Rauhaa Ukrainaan rukoiltiin ympäri Suomen

Evankelisluterilaisen kirkon piispojen vetoomus täytti kirkot ympäri maan. Oulun piispa Jukka Keskitalo muistutti, että vaikka sota on syttynyt, toivoa ei ole menetetty,

– Sodan varjo lankesi Euroopan ylle. Herra armahda, totesi piispa Jukka Keskitalo torstai-iltana rauhan puolesta järjestetyssä rukoushetkessä Oulun tuomiokirkossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt vastareaktioita ympäri maailmaa. Venäjän toiminta on tuomittu laajasti. Muiden valtioiden Venäjää vastaan asettamien taloudellisten ja poliittisten pakotteiden lisäksi ukrainalaisten tilanne on noussut rukousaiheeksi, joka yhdistää kristittyjä.

Torstaina rukoushetkiä järjestettiin valtaosassa Suomen evankelisluterilaisia seurakuntia. Niiden päätteeksi soitettiin rauhankelloja. Esimerkiksi Oulussa oltiin koolla tuomiokirkon lisäksi yhdeksässä muussa kirkossa tai seurakuntakodissa.

Rukoushetkessä saattoi sytyttää kynttilän Ukrainan kansan puolesta. Piispa Jukka Keskitalo sytytti oman kynttilänsä hieman ennen tilaisuuden alkua.

Toivoa ei ole menetetty

Puheensa alussa piispa Keskitalo luetteli yksi kerrallaan niiden ukrainalaiskaupunkien nimiä, joihin on hyökätty ja joissa ihmisiä on kuollut. Sota on tullut lähelle suomalaisia.

– Kiovasta on linnuntietä Helsinkiin lähes yhtä pitkä matka kuin Helsingistä Utsjoelle, piispa totesi.

Suomalaisilla on yhteisessä muistissa toisen maailmansodan kokemukset. Viime viikkoina ne ovat nousseet pinnalle, kun uutiset ovat täyttyneet tiedoista Venäjän toiminnasta Ukrainan rajoilla. Huoleen on ollutkin aihetta.

– Totuus ei pala tulessakaan. Sota on sotaa. Sodassa kuolee ihmisiä. Sodassa vammautuu ihmisiä loppuiäksi. Sodassa tuhoutuu koteja, piispa tiivisti.

Toivoa ei silti tule menettää. Yhteisillä toimilla sortoa vastaan on vaikutusta ja yhteisellä rukouksella on vaikutusta.

– Silloinkin kun näyttää synkältä, älkäämme ajatelko, ettei Jumala voi kääntää asioiden kulkua ja kansojen kohtaloa. Hän voi vaikuttaa ihmisten – jopa maailman johtajienkin – silmissä. Niidenkin, joiden ajattelemme olevan läpeensä pahoja.

Katri ja Pekka Parkkonen osallistuivat rukoushetkeen Ukrainan kansan puolesta.

Yhteinen rukoushetki herkisti

Pekka ja Katri Parkkonen osallistuivat rukoushetkeen Oulun tuomiokirkossa. Pariskunta luonnehti tilaisuutta tunnelmaltaan rauhaisaksi ja lohduttavaksi.

– Herkistyin ihan tuossa loppulaulun aikana, Katri Parkkonen kertoi.

– Kyllä se Ukrainan ja Venäjän tilanne hiljensi. Mietin, mitä Jumala haluaa just nyt sanoa, Pekka Parkkonen kuvaili ajatuksiaan tilaisuuden jälkeen.

Molemmat pitivät tärkeänä, että sodasta puhutaan myös lasten ja nuorten kanssa, eikä asiaa yritetä pimittää. Tosiasia on, että pahoja asioita tapahtuu maailmassa.

Kuten piispa Keskitalo, hekin uskoivat että siihen, mihin suuntaan tilanne kehittyy, voi vielä vaikuttaa paitsi selkeillä toimilla ja teoilla – myös rukouksella.

=> Anna palautetta täällä


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää