Sointu Borg: Kannattaa hakeutua seuraan, jossa ei tarvitse aina olla samaa mieltä

Somevaikuttaja, televisiostakin tuttu Sointu Borg ei ole aina niin itsevarma, kuin miltä päälle päin näyttäää. Nuoria hän kannustaa olemaan omia itsejään ja hakeutumaan niin somessa kuin elämässä muutenkin seuraan, jossa kunnioitetaan erilaisia näkemyksiä.

Sointu Borg on televisiostakin tuttu sosiaalisen median vaikuttaja, jolla on Instagramissa 135 000 seuraajaa. Borg tunnetaan suorasanaisena naisena, joka haluaa haastaa ennakkoasenteita. Somessa hän mainostaa yhteistyökumppaniensa tuotteita, mutta avaa siinä samalla paljon myös omaa elämäänsä.

Koetko olevasi varustettu tavallista paremmalla itsetunnolla?

– Mullakin on ollut sellaisia kausia elämässä, jolloin olen ollut todella epävarma. Olen ollut silloin ihmissuhteissa, joissa olen kadottanut itsetuntoni. Veikkaan itsevarmuuden kumpuavan siitä, että kun on käynyt pohjalla oman itsevarmuutensa kanssa, niin tajuaa tarinan voiman: Millaista tarinaa uskallan kertoa itsestäni itselleni? Jos voin ostaa joltakulta sen ajatuksen, etten ole mitään, niin voin ostaa itseltäni myös sen, että hei, mähän oon arvokas.

– Olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että mulla on ollut sellainen tasainen lapsuus ja perusturva. Totta kai se vaikuttaa identiteettiin ja minäkuvaan. Kaikilla se ei ole niin yksinkertaista. Olen miettinyt jossain kohtaa, onko kaikki loppujen lopuksi mahdollista kaikille. Jos olisi tapahtunut jotain vahingollista varhaislapsuudessa, omat resurssit menisi varmaan lähinnä siihen, että koettaisi vaan pysyä kasassa.

Miten tsemppaisit nuorta, joka ei uskalla näyttää uskovansa Jumalaan?

– Koen olevani uskontomyönteinen, koska vanhemmat ovat uskovia ja meidän perheessä ollaan siihen suuntaan aktiivisia. Uskonnolla on nykypäivän kulttuurissa nuorille hirveästi tarjottavaa.

– Kannattaa hakeutua sellaiseen seuraan, jossa ei aina tarvitse olla samaa mieltä, mutta jossa kunnioitetaan toisen näkemyksiä. Jos kokee herätyksen, sitä kannattaa tutkia rohkeasti.

– Me ollaan erkaannuttu uskonnosta ja monelle kaikenlainen self-help on tullut sen tilalle. Elämän suuria kysymyksiä on mietitty aina: elämän tarkoitusta ja sitä, mikä tuo itselle merkitystä. Usko voi olla asia, jota jakaa, mutta se voi olla myös henkilökohtainen asia.

– Olen kokenut, että mulle on saneltu välillä, mikä on oikea tapa elää. Siksi mun mielestäni ei ole oikeaa tai väärää tapaa uskoa. Ajattelen että se on henkilökohtainen suhde siihen korkeimpaan. Se ei niinku periaatteessa kuulu muille.

Onko sinulla linjauksia sen suhteen, millaisten tahojen kanssa teet yhteistyötä somessa?

– Iän myötä ja seuraajakunnan kasvaessa olen tullut tarkemmaksi. Haluan, että niissä on joku etiikka. Ihan kaikkia rahoitusalan palveluja en lähtisi suosittelemaan. Pikamuodista olen myös kieltäytynyt. Samoin kaikesta sellaisesta, josta voisi olla seuraajakunnalleni enemmän haittaa kuin hyötyä.

Keskusteletko somessa sinulle viestejä lähettävien kanssa?

– Tekisi mieli, mutta niitä viestejä tulee satoja päivissä, niin ei pysty. Koetan kuitenkin laittaa ainakin sydämen, että hän näkee, että olen sen lukenut. Tuohan on sellainen asia, mistä ei saisi, mutta koen kuitenkin syyllisyyttä. Ei ole resursseja, aikaa eikä kapasiteettia.
– Moni on käyttänyt paljon aikaa siihen, että kirjoittaa ne viestit. Ajattelen, että ehkä se helpottaa sitä ihmistä, kun saa purkaa asian tekstin muotoon, vaikken mä pääse siihen reagoimaan.

Pian vietetään äitienpäivää. Olet puhunut paljon naisiin ja naisen rooliin kohdistuvista asenteista. Onko meillä ahdas äitikäsitys?

– Tuntuu, että äitiys on pyhä asia, johon ei saisi kajota. Äitiydestäkin voi tulla äkkiä kilpailua tai arvostelun kohde. Jokainen toteuttaa äitiyttä kuitenkin parhaalla katsomallaan tavalla.

– Äitiys on siitä jännää, että osa haluaa täysin uppoutua ja kuplautua ja osa taas haluaa pitää balanssia. Koen, että naiseus on niin monimuotoinen asia, että siitä äitiydestä saa nauttia niin paljon kuin haluaa, mutta ehkä on hyvä, että elämässä on muitakin elementtejä.

– Minulla on muutamia vanhempia naisystäviä, joiden kautta olen huomannut, miten iso aukko siitä voi tulla omaan identiteettiin, kun lapset lähtee pesästä, jos elämä on pyörinyt vaan niiden lasten ympärillä.

– Mun mielestä on hyvä, että sinne äitiyteen on tullut nykyaikana sellaista tervettä itsekkyyttä. Pitää olla myös sitä omaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää