Yrittäjä Marika Korhonen ja vapaaehtoistyöntekijä Linda Meriruoko pakkaavat ruoka-annoksia.

Tyrnäväläiset tarjoavat ruokaa lapsiperheille yhteistuumin

16.4.20

Mannerheimin Lastensuojeluliiton väki on saanut useita lahjoituksia, joiden turvin lapsiperheet voivat hakea ruoka-apua.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Sanna Suhonen .

Kun koulujen etäopetus alkoi, MLL:n Tyrnävän yhdistyksessä heräsi huoli taloudellisessa ahdingossa elävien perheiden koululaisista. Kuinka taata se, että lapset saisivat aterian, kun kouluruokailua ei enää ollut?

– Kunnat, Tyrnävä mukaan lukien, eivät olleet vielä tuolloin tehneet päätöstä kouluruoan jakamisesta emmekä tienneet, onko sellaista tulossa, taustoittaa yhdistyksen rahastonhoitaja Katja Knuutila.

Yhdistys päätti kustantaa peruskoululaisille lounaita, jotka he hakisivat paikallisesta lounasravintola Pömilästä. Lounaan saisi yhdistykselle toimitetun hakemuksen perusteella.

Tarkoituksena oli antaa ruoka-apua kymmenen päivän ajan. Nyt kolme viikkoa myöhemmin apu jatkuu, sillä yllättäen mukaan on tullut joukko auttamishaluisia ihmisiä.

Yhdistys on saanut lahjoituksia yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Knuutila laskeskelee, että tähän saakka kertyneillä varoilla yhdistys voi jatkaa ruoka-avustusta toukokuun alkuun asti.

 

Kymmenen kiloa ruokaa päivässä

Päivittäin lounaita kustannetaan 10 kiloa. Avun piirissä on ollut joka päivä 4–7 perhettä.

Kun Tyrnävän kunta teki päätöksen kouluruokailun tukemisesta, yhdistys laajensi omaa kohderyhmäänsä. Nyt ruoka-apua voivat hakea kaikki paikkakunnan lapsiperheet, jotka ovat sen tarpeessa.

MLL Tyrnävän ruoka-avusta kiinnostuneet voivat ilmoittautua yhdistykselle sen verkkosivujen kautta. Hakemukset seuraavan päivän lounaasta tehdään ja käsitellään edellisenä päivänä.

Katja Knuutila korostaa toiminnan luottamuksellisuutta.

– Hakemuksia käsittelee yhdistyksessä vain kaksi henkilöä ja meillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

 

Kunta jakaa koululaisille palveluseteleitä

Tyrnävän kunta aloitti etäopetuksessa olevien koululaisten ruokailun tukemisen viime viikon alussa. Ensimmäisen viikon ajan oppilaat saattoivat hakea ruokapaketin koululta.

Turvallisuusmääräysten noudattaminen sekä annosten jakaminen ja niiden pitäminen lämpimänä osoittautui kuitenkin haasteelliseksi.

– Tästä viikosta lähtien koululaiset ovat saaneet kotiin jaettavia palveluseteleitä. Setelin arvo on 2 euroa päivässä oppilasta kohti, kertoo kunnanjohtaja Vesa Anttila.

Anna palautetta jutusta

Oulu-apu tulee kotiovelle asti

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tyrnävän seurakunta