Virkatodistukset tulevat yhä useammin Oulusta

8.1.20

Vuoteen 2022 mennessä aluekeskusrekisterit palvelevat maan kaikkia seurakuntia. Esimerkiksi perunkirjoituksiin tarvittavat virkatodistukset voi kuitenkin yhä tilata oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta.


Teksti: Teksti ja kuva: Marita Ahlgren .

Muhoksen seurakunnan toimistosihteeri Maritta Kukkohovi on tähän saakka kirjoittanut satoja virkatodistuksia vuosittain. Vuoden alusta työtehtäviin tuli muutos, kun Muhoksen seurakunta siirsi jäsenrekisterinsä hoitamisen Oulun aluekeskusrekisterille.

Nyt asiakkaat saavat paitsi virkatodistuksensa, myös muut aikaisemmin kirkkoherranvirastosta toimitetut asiakirjansa Oulusta.

Ei suuria muutoksia asiakkaalle

Seurakunnan liittyminen aluekeskusrekisteriin ei juurikaan näy asiakkaalle.

– Asiakirjan voi edelleen tilata Muhoksen kirkkoherranvirastosta, joko soittamalla tai käymällä paikanpäällä, kertoo Maritta Kukkohovi.

–Nykyisin tosin jo yhä useampi tekee tilauksen netissä. Seurakuntamme verkkosivuille tulee linkki, joka vie Oulun aluekeskusrekisterin sivulle.

Henkilökohtaisen virkatodistuksen toimitus hidastuu, sillä sen sai aikaisemmin heti mukaansa kirkkoherranvirastosta.

– Kiireellisissä tapauksissa virkatodistuksen voi joutua hakemaan Oulusta, Kukkohovi toteaa.

Henkilökohtaisia virkatodistuksia kysytään harvoin. Useimmiten virkatodistus tarvitaan edesmenneestä läheisestä perunkirjoitusta varten.

Yli 200 000 seurakuntalaista palveluiden piirissä

Muhoksen käytäntö on arkea jo monessa seurakunnassa.

Kirkkohallituksen linjauksen mukaan jokaisen seurakunnan on siirrettävä kirkonkirjojenpitoon ja väestökirjanpitoon liittyvät tehtävänsä aluekeskusrekisterille vuoden 2022 alkuun mennessä.

Oulun aluekeskusrekisteriin liittyivät vuoden vaihteessa Muhoksen lisäksi Kempeleen ja Kalajoen seurakunnat. Tällä hetkellä yksikön palveluiden piiriin kuuluu 225 000 seurakuntalaista 22 eri seurakunnasta.

Työn siirtyminen seurakunnista Oulun Isokadulle on merkinnyt toistaiseksi vain yhden uuden palvelusihteerin palkkaamista. Nykyisin aluekeskusrekisteri työllistää 10 henkilöä.
Parhaillaan Oulun aluekeskusrekisteri neuvottelee yhteistyöstä yhdeksän seurakunnan kanssa.

– Todennäköisesti palveluidemme piiriin tulee vielä ainakin 50 000 seurakuntalaista, arvioi keskusrekisterin johtaja Veijo Koivula.

Pappi tilataan yhä omasta seurakunnasta

Muhoksella päätös aluekeskusrekisterin asiakkaaksi siirtymisestä tuntui luontevalta, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Riitta Kukkohovi-Colpaert.

– Jokaisen seurakunnan on kuitenkin tehtävä tämänkaltainen ratkaisu.

– Jäsenrekisterin ylläpitäminen alkaa jo olla erityistaitoja ja -tietoja vaativa osa-alue, joten siirtyminen oli helppoa.

Muhoksen kirkkoherranvirastosta saa yhä henkilökohtaista palvelua ja esimerkiksi ajanvaraukset erilaisiin toimituksiin tehdään entiseen tapaan.

– Meiltä varataan edelleen kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset, Maritta Kukkohovi muistuttaa.

Hinnat ovat samat kaikille

Ouluun vuonna 2018 perustettu aluekeskusrekisteri oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Sen jälkeen aluerekisterikeskuksia on perustettu muun muassa Kuopioon, Tampereelle ja Vantaalle.

Vaikka todistukset tehdään oman kirkkoherranviraston sijaan aluekeskusrekisterissä, todistusten hintaan se ei vaikuta. Hinnat määrittelee tuttuun tapaan Kirkkohallitus ja ne ovat samat koko maassa.

Anna palautetta jutusta

Mikä todistus, mitä varten ja mistä?

  • Virkatodistus
    Tarvitaan vainajasta ja perillisistä perunkirjoitusta varten sekä vainajan raha-asioiden hoitamista varten pankissa. Seurakunnan jäsen voi tarvita omaa todistusta esimerkiksi apurahan hakemista, perinnönjakoa tai lainhuutoa varten. Voi tilata Oulun seurakuntien verkkosivuilta tai asioimalla paikallisessa kirkkoherranvirastossa.
  • Esteidentutkinta
    Tehdään ennen avioliiton solmimista. Tarkoituksena varmistaa, ettei avioliitolle ole lainmukaisia esteitä. Esteidentutkintaa koskevan pyynnön voi tehdä verkossa tai tulostamalla lomakkeen verkkosivuilta ja toimittamalla sen aluekeskusrekisteriin.
  • Virkatodistukset sukututkimusta varten
    Täytetään verkkosivuilta löytyvä sukututkimuslomake ja lähetetään se aluekeskusrekisteriin.

Tarkempia ohjeita: www.oulunseurakunnat.fi/aluekeskusrekisteri

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Muhoksen seurakunta Seurakunnat