Kolumni: Jäätävän ihanat häät

Hääjuhlassa oli ihana seurata onnellista hääparia, kirjoittaa Pauli Määttä.

Loppiaisena perheessämme vietettiin häitä. Pakkasta oli kolmekymmentä astetta ja rapiat. Ennen häitä katsoin sääennustetta ainakin sata kertaa, mutta ei se mihinkään muuttunut. 

Kesällä kihlapari pääsi tutustumaan Kempeleen vanhaan kirkkoon ja päätös oli selvä. Siellä he halusivat aloittaa yhteisen elämänsä. Mittavan restauroinnin jälkeen kirkko on elämys. Se on palvellut kempeleläisiä elämän käännekohdissa jo yli 300 vuotta. 

Seuraavaksi mietittiin häiden ajankohtaa. Kesällä niitä ei ehtinyt järjestää. Kylmänä aikana kirkko on käytössä vain jouluna ja pääsiäisenä. Pääsiäiseen on aivan liian pitkä aika. Siis jouluna. 

Vihkipäivänä saimme nauttia hienosta ympäristöstä ja arvokkaasta ohjelmasta. Pakkasesta huolimatta tuore aviopari lähti matkaan kirkkoreellä. Hyvin näytti kaikki luonnistuvan. Eniten hankaluuksia taisi olla videokuvaajalla, joka piteli paljain käsin kameran metallista jalustinta. 

Hääjuhlassa oli ihana seurata onnellista hääparia. Kuten vihkipappi loppuhartaudessa mainitsi: parasta oli että jokainen käytetty puheenvuoro päättyi onnen ja Jumalan siunauksen toivotuksiin. Hääohjelmaan tuli sellainen lisä, että välillä käytiin ulkona käynnistelemässä autoja. 

Häiden jälkeen tarvitaan yhteiseen kotiin jonkin verran hankintoja. Ehkä isompi haaste on mitä tehdään tavaroille, joita on tuplat. Tuore aviomies kertoi, että kyllähän tuo aamukahvikin valmistuu nopeasti, kun on kaksi keitintä. 

Tässä vaiheessa tulee apuun suvun keskusvarasto. Kun lapset ovat lähteneet, on vanhempien talossa tilaa, varsinkin jos se on isolla tontilla. 

Niinpä meillä on parin vuoden aikana ollut lyhyemmän tai pitemmän aikaa moottorivene ja -kelkka, mönkijä, asuntovaunu ja -auto, ladon hirsikehikko, pari purkuautoa, yksi korjattava auto ja Massey Fergusonin moottori pienemmästä tavarasta puhumattakaan. Välillä oli pihalla kolme kuomuperäkärryä.  

Nykyään, kun tonttien koossa pihistellään, kaavoittajille voi antaa vinkin. Suvulle kaavoitetaan yksi suurempi tontti keskusvaraston paikaksi. Tontin koko tulisi olla vähintään puoli hehtaaria.

Kirjoittaja on kempeleläinen kirkkovaltuutettu ja pappa


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää