Vaalipostia: Omantunnonvapauden puute voi hajottaa kirkon

”Jos kirkon sisällä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ei päästä sopimukseen siten, että eri vakaumuksille annetaan tilaa, kirkko tulee ennen pitkää hajoamaan”, kirjoittaa Esa Kauppi.

Herätysliikkeistä riippumattomana, mutta kristillisten perusarvojen pohjalta, koen, että tulevaisuuden kirkko on turvapaikka muuttuvan maailman keskellä eikä sen jäsenmäärän laskua korjata kilpailemalla maailman tarjonnan kanssa. Tulevaisuuden kirkko toteuttaa sille uskottua perustehtävää – evankeliumin julistamista.

Kipeimpään kysymykseen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on saatava omantunnonvapauteen perustuva ratkaisu.

Kirkon sisällä vastakkainasettelun purkamiseksi on luovuttava heti aluksi eri leireihin jaottelusta. Ihan ensimmäisenä suvaitsevaisuuden nimissä meidän pitää luopua kaikenlaisista nimittelyistä, esimerkiksi sellaisista termeistä kuin ”konservatiivit” ja ”liberaalit”. Meidän on rakennettava kirkkoa yhdessä ja opittava kunnioittamaan ja suvaitsemaan eri tavalla ajattelevia sekä kyettävä keskustelemaan eri näkemyksistä rakentavasti.

Jos kirkon sisällä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ei päästä sopimukseen siten, että eri vakaumuksille annetaan tilaa, kirkko tulee ennen pitkää hajoamaan. Sekä kelteisesti että myönteisesti samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen suhtautuvia on niin paljon, että en näe minkäänlaisena mahdollisena ratkaisuna pakottaa pappeja luopumaan vakaumuksestaan kummassakaan tilanteessa.

Kirkon on oltava avoin kaikille, ei kaikelle. Kirkolla pitää olla keskusteluyhteys ympärillä olevaan yhteiskuntaan ja ihmisiin. Kirkon on oltava itse aktiivinen jalkautumalla maailmaan.

Esa Kauppi
Ehdolla kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoon maallikkojen vaalissa
Tulevaisuuden kirkko, Oulu

=> Tutustu Oulun hiippakunnan pappis- ja maallikkoehdokkaisiin (Linkki Kirkon ehdokasgalleriaan)


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää