Pienillä ympäristöteoilla on merkitystä

Kierrätystä voi ajatella myös kristillisestä näkökulmasta. Kokosimme muutaman helpon arjen vinkin, jolla voit vähentää kulutusta ja hävikkiä.

Yksi kymmenestä käskystä kuuluu Älä tapa. Tämä käsky koskee myös maapalloa ja luontoa ja siksi kierrätystä voi ajatella myös kristillisestä näkökulmasta. Kokosimme muutaman arkeen helposti käyttöön otettavan vinkin, jolla voit vähentää kulutusta ja hävikkiä.

1. Osta vain tarpeeseen

Harkitse ostoksia ja mieti, onko haluamallesi tavaralle tai vaatteelle käyttöä. Kirppistellessä halpa tuote voi viedä mennessään, mutta niidenkin ostosten kohdalla kannattaa miettiä, tuleeko se oikeasti käyttöön vai olisiko siitä jollekin muulle enemmän iloa?

2. Käytä hankinnat loppuun asti

Useimmat vaatteet voi korjata ja hankalat tahrat lähtevät esimerkiksi sappisaippualla. Netistä löytyy paljon vinkkejä erilaisiin ompeluihin ja paikkausmahdollisuuksiin. Vaatehuoltoa voi tehdä erilaisilla harjoilla ja kengät kannattaa suojata niille tarkoitetuilla aineilla.

3. Kierrätä jätteet

Tavalliset roskasankot ei riitä kaiken kierrättämiseen, mutta monet firmat myyvät erilaisia kierrätysastiasarjoja, joissa on esimerkiksi kolme suurta astiaa, jolloin kierrätys on helppoa. Kannellisia bioroskiksia löytyy myös jokaisesta suuremmasta marketista.

4. Osta pesuaineet isommissa erissä tai palasaippuana

Käsienpesuaineita saa usean litran astioissa, joten muoviroskaa tulee vähemmän. Hiuksille ja vartalolle on tarjolla paljon erilaisia palasaippuoita, joita on myös helppo kuljettaa matkoilla, sillä ne vievät vain vähän tilaa.

5. Jätä roskapussit kauppaan

Roskapusseina toimivat wc-paperien mukana tulevat suojapakkaukset ja leipäpussit. Pahvit voi kerätä esimerkiksi muropakettiin tai maitotölkkiin.

+ Haasta itseäsi esimerkiksi Viiden vaatteen vuodella

Toimittaja Julia Thurén viettää Viiden vaatteen vuotta, joka tarkoittaa sitä, että uutena saa hankkia vain viisi vaatetta. Tähän ei lasketa sukkia tai alusvaatteita.

Kyseessä ei ole siis ostolakko, vaan tarkoitus on herätellä harkitsemaan. Vähäisen määrän vuoksi vaatteisiin voi myös panostaa taloudellisesti. Viiden vaatteen jälkeen loput vaatteet voi hankkia kierrätettynä.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi Instagramista tililtä @planetaarinenvaatekaappi ja hashtagilla #viidenvaatteenvuosi.

 

Mikä on sinun paras kierrätysvinkkisi tai paras kirppislöytösi? Kerro se meille 044 5626 450, toimitus@rauhantervehdys.fi tai lähetä viestiä Instagramissa tai Facebookissa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää