Juttukeikalla: Kirkossa aika kuluu pysähtymällä

Kirkot kuuluvat monien matkasuunnitelmiin, ja niissä vieraillessa voi hengähtää ja rauhoittua.

Tänä kesänä olen vieraillut useassa kirkossa lehtemme levikkialueella. Helsingissä kävin Vanhassa kirkossa ja Kallion kirkossa. Asia on yksiselitteinen: jos aikaa on ja vieressä on kirkko, sinne mennään. Usein jo ennen vierailua olen lukenut kohteesta.

Minusta on mielenkiintoista kävellä käytävää pitkin alttarille ja katsoa alttaritaulua. Onko kuvassa Jeesus-lapsi, enkeleitä vai pitkäperjantain kuolinhetki?

Alttarin jälkeen huomion saavat muut esineet. Kynttilät, maalaukset, saarnatuoli sekä kaikkien kirkkojen ainutlaatuiset, omat yksityiskohdat.

Ehkä kaikkein kiinnostavinta on kirkon historia. Milloin kirkko on alun perin rakennettu, mitä se on joutunut kestämään, mitä perimätietoa ja taruja siitä kerrotaan? Historia yhdistää kaiken kirkosta löytyvän yhdeksi kokonaisuudeksi.

Suuret tuomiokirkot ovat vaikuttavia ja mykistäviä, mutta pienet kirkot liikuttavia, niiden merkityksestä seurakuntalaisille kun usein kuulee tarinoita sukupolvien taa.

Vielä on vierailematta esimerkiksi Paltaniemen kuvakirkko, Turun tuomiokirkko sekä Pyhän Mikaelin kirkko Keminmaassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää