Puheenvuoro: Mikä on sinun yhdessä elämisen taitosi?

”Yhdessä elämisen taitoja voi oppia ja opetella läpi elämän”, kirjoittaa Ulla Siirto. Lähimäisen päivää vietetään sunnuntaina 11. syyskuuta. Yhdessä elämisen taito on päivän tämänvuotinen teema.

Yhdessä elämisen taitoja voi kehittää aina paremmiksi. Se on elämänmittainen matka, jossa saamme olla oppijan roolissa.

Jokaisella meillä on taitoja elää yhdessä. Joskus ne ovat elämän hankalissa kokemuksissa jääneet vähemmälle käytölle. Olisiko aika etsiä ne yhdessä elämisen vahvuudet, joita itsellä jo on, ottaa ne käyttöön ja kehittää niitä. Samalla voisi opetella muutaman uuden yhdessä elämisen taidon. Ulottuvuuksia on monia:

Kunnioitus toista ihmistä kohtaan on arvon antamista sille, mikä hän on. Jokainen meistä on erilainen ja arvokas Jumalan kuva. Kun huomaamme toisen, hänestä tulee näkyvä. Sen tärkeämpää kohtaamista ei ole.

 

Kun huomaamme toisen, hänestä tulee näkyvä. Sen tärkeämpää kohtaamista ei ole.

 

Empatia eli myötätunto on tarpeen erityisesti silloin, kun elämässä tapahtuu jotakin ikävää. Jokainen voi myös antaa myötätuntoa toiselle.

Solidaarisuus muita kohtaan tarkoittaa paitsi omastaan jakamista, myös yhdessä asioiden ajamista. Suomalaiset ovat osoittaneet erityistä solidaarisuuttaa ukrainalaisia pakolaisia kohtaan. Me osaamme sen. Solidaarisuus ei ole taito, joka hupenee, kun sitä käyttää. Monet ovat huomanneet, että antaessaan saa.

Vastavuoroisuus on luonnollinen seuraus solidaarisuudesta. Haluan antaa oman panokseni, kun itse olen saanut apua ja päinvastoin. Vastavuoroisuus tasaa ihmisten välisiä tilejä eikä kiitollisuudenvelkaa synny. Annetaan toinen toisillemme tilaisuus toimia yhteiseksi hyväksi.

Tasa-arvo erilaisten ihmisten välillä on tärkeää, vaikka tulemme eri taustoista ja edustamme eri lähtökohtia. Kun jonkun tasa-arvo on uhattuna, esimerkiksi vamman tai huonon kielitaidon takia, on tärkeää, että tuemme eri tavoin tasa-arvon saavuttamista. Joskus tasa-arvo voi olla huolenpidon lahja, jonka avulla toinen selviytyy yli vaikean ajan.

Oikeudenmukaisuus auttaa tilanteissa, jotka ovat epäreiluja. Elämä on usein epäoikeudenmukainen eivätkä asiat tapahdu läheskään aina reilusti. Oikeudenmukaisuus ja oikeudenmukaisuuden tunne auttaa jakamaan omastaan ja taistelemaan epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.

Osallisuus on kuulumista johonkin. Useimmat meistä haluavat kuulua johonkin yhteisöön tai kaveriporukkaan. Myös moni ulkopuolelle jätetty tai jättäytynyt haluaisi kuulua joukkoon. Aina kannattaa miettiä, onko minun porukkani sellainen, johon on helppo päästä mukaan ja poistaa osallisuuden esteitä, jos niitä on. Mukaan ottaminen on tärkeä osa osallisuutta.

Konfliktien ratkaisutaito on tarpeen jokaisessa ryhmässä. Yhdessä elämisen taitoon kuuluu myös kyky selvitä hankalista tilanteista. Vain konflikteja läpikäymällä ja ratkaisemalla voi oppia ratkaisemaan niitä. Ratkaistu konflikti tai ristiriita kerryttää yhdessä elämisen taitoja. Seuraavalla kerralla olen ehkä viisaampi.

Mikä on sinun yhdessä elämisen taitosi?

Kirjoitaja työskentelee asiantuntijana Kirkkohallituksen toiminnallisella osastolla

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää