Mitä kuuluu: Vieläkö avanto houkuttelee, Marjut?

12.2.20

Avanto on yhä Marjut Väihköselle talvikuukausien energianlähde. Väihkönen sijoittaa myös yhä mieluummin ihmisiin kuin rahastoihin.


Maaliskuussa 2010 Marjut Väihkönen kertoi haastattelussa, kuinka hän innostui avantouinnista etsiessään siitä apua reumaattisen niveltulehduksen hoitoon.  Väihkönen kertoi myös eri puolilta maailmaa olevista kummilapsistaan, joita oli päässyt myös tapaamaan.

Marjut Väihkönen, vieläkö olet innokas avantouimari?

– Avantouinti on jo kolmattakymmenettä vuotta ”ulkoisesti nautittava energiajuomani” ja korvaa pimeän talven aikana puuttuvan auringon valon, sillä se vaikuttaa vireystilaan aivan samalla tavalla kuin aurinko, elämän lähde. Sen sijaan kilpaileminen avantouinnin SM- ja MM-kisoissa on jäänyt enkä myöskään toimi enää Oulun Talviuimarit ry:n vastuutehtävissä.

Sanotko yhä ei eläkerahastoille ja sijoitat mieluummin lähimmäisten tukemiseen kaukomailla?

– Ehdottomasti. Paras tuotto-odotus on kehitysmaiden lasten lukutaitoon sijoittamisella. Se on omaisuus, jota lapselta ei voida riistää millään viekkaudella ja vääryydellä. Lukutaito on itseisarvo, josta hyötyy lapsen itsensä lisäksi myös koko lähipiiri. Kaikki materiaalinen avustus sen sijaan voi joutua vääriin käsiin.

Oletko saanut uusia kummilapsia maailmalta?

– Kummikannatuskohteet ovat lisääntyneet, osin myös vaihtuneet. Intiassa on edelleen kolme eri lastenkotia, joita tuen ja joissa pääsin vierailemaan viimeksi elokuussa 2018. Etiopialainen perhe pääsi kummikannatuksen avulla kiinni omaan elinkeinoon ja lapset kouluun, joten he eivät enää tarvitse apua.

– Kenialainen vammainen kummilapseni menehtyi, mutta olen tukenut jo toistakymmentä vuotta Mombasassa olevaa aids-klinikkaa. Uusia kohteita ovat myös Tansania sekä Ugandan lapsisotilaiden kuntoutusohjelma, joka on kummikohteistani ainut, missä en ole käynyt, mutta johon uskalsin lähteä mukaan, koska tunnen hankkeen vastuuhenkilöt.

– Lihotan ”sijoitussalkkuani” kaiken aikaa, sillä kuun lopussa minulla on etuoikeus lähteä Sambiaan virittelemään uutta kontaktia ja kannatusohjelmaa. Tämä on minun käsitykseni sijoittamisesta, enkä ole vielä tullut toisiin ajatuksiin. Olen varma, että kaikki sijoitukseni ovat tallessa!

Mitä kuuluu -palstalla toimittajat ottavat yhteyttä  ihmisiin, joita lehdessä on haastateltu vuosien varrella. Voit myös ehdottaa toimitukselle haastateltavaa.

Kommentoi ja anna palautetta

Lue muita Mitä kuuluu? -palstan juttuja:

Vieläkö käyt pyhiinvaelluksilla?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä