Pääkirjoitus: Yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa on yhä mahdollista

”Oulun kaupunki antoi marraskuussa ohjeet esi- ja perusopetuksessa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuuksiin. Ohjeissa ei ole lopulta mullistavaa uutta, vaikka moniin kohtiin voikin laittaa kysymysmerkkejä”, havannoi Pauli Niemelä.

Joulu on jo aivan kohta. Myös kouluissa vietetään joulujuhlia. Mitä lapset ja nuoret oppivat joulusta ja sen merkityksestä näissä juhlissa? Oulun kaupunki antoi marraskuussa ohjeet esi- ja perusopetuksessa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuuksiin. Nämä perustuvat Opetushallituksen syyskuussa päivittämiin ohjeisiin.

Ohjeiden mukaan rukoukset, virret ja uskonnolliset toimitukset eivät voi kuulua koko koulun yhteiseen juhlaan, mutta poikkeuksen tekevät tapakulttuuriin liittyvät virret, kuten Suvivirsi. Merkittävää on, että koulu voi kuitenkin järjestää seurakunnan kanssa jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia. Tilaisuudet ja toiminta tulee järjestää erillään muusta toiminnasta.

Olennaista on, että koulujen tulee tiedottaa ennakoivasti seurakuntien kanssa tehtävästä yhteistyöstä, sisällöistä ja käytännön toteutuksesta. Huoltajalla on lähtökohtaisesti oikeus valita, osallistuuko oppilas tilaisuuteen. Koulun tulee järjestää samaan aikaan luonteeltaan samankaltaista, vaihtoehtoista toimintaa niille, jotka eivät osallistu uskonnolliseen tilaisuuteen.

Ohjeissa ei ole lopulta mullistavaa uutta, vaikka moniin kohtiin voikin laittaa kysymysmerkkejä. Kaikki kasvatus on arvosidonnaista. Myös se, ettei tarjota arvoja. Arvot ohjaavat kaikkea kasvatusta. Se on välittämistä. Lapsia ja nuoria ei tule jättää yksin etsimään arvomaailmaansa.

Yhteistyön kannalta olennaista on lopulta ennakoiva suunnitelmallisuus, avoimuus ja selkeys. Seurakuntien on syytä käydä selkiyttävät keskustelut päiväkotien johtajien ja rehtorien kanssa käytännön yhteistyöstä. Yhteistyölle on edelleen mahdollisuudet ja selvä tarve.

Kirjoittaja on Kiimingin seurakunnan kirkkoherra ja lääninrovasti


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää