Pääkirjoitus: Joulu on osa länsimaista arvomaailmaa

”2000 vuotta sitten kristinusko merkitsi suurta kulttuurin ja arvojen muutosta. Tuon murroksen käynnistämän kehityksen tuloksena meille ovat itsestään selviä muun muassa yksilön arvo ja toisesta ihmisestä huolehtiminen”, muistuttaa Niilo Pesonen.

Joulun vietto kuuluu kulttuuriimme. Juuri joulun juhlintaan kiteytyvät monet tärkeinä pitämämme arvot. Näin on ensinnäkin keskeisen joulun sanoman, rauhan kohdalla. Jeesuksen myötä maailmaan tulee todellinen rauha.

Tämä kutsuu meitä ihmisiä toimimaan rauhan puolesta. Rauhan toteutuminen ei tarkoita epäoikeudenmukaisuutta vaan sitä, että nimenomaan sorrettu ja vainottu saa rauhan. Ilman oikeudenmukaisuutta ei ole todellista ja pysyvää rauhaa.

Toiseksi joulu on aikaa, jolloin meillä on tapana muistaa läheisiämme ja erityisesti heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Lähimmäisenrakkaus on keskeinen kristillinen hyve. Tämä tarkoittaa auttamista, joka ei ole kiinni toisen ihmisen asemasta tai hänen vakaumuksestaan. Tässä asiassa kristillinen lähimmäisenrakkaus on nykyisessäkin maailmassa ihmetystä herättävää. Auttaja ja autettava ovat myös molemmat saajan paikalla.

Ilman kristillistä uskoa länsimainen kulttuurimme olisi täysin toisenlainen. 2000 vuotta sitten kristinusko merkitsi suurta kulttuurin ja arvojen muutosta. Tuon murroksen käynnistämän kehityksen tuloksena meille ovat itsestään selviä muun muassa yksilön arvo ja toisesta ihmisestä huolehtiminen.

On vielä kolmas asia, jota jouluna korostamme. Tämä asia on armo. Jokainen ihminen on arvokas ja hyväksytty omana itsenään. Juuri sinä olet suunnattoman arvokas.

Joulu on osa arvomaailmaamme. Tähän arvomaailmaan kuuluu ymmärrys myös heitä kohtaan, jotka joulua eivät halua viettää. Mutta se tarkoittaa myös oman identiteetin ja oman perinteen arvostamista. Haluammeko näiden arvojen säilyvän? Jos haluamme, viettäkäämme rohkeasti joulua. Osallistukaamme kuusijuhlaan, käykäämme joulukirkossa tai muistakaamme lähimmäisiämme.

Hyvää ja siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää