Pääkirjoitus: Paras lahja ovat kahvitauot

”Työelämä voi olla nuorille iso mörkö. Pelkona on, että työstä ei välttämättä ansaitse tarpeeksi rahaa ja että se on liian kuluttavaa”, kirjoittaa Elsi Salovaara.

Nämä pelot nousevat esiin Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaation Nuorten tulevaisuusraportissa. Sen pohjana ovat yli 6000 nuoren vastaukset alkuvuonna tehtyyn kyselyyn, jossa kartoitettiin muun muassa suhtautumista työelämään ja yrittäjyyteen.

Nuorista vain hitusen yli puolet odottaa innolla työelämää. Kolmasosa taas pelkää sen olevan liian raskasta.

Yksi yleisimmistä perusteluista oletukselle työelämän raskaudesta on se, että heidän vanhempiensa työelämä näyttää raskaalta, eivätkä he halua samaa.

Tutkimus toimi keskustelun pohjana viime viikolla Oulun seudun ammattiopistolla (OSAO) pidetyn Ajankohtaista amiksessa -tapahtuman paneelikeskustelussa, jossa olin yksi työelämän edustajista. Kuulijakunnassa oli yli sata opettajaa ja oppilaanohjaajaa.

Oppilaitoksia edustaneet panelistit kertoivat opiskelijoiden positiivisista kokemuksista, kuten harjoittelupaikassa saadusta kannustuksesta ja mukavista kahvitauoista. Hyvät kokemukset kantavat.

Annetaan aineettomia, mutta kauas kantavia joululahjoja jokaiselle työelämään pyrkijälle: Tarjotaan harjoittelupaikkoja, muistetaan kertoa työn hyvistä puolista, kannustetaan ja kehutaan pienistäkin edistysaskeleista, otetaan mukaan ja opastetaan. Se on eduksi niin yritykselle, työyhteisölle kuin sille vasta-alkajalle.

Työ antaa parhaimmillaan kokemusta merkityksellisyydestä, yhteisön johon kuulua ja mahdollisuuden oppia lisää. Se voi olla jopa parempaa kuin vapaa-aika.

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää