Pateniemi saa seurakuntakodin ensi vuonna

5.4.21

Tuiran seurakunnan käyttöön vuokrataan lähes 300 neliön suuruiset tilat Keskon liikekiinteistöstä, joka rakentuu osoitteeseen Leppiojantie 1.


Teksti: Minna Kolistaja .

Pateniemenrannan seurakuntakodin suunnittelun lähtökohtana on ollut muunneltavuus. Tilassa kokoontuu seurakunnan kerhoja ja piirejä ja siellä voi järjestää viikoittaisia työttömien ruokailuja. 

Uuden seurakuntakodin tilat sopivat myös jumalanpalveluksien pitoon sekä perhejuhliin: kasteisiin, vihkimisiin ja muistotilaisuuksiin. Sinne tulee lisäksi vastaanottotila papeille ja diakoniatyöntekijöille.

Seurakuntakoti sijoittuu liikekiinteistön länsipäätyyn ja sinne on oma, erillinen sisäänkäynti.

Ajatus tapulin kellojen säilyttämisestä tuli seurakuntalaisilta.

 

Oulun seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle 134 000 euron määrärahan myöntämistä kalusteiden hankintaan sekä kellotapulin rakentamiseen. 

– Seurakuntalaisten toiveena oli, että jotain säilytettäisiin puretusta Pateniemen seurakuntatalosta. Ajatus juuri tapulin kellojen säilyttämisestä tuli seurakuntalaisilta, kertoo Oulun seurakuntien kiinteistöjohtaja Jaana Valjus.

Vuokratilat tuovat joustavuutta

Tila vuokrataan 10 vuoden määräajaksi. Tämänhetkisellä vuokratasolla vuosivuokra on noin 73 000 euroa.

– On tätä päivää miettiä uudenlaisia tilaratkaisuja. Enää ei aina rakenneta ”omia seiniä” vaan toimitaan osin vuokratiloissa tai käytetään siirrettäviä ratkaisuja, sanoo Valjus.

Oulussa tästä on jo kokemustakin: Oulujoen seurakuntakoti Hiuska on toiminut vuokratiloissa Hiukkavaaran K-kaupan yhteydessä elokuusta 2019 alkaen.

Vuoden 2020 tammikuussa käyttöön otettu Tuiran seurakunnan Ritaharjun seurakuntakoti Varpunen puolestaan on siirrettävässä rakennuksessa. 

– Vuokratiloissa toimiminen on monessa mielessä joustavampaa kuin tilojen omistaminen. Ritaharjussa on mahdollista siirtää tila Riistatieltä toisaalle, mikäli tiloja muualla tarvitaan enemmän. Vuokratilat antavat seurakunnille mahdollisuuden suunnata toimintaa sen mukaan, mikä on asuinalueen kulloinenkin väestöpohja, Valjus sanoo.

Pateniemen vanhan seurakuntakodin purkamisen jälkeen käyttöön otetusta Palokan seurakuntakodista Parkettitiellä luovutaan, kun Pateniemenrannan seurakuntakoti saadaan käyttöön.

Isoja hankkeita lähivuosina

Oulun seurakunnissa on lähiaikoina ajankohtaista tehdä myös isoja peruskorjauksia. Tekeillä on Intiön kappelin laajan peruskorjauksen tarveselvitys. Lisäksi Oulun tuomiokirkon julkisivurappaus korjataan kahden vuoden kuluessa.

Muita vuosiin 2023–2029 ajoittuvia hankkeita ovat muun muassa Pyhän Tuomaan kirkon peruskorjaus, Kiimingin ja Haukiputaan seurakuntakeskusten peruskorjaus sekä Kastellin ja Pyhän Luukkaan kappelien peruskorjaukset.

Kaikkiaan Oulun seurakunnat varautuvat peruskorjaamaan kiinteistöjään 40 miljoonalla eurolla vuosina 2021–2029.

Kellonsoittoa on kaivattu

Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kertoo Pateniemen seurakuntakodin purkamisen jälkeen saaneensa monia yhteydenottoja, joissa kaivattiin tuttua kirkonkellon ääntä. 

Kellolla on suuri symbolinen merkitys: se tekee seurakunnan jumalanpalveluselämän näkyväksi tai oikeammin kuuluvaksi.

Pesonen iloitsee, että pitkä odotus ensi vuoden puolella päättyy ja useamman vuoden tavoite uudesta tilasta toteutuu.

Alueella asuu toistakymmentä tuhatta seurakuntalaista, joten on selvää, että sinne tarvitaan oma tila.

Seurakuntalaiset ovat kirkkoherran mukaan olleet innostuneesti mukana uuden tilan suunnittelussa esittäen hyviä toiveita ja näkökohtia. 

– Taskisentiellä sijainnutta Pateniemen seurakuntakotia nimitettiin yleisesti Pateniemen kirkoksi. Se jo kertoo tilan merkityksestä alueen ihmisille. 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen