Auttajajoukko kasvoi isoksi

Ikäihmisten hyväksi toimivat oululaisjärjestöt liittyivät yhteen ja tutustuivat toisiinsa. Nyt ne etsivät yhdessä apua muun muassa vanhusten yksinäisyyteen.

Matleena Keränen

Toimimalla yhdessä voimme paremmin auttaa ikäihmisiä, sanoo yhteisökoordinaattori Matleena Keränen (kuvassa) Caritas-Säätiöstä.

Keräsen kommentti on vastaus kysymykseen, miksi kaksikymmentä oululaisjärjestöä ja palvelua ovat jo lähes kolmen vuoden ajan tehneet kaupungissa tiivistä yhteistyötä.

Järjestöjen halu auttaa yhdessä vanhuksia kuulostaa järkevältä, mutta itsestään selvää näin laaja yhdessä toimiminen ei Keräsen mukaan ole.

– Saamme usein kuulla, että meidän Löytävän vanhustyön verkosto on ainutlaatuinen koko Suomessa, Keränen kertoo iloisena.

Yhteistyö helpottaa oikean avun saamista

Vuonna 2018 yhteistyötä ikäihmisten palvelujen parantamiseksi alkoivat viritellä Caritas-Säätiö, Vuolle Setlementti ja Oulun seudun Mäntykoti -yhdistys.

Aloituskokouksessa mukana oli neljä henkilöä. Seuraavaan tapaamiseen kutsuttiin jo kymmenkunta ikäihmisten parissa työskentelevää järjestöä ja yhdistystä.

– Yhteyksiä solmittiin, jotta kaupunkimme voisi olla aiempaa ikäystävällisempi, Keränen kertoo alussa asetetusta tavoitteesta.

– Halusimme palvella niin ikäihmisiä kuin heidän omaisiaan sekä vanhustyön ammattilaisia.

– Ketään avun kysyjää ei jätetä vastausta vaille. Aina ei vastaus ole ehkä juuri sellainen, jota kysyjä toivoisi, mutta jollakin tavalla pyrimme auttamaan ihmistä eteenpäin hänen elämässään.

Keränen kertoo verkostolaisten pitävän säännöllisesti yhteyttä keskenään. Kun ihmiset tuntevat toisensa ja palvelut, joita on tarjolla, yhdessä on helppo miettiä konkreettisia keinoja auttaa ikäihmisiä.

– Jokainen auttaa omalta tontiltaan, oman osaamisensa avulla.

Tällä hetkellä Löytävän vanhustyön verkostossa on mukana aloitusjoukon lisäksi muun muassa Oulun seurakunnat, Ikäihmisten olohuone, KELA, kaupungin Aino-neuvonta, Oulun Diakonissalaitoksen Keikkapu, Oulun seudun Muistiyhdistys sekä Oulun kriisikeskus.

Yhteistyötä tekee jo parisenkymmentä yhdistystä ja palvelujen tarjoajaa.

Nyt kysytään apua yksinäisyyteen

Keräsen mukaan niin ikäihmisten kuin heidän läheistensä tiedon tarve on lisääntynyt korona-ajassa.

– Ikääntyneet, jotka ovat koronan vuoksi eristettyinä koteihinsa, kaipaavat kovasti ihmisiä elämäänsä.

– Meiltä voidaan tiedustella kotikäyntiä helpottamaan yksinäisyyden tunnetta. Myös terveydellisiin huoliin ja hengelliseen hätään on kysytty apua.

– Mistä saa kotiini tarvitsemiani palveluja, on yksi tavanomaisista kysymyksistä. Toiset kaipaavat ulkoiluystävää tai kaveria tueksi sairaalareissulle.

– Apua on tiedusteltu muistiongelmiin ja omaishoitajuuteen, Keränen luettelee esimerkkejä avuntarpeista.

Korona kärjistää kotien ilmapiiriä

Keränen kertoo, että yhteydenotot sairaalasta ovat alkuvuonna lisääntyneet.

– Tilanteet kodeissa alkavat kärjistyä eristyksen takia. Jos terveydenhuollossa syntyy epäilys ikäihmisen kaltoinkohtelusta, meihin saatetaan niissäkin tilanteissa olla yhteydessä.

Verkostoon kuuluva Kotiväki-hanke keskittyy erityisesti kaltoinkohtelun ja lähisuhdeväkivallan uhan alla elävien ikäihmisten löytämiseen.

Keränen toivoo, etteivät vanhukset yritä pärjätä huoliensa kanssa ilman apua liian kauan.

– Kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin elämässään.

– Meidän työtämme on löytää avuntarve, joka uhkaa jäädä kuulematta. Tiedämme, että on ihmisiä, jotka ovat kaikkien palvelujen ulkopuolella. Heidät haluaisimme löytää.

Lisää tietoa: Oulun löytävä vanhustyö tai Matleena Keränen, p. 044 7340302.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää