Leirillä on tilaa myös leppoisalle yhdessäololle

17.7.20

Rovastikunnallisella nuortenleirillä elokuussa Oulun ja Iin seurakuntien nuoret voivat tutustua toisiinsa muun muassa meloen, värikuulapeliä pelaten ja köydellä laskeutuen. Tärkeässä osassa on myös kiireetön, leppoisa yhdessäolo.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pekka Leskinen .

Nuorisotyönohjaaja Pekka Leskinen iloitsee: tällä hetkellä näyttää siltä, että rovastikunnallinen nuorten leiri Rokualla elokuussa toteutuu. Seurakuntien nuorisotyötä ei enää tarvitse tehdä kokonaan etänä, kuten pahimpaan korona-aikaan keväällä.

– Kesäkuusta alkaen on jo toteutettu pieniä juttuja ihan kasvokkainkin, Leskinen sanoo.

Rokualla 14.–16. elokuuta pidettävälle telttaleirille on jo mukavasti ilmoittautuneita, yli 30. Mukaan mahtuu 40 leiriläistä. Ilmoittautuminen telttaleirille päättyy 3. elokuuta.

Yksi syy leirin ajankohtaan on Leskisen mukaan se, että telttaleiri elokuussa on monelle ikään kuin jatkumoa kesän rippileirille.

– Eiköhän ilmoittautumisia vielä tipu tämänkin kesän rippikoululaisilta. Moni on ollut pettynyt, kun koronan vuoksi ei järjestetty rippileirejä.

Kevätleiri ehkä ensi vuonna?

Rovastikunnallinen nuortenleiri oli tarkoitus järjestää myös huhtikuussa, mutta Juuman leiri peruuntui koronatilanteen vuoksi.

– Toivottavasti leiri saadaan ensi kevääksi. Nuorten on mukava päästä näkemään muitakin kuin oman seurakuntansa nuoria.

Toisiin tutustutaan muun muassa melonnan, kalastuksen, vaeltamisen, paintballin eli värikuulapelin sekä köydellä laskeutumisen merkeissä.

Leskisen mukaan leiriä on helppo mainostaa vaikkapa juuri paintball-pelillä tai mahdollisuudella laskeutua köyden varassa Pookivaaran palotornista.

– Mutta ehkä näillä leireillä isompi asia loppupeleissä on yhdessä tekeminen, ei niinkään mikään yksittäinen ohjelma, sanoo kaikkiin tähänastisiin neljään leiriin itsekin osallistunut Leskinen.

– Leireillä on mukavan kiireetön tunnelma, siellä on tilaa leppoisalle yhdessäololle. On pyritty siihen, että päivät eivät ole liian aikataulutettuja, Leskinen kuvailee.

Ohjelmiin osallistuminen on lisäksi vapaaehtoista: leiriläinen saa valita, mihin osioihin haluaa osallistua.

Jos koronatilanne niin vaatii, elokuun telttaleirin majoitus voidaan lyhyelläkin varoajalla muuttaa sisämajoitukseksi seurakunnan leirikeskuksessa. Kaikki toiminta pyritään joka tapauksessa järjestämään pihalla.

Myös varttuneemmat nuoret kaivanneet leiriä

Osallistujien ikää ei ole tarkasti rajattu: ”rippikoulun käyneille nuorille”, kuuluu määritelmä. Käytännössä suurin osa on ollut rippikoulun samana kesänä tai korkeintaan vuoden-pari sitten käyneitä.

Vanhempia kuin lukioikäisiä on telttaleirillä harvoin mukana. Leskinen kuitenkin toivoo, että leiri voitaisiin järjestää myös varttuneemmille nuorille.

Leirit voisivat Leskisen mukaan olla väylä tulla mukaan seurakuntien nuorten aikuisten toimintaan.

– Seurakuntien nuorten aikuisten toimintaan useimmiten ikään kuin kasvetaan, harvemmin siihen tullaan mukaan ”ulkopuolelta”. Esimerkiksi muualta Ouluun opiskelemaan tulevalle mukaanpääsy ei välttämättä ole ihan mutkatonta.

– Viime vuonna telttaleirillä oli mukana yksi ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija, mutta koska muut osallistujat olivat selvästi nuorempia, hän ei ehkä saanut leiristä sitä mitä tuli hakemaan, Leskinen harmittelee.

Leirit ovat tärkeitä myös nuorisotyön tulevaisuudelle

Osassa seurakuntia – muun muassa Oulujoella – syksyyn ajoittuva leiri on olennainen osa isos- sekä leirinohjaajakoulutusta. Leskinen toivoo hartaasti, että nämäkin leirit on mahdollista järjestää syksyllä.

– Jos tulee koronan toinen aalto, leirit peruuntuvat. Sitä tässä on pelätty. Leirien peruuntuminen tarkoittaisi, että menetämme pari ikäluokkaa. Jos meiltä lähtee leirityö, meiltä lähtee koko nuorisotyö.

Elokuun rovastikunnallinen nuorten telttaleiri toteutetaan neljän nuorisotyönohjaajan voimin: Oulujoen Pekka Leskinen ja Haukiputaan Katri Haapakorva vastaavat leirin kokonaisuudesta, Kiimingin Ville-Valtteri Valtonen leirin pelipuolesta. Iin seurakunnan Katri Sillanpään erityisosaamisalaa on köydellälaskeutuminen ja Leskisellä on vastuualueena lisäksi turvallisuus.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat Yleinen