asioita tekemällä. ”Olipa ryhmä mikä tahansa, osallistujat haluavat katsoa toisiaan lempeällä katseella ja muuttaa sodan ja vihamielisyyden kulun.”
Moni on nostanut katseensa korkeuksiin viime aikoina ja pyytänyt rukouksessa apua Ukrainan sotaan. Missä viipyy Vapahtajan lempeä katse sodan myllätessä?
Yli 150 maailman uskonnollista johtajaa lähetti maaliskuun alussa vetoomuksen Venäjän patriarkka Kirillille pyytäen häntä puhumaan järkeä presidentti Putinille sodan lopettamiseksi. He painottivat rooliaan rukoilla ja tukea johtajina rauhanomaisia ratkaisuja konfliktitilanteissa. Myös Jerusalemin muslimi-, juutalais- ja kristityt johtajat liittyivät vetoomukseen ja kokoontuivat osoittamaan mieltä Ukrainan sodan lopettamiseksi.
Heidän joukossaan oli uskontojenvälisen kestävän kehityksen instituutin perustaja, rabbi Yonatan Neril. Hän painottaa kohtaamisen tärkeyttä rauhantyössä: ”Jos ihmiset eivät opi tuntemaan toisiaan, syntyy helposti ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä. Ymmärrys syntyy toisen ihmisen kohtaamisesta, toisilta oppimisesta.”
Viime viikkoina minulla on ollut tilaisuuksia oppia toisista kulttuureista ja uskonnollisista tavoista. Saimme kutsun häihin, joissa musliminuoripari aloitti yhteistä taivalta satojen häävieraiden saattelemana. Naiset juhlivat omassa juhlatilassa ja miehet omassaan. Naisten puolella meno oli riehakkaampaa, monet tanssivat ja tietysti söimme ja joimme virvokkeita juhlapöydissä.
Olemme päässeet viettämään myös sapattilounasta kahden juutalaisen perheen luona. Erityisesti toisen perheen pieni tyttö opetti meille kädestä pitäen, miten lounas etenee ja millaisia tapoja tilanteeseen liittyy. Lounaan jälkeen pelasimme lautapelejä ja tutkimme kartasta, missä Suomi sijaitsee.
Keskuksellamme kokoontuu ryhmiä, jotka käyvät vuoropuhelua joko keskustellen tai yhdessä asioita tekemällä. Kohtaamisen ei tarvitse olla korkealentoista, yhteisen sävelen löytäminen vaikkapa soittaessa riittää. Olipa ryhmä mikä tahansa, osallistujat haluavat katsoa toisiaan lempeällä katseella ja muuttaa sodan ja vihamielisyyden kulun.
Kristuksen lempeä katse, joka ei arvostele, eikä tuomitse – se saattaa ollakin lähimmäisessä, vastaantulijassa, sinussa ja meissä, jotka haluamme rauhaa.
Kirjoittaja on oululainen Suomen Lähetysseuran lähetti Jerusalemissa
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.