Diakonian ruokakomerosta apua ruokapöytään ja pyykkipäivään

Pian vuoden käytössä ollut ruokakomero on suunnattu Tuiran seurakunnan diakoniatyön asiakkaille, joiden avuntarve on jatkuvaa.

Diakoniatyöntekijä Minna Kemppainen luki ruokakomerotoiminnasta pääkaupunkiseudulla ja halusi kokeilla sitä myös Oulussa.

Kolmellakymmenellä eurolla saa yllättävän paljon tavaraa. Tämän ovat huomanneet Tuiran kirkolla sijaitsevassa diakonian ruokakomerossa asioivat.

Pian vuoden käytössä ollut ruokakomero on suunnattu Tuiran seurakunnan diakoniatyön asiakkaille, joiden avuntarve on jatkuvaa. Viime vuonna asiakaskäyntejä oli 259.

– Taloudellisen avun ajanvarauksen kautta diakoniatyöntekijän pakeille tulevat uudet asiakkaat, jotka ovat akuutissa taloudellisessa kriisissä. Asiakkaan on mahdollista saada kerran vuodessa lahjakortti kauppaan ruoka- ja hygieniatuoteostoksia varten, avaa toimintamallia diakoniatyöntekijä Minna Kemppainen.

Taloudellisen avun ajanvarauksen kautta diakoniatyöntekijän pakeille tulevat uudet asiakkaat, jotka ovat akuutissa taloudellisessa kriisissä.

Jos ajanvaraukseen soittaa henkilö, joka on aikaisemminkin käynyt talousvastaanotolla ja selviää, että taloudellinen tilanne on pysyvästi huono, henkilö voidaan ohjata suoraan ruokakomerokäynnille.

– Mikäli sama henkilö tarvitsee ruoka-apua myöhemminkin saman vuoden aikana, hän voi päästä kaksi kertaa ostoksille ruokakomerolle. Kummallakin kerralla saa tuotteita 30 eurolla.

Kemppainen kertoo, että ruokakomeron avulla pystyttiin joulun alla auttamaan huomattavasti enemmän asiakkaita, sillä kaikki eivät olisi mahtuneet vastaanotoille, vaikka aikoja lisättiin.

Ruokakomerolla saa myös tarvittaessa neuvontaa ja ohjausta taloudellisiin asioihin.

Aiemmin diakonian asiakkaille oli tarjolla lahjakortin lisäksi kaksi valmista ruokakassia. Niissä sisältö oli sama. Ruokakomero onkin saanut positiivista palautetta siitä, että ostokset saa tehdä itse omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Kun ihmiset saavat valita tuotteet, ne tulevat myös varmemmin käytettyä.

– Kun ihmiset saavat valita tuotteet, ne tulevat myös varmemmin käytettyä, tietää Kemppainen.

Hän kannustaa muitakin seurakuntia kokeilemaan vastaavaa toimintaa. Ruokakomeron sisältö on ostettu kaupasta diakoniatyön määrärahoilla. Tarjolla on tuotteita vessapapereista pyykinpesuaineisiin ja erilaisiin säilyke- ja kuivaruokiin.

Prikka kiertoon -toiminnan kautta tullutta hävikkiruokaa on myös jonkin verran tarjolla. Niitä voi ottaa mukaan ilmaiseksi kaupan päälle.

– Joulusta meille on jäänyt myös villasukkia jaettavaksi. Miesten sukista ja aikuisten lapasista on jatkuva puute, joten jos joku sellaisia tekee, lahjoituksia otetaan mieluusti vastaan, Kemppainen vinkkaa.

  • Ajanvaraus taloudellisen tuen saamista varten Oulun seurakunnissa maanantaisin kello 9–11. Tuiran seurakunnan alueella (huom. alue ulottuu Tuirasta Haukiputaan rajalle) asuville numerossa 044 3161 412. Katso kaikkien seurakuntien yhteystiedot lehden sivuilta 14–23.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää