Pääkirjoitus: Valta, kirkko ja vaalit – miksi äänesi ratkaisee?
”Silloin, kun ihmiset epäilevät, kirkko puhuu toivosta. Kun yhteiskunta jakautuu, kirkko rakentaa siltoja. Kun sota uhkaa, kirkko muistuttaa rauhan tiestä. Se ei säädä lakeja, mutta se voi vaikuttaa niiden taustalla”, muistuttaa Salla Autere.

Kirkko ei ole puolue, mutta se vaikuttaa yhteiskuntaan arvoillaan ja työllään heikoimmassa asemassa olevien parissa. Se tuo keskusteluun eettisiä kysymyksiä ja puolustaa niitä, joiden ääni ei muuten kuulu. Se pitää esillä ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja yhteisvastuun periaatteita – ja siksi sillä on merkitystä myös politiikassa.
Silloin, kun ihmiset epäilevät, kirkko puhuu toivosta. Kun yhteiskunta jakautuu, kirkko rakentaa siltoja. Kun sota uhkaa, kirkko muistuttaa rauhan tiestä. Se ei säädä lakeja, mutta se voi vaikuttaa niiden taustalla. Kirkko ei määrää ulkopolitiikasta, mutta se voi luoda rauhan ja sovinnon ilmapiiriä. Se ei ole armeija, mutta se voi olla vastavoima pelolle ja vihalle. Kirkolla on siis valtaa, enemmän kuin moni ajattelee.
Tällä viikolla jaossa on valtaa. Vaaleissa päätämme, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää. Äänestämällä vaikutamme siihen mihin suuntaan yhteiskuntaa viedään.
Äänestämällä vaikutamme siihen mihin suuntaan yhteiskuntaa viedään.
Valta ei ole vain kirkon tai valtion käsissä – se on myös sinulla, hyvä äänioikeutettu ihminen. Moni kokee, etteivät kunnallisvaalien teemat ole nyt olennaisia, kun maailmalla hätä on kuitenkin suurempi kuin meillä täällä Oulun seudulla ja pitäisi keskittyä rauhan rakentamiseen ja Suomen turvallisuuden vahvistamiseen.
Mutta kuntapolitiikka ei ole vain liikenneväyliä ja budjetteja. Kuntien päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen: miten pidämme huolta vanhuksista, miten nuoret saavat toivoa ja tulevaisuuden näkymiä.
Joten: minkälainen ehdokas saa sinun äänesi? Mitkä ovat hänelle tärkeimpiä arvoja?
Tässä ajassa tarvitaan heitä, jotka muistuttavat toivosta. Tarvitaan päättäjiä, jotka uskaltavat puhua ja toimia. Ja ihmisiä, jotka käyttävät äänensä – niin vaaliuurnilla kuin arjen kohtaamisissa. Äänestäminen ei ole pelkkä tekninen toimenpide, se on myös moraalinen teko.
Kirjoittaja on Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.