Korona siirtää korjatun kirkon käyttöönottojuhlaa

5.1.21

Tyrnäväläinen kirkkovaltuutettu Janne Marjanen saattoi seurata loppuvuodesta hyvillä mielin kotikirkkonsa remonttia.
Yksi asia tyrnäväläisiä kuitenkin askarruttaa: milloin seurakuntalaiset pääsevät turvallisin mielin juhlistamaan korjattua kirkkoa?


Teksti: Riitta Hirvonen .

Tyrnävän remontoidussa puukirkossa piti viettää alun perin käyttöönottojuhlallisuuksia piispan kera joulun alla. Kirkon kunnostus saatiin vuoden lopussa suunnitellusti päätökseen ja perusteellisen ”kasvojen pesun” saanut rakennus olisi valmis ottamaan kyläläiset vastaan.

Koronarajoitusten vuoksi juhlintaa on jouduttu siirtämään tässä vaiheessa tammikuun loppuun.

Tyrnävän kirkon remontti on ”loppusilausta” vailla, eli käyttöönottojuhla on viettämättä. Tilaisuutta kaavaillaan vietettäväksi tammikuun lopussa, mutta ajankohta saattaa muuttua. (Kuva: Paavo Kotkavaara)

Heti ensimmäiset kommentit olivat positiivisia

Vaikka juhlapäivä on edessäpäin, kirkkovaltuutettu, peruskorjaustyöryhmän jäsen Janne Marjanen kertoo, että kirkon korjauksesta on ennätetty iloita pitäjäläisten parissa. Viime viikot Tyrnävällä on katseltu hyvillä mielin hennonkeltaisen sävyistä Herran huonetta.

Maalin väri mukailee alkuperäisen kirkon väritystä.

– Olen iloinen, että tämä sukupolvi ryhtyi vastuullisesti huolehtimaan pitäjän kirkosta, vaikka kustannukset nousivat yli 2 miljoonan ja lainarahaa tarvittiin. Kun hinta paljastui suunnittelupöydässä, kalliiltahan se tuntui, Marjanen muistelee.

– Kirkkoa on nyt remontoitu isosti: ulkomaalaus, ikkunoiden uusiminen ja katon korjaus näkyvät ulospäin. Myös punaruskean värin saaneet ovet näkyvät ohikulkijoille.

– Myös sisällä on tehty tärkeitä korjaustöitä muun muassa valaistuksen parantumiseksi. Iso osa ulkoseinien alimmasta hirsikerrasta on uusittu. Tällä päästiin eroon ratapölkyistä, joilla seinien alaosia oli kengitetty 80-luvulla tehdyssä remontissa. Kreosoottikyllästetyt ratapölkyt toivat kirkon sisäilmaan terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Vielä pitää rohjeta kurkistamaan kukkaroon

Vaikka korjaustöitä on tehty Marjasen sanoin isosti, kaipaavat kirkon portaat ja sokkeli myöhemmin uudistuksia.

– Jospa rahaa löytyisi niiden kunnostamiseen. Meidän on vielä kerran luottamuselimissä ”kurkistettava kukkaroon” jossakin vaiheessa. Oma arvaukseni on, että saamme tehtyä parannuksia niiden eteen.

Marjasen mukaan kirkkoremonttiin ryhdyttiin Tyrnävällä nöyrin mielin

– Jumalaan olemme saaneet luottaa ja siihen, että Hän viime kädessä siunaa työmme.

Kirkkovaltuutettu toteaa näin, ja antaa arvostuksensa kaikille niille ammatti-ihmisille, jotka osallistuivat panoksellaan suururakkaan.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Tyrnävän seurakunta