Paula Punkkinen valmisti tiistaina kanapastalaatikkoa rippikoulunuorille.

Emäntäpalveluilla ennenkokematon kesä, ruokahuollossa käy nyt vilske

25.6.20

Keskustan seurakuntatalon keittiössä on valmistettu kesäkuussa ruokaa ennätyksellinen määrä. Lämmin ruoka kuljetetaan ympäri kaupunkia päivärippikouluihin, lastenpäiville ja sitä jaetaan myös Oulu-apu-palvelussa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kuluva kesä jää Oulun seurakuntayhtymän emäntäpalvelun henkilöstölle mieleen pitkäksi aikaa.

Toukokuussa yhtymä teki päätöksen, että rippileirejä ei järjestetä tänä kesänä koronan vuoksi. Nuoret käyvät rippikoulunsa päiväkouluna.

Emäntäpalvelun työntekijöille ratkaisu merkitsi suururakkaa: kun leirikesinä ruokaa laitetaan leirikeskusten, kuten Rokuan ja Juuman keittiöissä, päiväkoululaisten lounaat valmistetaan lähes kokonaan Keskustan seurakuntatalon keittiössä.

Ainoastaan Kiimingin Suvelan keittiössä on laitettu koko ajan ruokaa seurakunnan omille rippikoululaisille.

Keittiöstä lähtee aterioita päivittäin myös Lämsänjärven lastenpäivien osallistujille.

Tänä kesänä ruokaa tehdään myös vähävaraisille ruokaa jakavaan Oulu-apu-palveluun. Juhannusviikolla Oulu-apuun kokattiin 180 annosta.

Emäntä Paula Punkkinen kuvaa kesän alkua ennenkokemattomaksi, mutta kaikki on onneksi mennyt hyvin.

– Kylmätilat ovat olleet koetuksella, ruoan tilaamista etukäteen on pitänyt suunnitella tarkasti. Ruokien kuljetusta varten ostimme ison määrän lämpölaatikoita. Ympäristöajattelu on kärsinyt, sillä olemme menneet terveys edellä ja käyttäneet tavallista enemmän kertakäyttöastioita.

Tarkka suunnitelma jokaiselle päivälle on ollut tarpeellinen.

Kaikki oli laitettava ensin paperille

Jotta satojen ihmisten ruokkiminen viikoittain eri puolille Oulua onnistuisi, oli kesän alkaessa laadittava tarkka suunnitelma: mihin kaikkialle ruokaa minäkin päivänä viedään ja kuinka paljon.

Ruoan kuljettamiseen oli varattava myös henkilökuntaa.

Punkkisen mukaan kesän alkuviikoilla vilkkaimpana päivänä keittiössä valmistui hieman alle 300 ruoka-annosta.

Rippikoululaiset saavat lämpimän ruoan lisäksi salaattiannoksen ja jälkiruoan.

Nuorille tarjotaan myös välipala, joka voi olla esimerkiksi täytetty sämpylä. Ne tilataan valmiina oululaisyrittäjältä.

Lämsänjärven leiripäivien lapset saavat ruoan valmiissa annosastioissa.

Ruokavaliot vaativat tarkkaavaisuutta

Ruoanlaittajien on oltava tarkkana, sillä lasten ja nuorten parissa on erilaisia ruokavalioita.

– Teemme aina kasvisvaihtoehdon sekä gluteenittoman version, mutta lisäksi on huomioitava esimerkiksi kala-, sipuli- ja mausteallergiat, Punkkinen selvittää.

Lämsänjärvelle kaivataan sianlihatonta ruokaa, mikä kertoo siitä, että lastenpäivien osallistujien joukossa on mahdollisesti maahanmuuttajia.

– Ruokavaliot vaativat huolellista keskittymistä, jotta kaikki pyynnöt tulevat huomioiduksi, keittiön ammattilainen toteaa.

Ruokavalioita on useita ja niiden kanssa pitää olla tarkkana. Jotkut ovat herkistyneet jo kalan hajulle.

Ruoan valmistus on sujunut, vaikka suurkeittiössä ei ollakaan

Emäntäpalvelussa  on pysytty rauhallisina, vaikka suuri määrä ruokaa tehdään keittiössä, joka ei ole mikään koulun suurkeittiö.

–  Olemme saaneet eräänlaisen ”massaruokinnan” sujumaan niin hyvin, että en äkkiseltään keksi, mitä tekisimme toisin, jos sama tilanne toistuisi joskus.

– Teemme nuorille perusruokaa, ja se on saanut syöjiltä kiitosta, Punkkinen sanoo.

Kesän ruokalista on sisältänyt perusruokaa, josta nuoret ovat tykänneet.

 

Millaisia ajatuksia tämä juttu sinussa herätti? Toimitukselle voi antaa jutusta palautetta.

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta