Nyt järjestetään ristiäisiä

5.5.20

Koronarajoitusten höllennykset innostavat perheitä sopimaan kastejuhlasta kesälle.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook .

Suomen hallituksen maanantaina (4.5.) kerrottu linjaus henkilömäärärajoituksen lieventämisestä on innostanut perheitä sopimaan kastejuhlia kesälle.

Kastevarauksia on tehty tänään tiistaina selvästi viime viikkoja vilkkaammin muun muassa Oulujoen, Kiimingin ja Haukiputaan kirkkoherranvirastoissa.

Soittajien mukaan kastejuhlien suunnittelua vauhditti se, että 1. kesäkuuta alkaen Suomessa sallitaan 50 hengen kokoontumiset, kun tällä hetkellä määrä on rajoitettu 10  henkilöön.

Seurakunnissa soitoista on iloittu.

– Kiva kuulla, että perheet ovat reagoineet hallituksen linjaukseen tällä tavalla, Haukiputaan kirkkoherra Jaakko Tuisku toteaa iloisena.

– Tuntuu tosi hyvältä. Valoa kohtia mennään. 50 hengen rajoitus tuo perheille vapautta ja tarjoaa mahdollisuuksia juhlajärjestelyihin.

Tuiskun mukaan ristiäisiin osallistuu yleensä parisenkymmentä perheen läheistä ihmistä.

Kirkkoherranvirastoissa on korona-aikana kuultu harmittelua siitä, että 10 hengen rajoitus hankaloittaa kastejuhlan viettämistä. Kastetoimituksiin halutaan kutsua ainakin kummit ja isovanhemmat, mikä saattaisi tarkoittaa yli 10 hengen kokoontumista.

Aivan tavatonta ei ole ollut viime viikkoina se, että suunniteltu kastejuhla on peruttu ja lapsen nimi on pelkästään ilmoitettu väestörekisteriin.

Hallituksen linjausta seurasi piispojen linjaus

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ohjeistivat tänään tiistaina seurakuntia kokoontumisrajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Niiden mukaan kaikissa kirkollisissa toimituksissa ja seurakunnan muissa tilaisuuksissa noudatetaan 50 hengen rajoitusta 1.6. alkaen.

Piispat muistuttavat ohjeissaan kuitenkin, että mikäli käytettävissä oleva tila on pieni, väkimäärää voidaan joutua rajaamaan alle 50 hengen.

Ohjeistuksissa painotetaan, että osanottajien turvallisuus tulee varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta.

Herättikö juttu sinussa kysymyksiä tai haluatko kommentoida sitä?
Anna toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Kiimingin seurakunta Kirkko ja usko Oulujoen seurakunta