Tom Pajukangas sai lapsena parhaat elämyksensä liikunnan parissa – nyt hän on uunituore liikunta-agentti

9.6.20

Pajukankaan mukaan liikunta voi olla seurakunnille hyvä keino luoda yhteys ihmisiin.


Teksti: Teksti ja kuva: Marita Ahlgren .

– Muistan aina sen ala-asteen jalkapalloturnauksen, jossa pieni koulumme voitti ison koulun, sanoo Tom Pajukangas.

Hänen päällimmäisiä lapsuusmuistojaan ovat liikunnasta saadut elämykset. Ne myös innoittavat Oulujoen seurakunnan perhetoiminnanohjaajaa edistämään lasten ja nuorten liikkumista.

Pajukangas korostaa tasa-arvoisia mahdollisuuksia harrastamiseen.

– Kaikilla ei tarvitse olla satojen eurojen varusteita. Jokaisen lapsen pitää saada harrastaa liikuntaa halutessaan, sanoo äskettäin liikunta-agentiksi ryhtynyt Pajukangas.

 

Liikunta on mahdollisuus viettää yhteistä aikaa

Liikunta-agentit ovat seurakuntien työntekijöitä, jotka innostavat lisäämään liikettä seurakuntien toimintaan ja tuovat esille liikunnan myönteisiä vaikutuksia.

Oulujoen seurakunnassa pitkäjänteinen työ liikkumisen edistämiseksi on aloitettu jo pari vuotta sitten. Viikoittainen perhesähly ja kerran kuukaudessa järjestettävä Liikuntalauantai ovat koonneet Hintan seurakuntatalolle ja sen ympäristöön erityisesti alle kouluikäisten lasten perheitä.

Perheliikunnan Tom Pajukangas näkee olevan mahdollisuus perheiden yhdessäoloon muuten melko pirstaloituneessa arjessa. Toisaalta seurakunnan tarjoamat liikuntatuokiot eivät vaadi pitkäjänteistä sitoutumista.

– Kaikki eivät halua tai voi olla seuratoiminnassa, jossa voi olla useita harjoituksia viikossa.

Jalkapallo ja jääkiekko eivät tarvitse tällä seudulla promoamista. Esimerkiksi frisbeegolf tai suunnistus ovat yhtä hyviä harrastuksia.

 

On tärkeää voida kokeilla eri lajeja

Vaikka Tom Pajukankaalla on itsellään jääkiekko- ja jalkapallotausta, hän haluaa tuoda työssään esille erityisesti pieniä lajeja.

– Jalkapallo ja jääkiekko eivät tarvitse tällä seudulla promoamista. Esimerkiksi frisbeegolf tai suunnistus ovat yhtä hyviä harrastuksia.

Lapsi löytää itselleen mieluisan lajin kokeilujen kautta. Ensi syksynä Liikuntalauantai-tapahtumiin tulee paikallisia urheiluseuroja esittelemään omia lajejaan.

– Jos joku haluaa, hän voi jatkaa harrastusta urheiluseurassa.

 

Uskollinen jääkiekkoseuran jäsen

Tom Pajukangas kuvaa itseään onnekkaaksi, koska sai jo lapsena kokeilla monia lajeja hiihdosta lentopalloon ja salibandyyn. Pietarsaaren kasvatti maksaa yhä jäsenmaksua jääkiekkoseura IF Puckenille, jossa hän toimi myös valmentajana 1990-luvulla.

Tällä hetkellä aikaa kuluu sulkapallon, polkujuoksun ja frisbeegolfin parissa sekä jääkiekkoerotuomarina. Junioriottelujen ja paikallisten harrastesarjojen tuomari viheltää noin 60 ottelussa vuosittain.

Seurakunnille liikunta on liikunta-agentin mielestä keino luoda yhteyttä ihmisiin.

– Se on yksi osa seurakuntien muutenkin monipuolista toimintaa.

Tom Pajukangas tarjoaa perheille puuhavinkkejä ja keskusteluseuraa 29.6. asti maanantaisin klo 9–12 p. 044 788 4127.

Anna palautetta jutusta

Sählypallo saa vauhtia

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä